Tiedote 8.10.2008

Pohjoismaiden väestö ikääntyy

Suomessa ja Tanskassa syntyy Pohjoismaista vähiten lapsia, keskimäärin 1,8 lasta naista kohden. Islannissa, Grönlannissa ja Färsaarilla lapsia syntyy eniten: Islannissa keskimäärin 2,1, Grönlannissa 2,3 ja Färsaarilla 2,5 lasta. 80-vuotiaita tai vanhempia on tällä hetkellä Pohjoismaissa 4-5 prosenttia koko väestöstä, mutta määrän arvioidaan kasvavan 12 prosenttiin vuoteen 2040 mennessä. Nämä tiedot ilmenevät tuoreesta Pohjoismaiden tilastollisesta vuosikirjasta Nordisk statistisk årsbok - Nordic Statistical Yearbook 2008.

Pohjoismaisesta vuosikirjasta löytyy myös seuraavia tilastotietoja:

  • Pohjoismaiden pinta-ala on yhteensä 3,5 miljoonaa neliökilometriä. Grönlannin osuus pinta-alasta on 64 prosenttia ja Suomen osuus 10 prosenttia.
  • Vuonna 2007 syntyneiden lasten suosituimmat etunimet olivat Suomessa Veeti ja Ella, Ruotsissa William ja Wilma, Tanskassa Mikkel ja Mathilde, Norjassa Mathias ja Sara, Islannissa Jón ja Sara ja Grönlannissa Malik ja Pipaluk.
  • Turvapaikkahakemusten määrä on kasvanut Pohjoismaissa yli 60 prosenttia vuodesta 2005 vuoteen 2007. Vuonna 2007 turvapaikkahakemuksia jätettiin yhteensä 45 317, joista Ruotsissa 36 207 ja Suomessa 1 512.
  • Suomalaisilla naisilla on Pohjoismaiden korkein koulutustaso. Suomalaisnaisista 31 prosentilla on yliopisto- tai korkeakoulukoulutus, kun ruotsalaisista ja norjalaisista naisista vastaava koulutus on 28 prosentilla, tanskalaisista naisista 25 prosentilla ja islantilaisista naisista 20 prosentilla.
  • Ruotsissa alle 4 prosenttia palvelualoilla työskentelevistä on yrittäjiä, kun Suomessa ja Islannissa vastaava osuus on 10 prosenttia.

Pohjoismaiden tilastollinen vuosikirja on yli 100-sivuinen tietopaketti, joka sisältää vertailevaa tilastotietoa muun muassa ympäristöstä, väestöstä, koulutuksesta, työmarkkinoista, elinkeinoista ja taloudesta. Tilastot kattavat viisi Pohjoismaata sekä Ahvenanmaan, Färsaarten ja Grönlannin itsehallintoalueet.

Uudistunut vuosikirja tarjoaa kuvioiden ja taulukoiden lisäksi tiivistettyä taustatietoa eri aiheista. Aineistot ovat sekä ruotsiksi että englanniksi. Uutuutena on ilmainen pääsy tietokantaan, joka sisältää runsaasti pohjoismaista vertailutietoa. Tietokanta ja vuosikirjan pdf-versio löytyvät Pohjoismaiden ministerineuvoston sivuilta www.norden.org

Pohjoismaiden ministerineuvoston julkaisema vuosikirja maksaa 50 euroa. Kirjaa voi tilata Tilastokeskuksen myyntipalvelusta (09) 1734 2011 tai sähköpostitse myynti@tilastokeskus.fi.

Lisätietoja: Hans Baumgartner, Tilastokeskus, (09) 1734 2399, etunimi.sukunimi@tilastokeskus.fi