Tiedote 30.5.2008

Neljä prosenttia tv-talouksista ilman digisovitinta toukokuussa

Digisovittimen tai digitelevision oli toukokuun puoliväliin mennessä hankkinut 96 prosenttia Suomen yli 2,2 miljoonasta television omistavasta kotitaloudesta. Helmikuussa digisovitin tai digitelevisio oli 91 prosentilla tv-talouksista.

Antennin välityksellä televisiota katsovista talouksista 98 prosentilla oli toukokuussa käytössä digisovitin. Kaapelitalouksista 94 prosenttia omisti digisovittimen. Kaapelitalouksista 3 prosenttia aikoo hankkia ensimmäisen digisovittimensa viimeistään syksyllä. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin yhteydessä neljästi vuodessa tehtävään laitetiedusteluun, johon osallistui 2.-19. toukokuuta 1 473 kotitaloutta.

Digisovittimen yleistyminen tv-talouksissa 2/2001-5/2008

Helmikuussa tehdyssä edellisessä tiedustelussa 95 prosenttia antennitalouksista ja 86 prosenttia kaapelitalouksista ilmoitti omistavansa digisovittimen. Suomi siirtyi antennijakelun osalta digiaikaan syyskuun alussa 2007. Analoginen kaapelijakelu sai jatkoajan helmikuun 2008 loppuun saakka.

Suomen vajaasta 2,5 miljoonasta kotitaloudesta 9 prosenttia ei toukokuussa omistanut ollenkaan televisiota. Viime vuonna digiajan kynnyksellä ilman televisiota oli 5-6 prosenttia talouksista.

Monen digisovittimen koteja yhä enemmän

Toukokuussa 52 prosentilla tv-talouksista oli vähintään kaksi televisiota ja 45 prosentilla tv-talouksista oli enemmän kuin yksi digisovitin. Jokaiselle televisiolle tarvitaan oma erillinen digisovittimensa. Helmikuussa monen sovittimen talouksia oli 40 prosenttia. Tallentavan eli kiintolevyllisen digisovittimen oli toukokuussa hankkinut 38 prosenttia tv-talouksista.

Tv-taloudet televisioiden ja digisovittimien lukumäärän mukaan, toukokuu 2008

Yksin asuvat nuoret edelleen jäljessä muista

Digisovitin oli toukokuussa edelleen harvinaisin yksin asuvien tv-kodeissa: alle 35-vuotiaista sinkuista vasta 89 prosenttia omisti digisovittimen. Kun otetaan huomioon hankinta-aikomukset, ilman digisovitinta saattaa olla vuoden lopulla yhä noin viisi prosenttia varsinkin nuorista yksin asuvista. Toukokuussa 22 prosenttia alle 35-vuotiaista yksin asuvista ei omistanut televisiota ollenkaan.

Digisovitin erityyppisissä kotitalouksissa, toukokuu 2008

Muista television oheislaitteista videonauhuri oli toukokuussa 63 prosentissa, DVD-laite 62 prosentissa ja kotiteatteri 23 prosentissa television omistavista kodeista Suomessa. Laajakuvatelevisiota, taulutelevisiota tai vastaavaa 16:9 -kuvasuhteen televisiota katseli 53 prosenttia tv-talouksista.

Lähde: Kuluttajabarometri 2008, toukokuu. Tilastokeskus

Lisätietoja: Pertti Kangassalo (09) 1734 3598, kuluttaja.barometri@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Ari Tyrkkö

Linkit: Kuluttajabarometrin kotisivuilla lisätietoa taulukossa ja kuvioissa