Tilastolive: Kesä ja mökit

17.6.2022 Lähetyksen tekstiversio

Alkutunnuksessa soi musiikki ja teksti Tilastokeskus, Tilastolive. 

Koulutuspäällikkö Marika Jokinen: Hyvää perjantai-iltapäivää ja tervetuloa Tilastoliveen. Tämä on suora lähetys Tilastokeskuksesta, Helsingin Kalasatamasta. Olemme tänään julkaisseet tuoretta tietoa vuokramökeistä kokeellisessa tilastossa. Julkaisimme myös perinteisen kesätilastokoosteemme. Näistä aiheista ovat tänään kanssani keskustelemassa yliaktuaari Ossi Nurmi, tervetuloa, ja tietoasiantuntija Heli Korhonen, tervetuloa.

Yliaktuaari Ossi Nurmi: Kiitos.

Tietoasiantuntija Heli Korhonen: Kiitos.

Marika: Mökkeily on ollut koronakriisin aikana erityisen suosittua. Miten vuokramökkien kysyntä kehittyi tammi-huhtikuussa, Ossi?

Ossi: Joo, mökkeily on tosiaan ollut suosittua koko tämän pandemian ajan sekä tämä omilla mökeillä oleminen ja sitten myös vuokramökkien kysyntä on kasvanut joka vuosi oikeastaan. Ja nyt vielä tänä keväänä tässä tuoreimmassa tilastossa nähdään, että kasvu ei ole päättynyt. Vielä nytkin nousi viidenneksen verran nämä yöpymisten määrät tänä keväänä.

Marika: No, entä mitä me tiedetään tarjolla olevien vuokramökkien määrästä? Tapahtuiko siellä jotain muutoksia jossain päin Suomea?

Ossi: No se mökkien määrä on itseasiassa pysynyt kohtalaisen vakaana tämän koko mittaushistorian aikana. Elikkä me olemme tuottaneet tätä tilastoa vuodesta 2018 ja sen määrä on vaihdellut silleen sanotaan 11 000 mökin molemmin puolin. Ja jos sitä katsoo alueellisesti, niin noin kolmannes näistä mökeistä sijaitsee Lapissa. Ja myöskin Pohjois-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Savossa on kohtalaisen suuri määrä mökkejä. Mutta sitten taas muissa maakunnissa on huomattavasti vähemmän mökkejä. Eli nämä mökit keskittyvät näihin hiihtokeskusten läheisyyteen ja järvien rannoille.

Marika: No, hinnat kiinnostaa aina. Näkyykö vuokramökkeilyn suosio hinnoissa? Miten ne hinnat on kehittynyt?

Ossi: Kyllä se näkyy ihan selvästi. Tavallaan se kysyntä kasvaa ja kapasiteetti on rajallinen, niin nyt tänä keväänä hinnat oli jälleen noussut sen 20 euroa/ yö. Elikkä nyt tuossa tammi-huhtikuussa siitä vuokramökistä sai maksaa keskimäärin noin 150 euroa yöltä.

Marika: No, mitä tiedämme sitten vuokramökkien suosiosta kuukausitasolla. Eli mitkä olivat niitä kaikkein suositumpia ja kaikkein hiljaisimpia kuukausia.

Ossi: Vuokramökeissä on kaksi selkeää sesonkikuukautta. Eli käytännössä heinäkuu luonnollisesti lomakuukautena on toinen huippu, mutta sitten maaliskuu on hiihtosesongin ansiosta ollut vielä ennen pandemiaa ihan yhtä suuri huippukuukausi siellä. Nyt pandemian aikana se heinäkuu on kuitenkin muodostunut selkeästi suuremmaksi kuukaudeksi. Ja siitä hiljaisimmasta ajasta. Käytännössä toukokuu on yleensä sellainen kuukausi, jolloin niitä yöpymisiä on selvästi vähiten. Ja silloin se hintatasokin on selvästi halvempi. Silloin sen saa edullisimmin sen mökin.

Marika: Okei. No, kiitoksia Ossi. Siirrytään sitten seuraavaksi omistusmökkeihin. Suomalaiset ovat tunnetusti mökkikansaa, ja suomalaisista monilla on oma kesämökki. Meiltä tilastotietoa myös niistä. Heli, missä suomalaisten mökit sijaitsevat?

Heli: Tilastojen mukaan mökit sijaitsee melko lähellä asuinpaikkaa. Keskimääräinen mökkimatka vuonna 2019 oli noin 90 kilometriä. Ja puolet mökkimatkoista on korkeintaan se nelisenkymmentä kilometriä. Ja moni mökki on siellä isojen vesistöjen äärellä. Jos mittarina käytetään mökkien määrää, niin Kuopio on Suomen suurin mökkikunta. Toisena tulee Mikkeli ja kolmantena Parainen. Ja Kuopiossa ja Mikkelissa on yli 10 000 kesämökkiä. Jos taas sitten verrataan kesämökkien määriä sinne vakinaisesti asuttujen asuntojen määrään, siellä Parainen kiilaa kärkisijalle. Ja Suomen ainoa kunta, jossa ei ole yhtään kesämökkiä on Kauniainen. ’

Marika: Eli aika monessa kunnassa on kesämökki. Lomakausi ja mökkeily ovat siis jo täydessä vauhdissa jo nyt. Mitä tiedetään milloin suomalaiset yleensä lomailevat?

Heli: Työvoimatutkimuksen mukaan heinäkuu on kaikkien suosituin lomakuukausi. Silloin Suomen työvoimasta on noin kolmasosa vähintään sen yhden viikon lomalla.

Marika: Kun puhutaan kesästä, niin puhutaan usein myös häistä. Onko kesä edelleen suosituinta aikaa hääjuhlille.

Heli: Kyllä vaan, kesähäät siellä pitävät pintansa. Viime vuoden avioliitoista 44 prosenttia solmittiin kesä-, heinä- ja elokuussa. Ja elokuun 21. päivä oli se suosituin hääpäivä. Silloin solmittiin 554 avioliittoa. Ja niistä kuukausista kun puhutaan, heinäkuu on siellä kärkisijalla. Viime vuonna solmittiin 3600 avioliittoa.

Marika: Jäämme odottamaan tämän kesän tietoja. Kesätilastokoosteemme kattaa monia muita kesäaiheita kesäherkuista vesillä liikkumiseen. Löydät sen verkkosivuiltamme osoitteesta tilastokeskus.fi. Kiitos haastattelusta, Ossi Nurmi ja Heli Korhonen. Keskustelua voi jatkaa Twitterissä aihetunnisteella #tilastolive. Toivotan kaikille mukavaa päivänjatkoa.

 

Lopputunnuksessa soi musiikki ja teksti Tilastokeskus.