Tiedote 29.2.2008

Joka kymmenes tv-talous edelleen ilman digisovitinta helmikuussa

Digisovittimen tai digitelevision oli helmikuun puoliväliin mennessä hankkinut 91 prosenttia Suomen vajaasta 2,3 miljoonasta television omistavasta kotitaloudesta. Marraskuussa digisovitin tai digitelevisio oli 83 prosentilla tv-talouksista.

Antennin välityksellä televisiota katsovista talouksista 95 prosentilla oli helmikuussa käytössä digisovitin. Kaapelitalouksista 86 prosenttia omisti digisovittimen. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin yhteydessä neljästi vuodessa tehtävään laitetiedusteluun, johon osallistui 1.-19. helmikuuta 1 480 kotitaloutta.

Digisovittimen yleistyminen tv-talouksissa 2/2001-2/2008

Marraskuussa tehdyssä edellisessä tiedustelussa 94 prosenttia antennitalouksista ja 71 prosenttia kaapelitalouksista ilmoitti omistavansa digisovittimen. Suomi siirtyi antennijakelun osalta digiaikaan viime syyskuun alussa. Analoginen kaapelijakelu sai jatkoajan helmikuun loppuun saakka.

Televisiota ei helmikuussa omistanut ollenkaan 8 prosenttia Suomen vajaasta 2,5 miljoonasta kotitaloudesta. Marraskuussa ilman televisiota oli 6 prosenttia talouksista.

Helmikuussa 53 prosentilla tv-talouksista oli vähintään kaksi televisiota, mutta vasta 40 prosentilla tv-talouksista oli enemmän kuin yksi digisovitin. Jokaiselle televisiolle tarvitaan oma erillinen digisovittimensa. Marraskuussa monen sovittimen talouksia oli 36 prosenttia. Tallentavan eli kiintolevyllisen digisovittimen oli helmikuussa hankkinut 35 prosenttia tv-talouksista.

Sadasta tuhannesta kodista puuttuu sovitin vielä ensi kesänä?

Kuluttajabarometrin mukaan 5 prosenttia tv-talouksista aikoo hankkia ensimmäisen digisovittimensa seuraavan kuuden kuukauden aikana. Antennitalouksilla ostoaikeita on enää hyvin vähän, mutta kaapelitalouksista 10 prosenttia aikoo hankkia ensimmäisen digisovittimensa viimeistään kesällä. Näin Suomeen syntyisi uusia digitalouksia yhteensä vajaat 120 000. Tv-talouksista 4 prosenttia eli yli 90 000 taloutta olisi siten edelleen ilman digisovitinta ensi kesänä.

Digisovitin antenni- ja kaapelitalouksissa, helmikuu 2008

Yksin asuvilla nuorilla kirittävää

Digisovitin oli helmikuussa edelleen harvinaisin yksin asuvien tv-kodeissa: alle 35-vuotiaista sinkuista vasta 71 prosenttia omisti digisovittimen. Kun otetaan huomioon hankinta-aikomukset, ilman digisovitinta saattaa olla kesällä yhä keskimäärin joka kymmenes yksin asuva ja nuorimmista jopa useampi.

Digisovitin erityyppisissä kotitalouksissa, helmikuu 2008

Muista television oheislaitteista videonauhuri oli helmikuussa 64 prosentissa, DVD-laite 62 prosentissa ja kotiteatteri 23 prosentissa television omistavista kodeista Suomessa. Laajakuvatelevisiota, taulutelevisiota tai vastaavaa 16:9-kuvasuhteen televisiota katseli 47 prosenttia tv-talouksista.

Lähde: Kuluttajabarometri 2008, helmikuu. Tilastokeskus

Lisätietoja: Pertti Kangassalo (09) 1734 3598,
kuluttaja.barometri@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Ari Tyrkkö

Linkit: Kuluttajabarometrin kotisivuilla lisätietoa taulukossa ja kuvioissa