Aiheet
Kansantalous

Vaihtotase alijäämäinen vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä

tiedote | Maksutase ja ulkomainen varallisuusasema 2022, 3. vuosineljännes

Muutos

Vuosien 2021 ja 2020 tietoihin on tehty revisiopäivitys poikkeuksellisesti joulukuun julkaisun yhteydessä. Muutos vaikuttaa tavaravientiin.
Lue lisää muutoksesta

Tilastokeskuksen mukaan vaihtotase oli 1,7 miljardia euroa alijäämäinen vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä. Maksutaseen mukaisen tavaraviennin arvo kasvoi 24 % vuodentakaisesta. Tavaratuonti puolestaan kasvoi 32 % vuodentakaiseen verrattuna. Tavaroiden ja palveluiden tase oli 2,1 miljardia euroa alijäämäinen. Ensitulon tili oli ylijäämäinen. Edelliseen neljännekseen verrattuna ulkomainen nettovarallisuusasema heikkeni. 

Pääkohdat

 • Vaihtotase oli 1,7 miljardia euroa alijäämäinen.
 • Tavaroiden ja palveluiden tase oli 2,1 miljardia euroa alijäämäinen. 
 • Ensitulon tili oli 1,1 miljardia euroa ylijäämäinen.
 • Pääomaa virtasi ulkomailta Suomeen nettomääräisesti 10,6 miljardia euroa.
 • Ulkomainen nettovarallisuusasema heikkeni edelliseen neljännekseen verrattuna.

Vaihtotase

Vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä vaihtotase oli 1,7 miljardia euroa alijäämäinen. Vaihtotaseen neljän neljänneksen liukuva summa oli 11,5 miljardia euroa alijäämäinen. Tavaroiden ja palveluiden tase oli 2,1 miljardia euroa alijäämäinen. Vaihtotaseen alaeristä ensitulon tili oli 1,1 miljardia euroa ylijäämäinen, ja tulojen uudelleenjaon tili oli 0,7 miljardia euroa alijäämäinen.

Tavarat ja palvelut

Maksutaseen mukainen kauppatase oli 0,3 miljardia euroa alijäämäinen kolmannella neljänneksellä. Edellisen vuoden vastaavalla neljänneksellä kauppatase oli 0,8 miljardia euroa ylijäämäinen. Palvelutase oli 1,8 miljardia euroa alijäämäinen vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä.

Maksutaseen mukaisen tavaraviennin arvo kasvoi 24 % vuodentakaisesta ja oli 22,3 miljardia euroa siinä missä maksutaseen mukaisen tavaratuonnin arvo kasvoi 32 % vuodentakaisesta 22,7 miljardiin euroon. Palveluviennin arvo kasvoi 18 % vuodentakaisesta ja oli 7,9 miljardia euroa. Palvelutuonnin arvo puolestaan nousi 30 prosenttia vuodentakaisesta 9,8 miljardiin euroon.

Tarkemmat maksutaseen mukaiset vienti- ja tuontiluvut palveluerittäin ja alueittain löytyvät tavaroiden ja palveluiden ulkomaankauppa -tilastosta vuodesta 2013 alkaen. Tavaroiden ja palveluiden ulkomaankauppa -tilastossa on myös eritelty Tullin lukuihin tehtävät lisäykset ja poistot, joiden avulla päästään maksutaseen mukaiseen tavarakauppaan.

Ensitulo

Ensituloa maksettiin nettomääräisesti Suomeen 1,1 miljardia euroa vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä. Ensituloa maksettiin Suomesta ulkomaille 4,4 miljardia euroa, siinä missä ensituloa maksettiin ulkomailta Suomeen 5,5 miljardia euroa.

Suurin osa ensitulosta on omaisuustuloja. Vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä omaisuustuloja maksettiin nettomääräisesti Suomeen 1,0 miljardia euroa, kun ulkomailta Suomeen omaisuustuloja maksettiin 5,2 miljardia euroa ja Suomesta ulkomaille 4,1 miljardia euroa.

Tulojen uudelleenjaon tili oli 0,7 miljardia euroa alijäämäinen vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä.

Rahoitustase ja ulkomainen varallisuusasema

Vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä Suomella oli bruttosaamisia ulkomailta 935,7 miljardia euroa samalla kun sillä oli bruttovelkoja ulkomaille 942,5 miljardia euroa. Ulkomainen nettovarallisuusasema, eli saamis- ja velkakannan erotus, oli siten -6,9 miljardia euroa.

Ulkomainen nettovarallisuusasema heikkeni edellisestä neljänneksestä 4,8 miljardilla eurolla. Saamiskanta nousi 3 prosenttia, samalla kun velkakanta nousi 3 prosenttia. Sijoituslajeittain tutkittuna eniten saamisia ulkomailta oli portfoliosijoituksina vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä. Niiden määrä oli 387,7 miljardia euroa. Portfoliosijoitusten osuus oli vastaavasti suurin myös ulkomaisissa veloissa tason ollessa 423,4 miljardia euroa.

Kun puolestaan ulkomaista nettovarallisuusasemaa tutkitaan sijoituslajeittain, nähdään että suurimmat nettosaamiset olivat suorissa sijoituksissa. Niiden määrä oli 53,5 miljardia euroa. Vastaavasti suurimmat nettovelat olivat portfoliosijoituksissa tason ollessa 35,7 miljardia euroa.

Rahoitustase

Kolmannella neljänneksellä pääomaa virtasi ulkomailta Suomeen nettomääräisesti 10,6 miljardia euroa. Rahoitustaseen sijoituslajeista pääomaa virtasi Suomeen nettomääräisesti eniten muiden sijoitusten muodossa, 7,6 miljardia euroa. Pääomaa virtasi Suomesta ulkomaille nettomääräisesti eniten suorien sijoitusten muodossa.

Ulkomainen nettovarallisuusasema

Tarkasteltaessa ulkomaista nettovarallisuusasemaa sijoittajasektoreittain, yli 50 miljardin euron nettosaamisia oli sosiaaliturvarahastoilla (180,7 mrd. euroa), keskuspankilla (70,8 mrd. euroa) ja sijoitusrahastoilla (63,0 mrd. euroa). Vastaavasti yli 50 miljardin ulkomaisia nettovelkoja oli muilla rahalaitoksilla (169,3 mrd. euroa), yrityksillä (94,1 mrd. euroa) ja valtiolla (65,1 mrd. euroa).

Muutos

Vuosien 2021 ja 2020 tietoihin on tehty revisiopäivitys poikkeuksellisesti joulukuun julkaisun yhteydessä. Muutos vaikuttaa tavaravientiin.
Lue lisää muutoksesta

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
 • Maa
 • Maksutase-erä
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Maa
 • Sektori
 • Sijoituslaji
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Sijoituslaji
 • Vara
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Sektori
 • Maturiteetti
 • Sijoituslaji
 • Vara
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:

Tulevat julkaisut

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Palvelusähköposti
maksutase@stat.fi
Hanna Björklund
yliaktuaari
029 551 3296
Muut asiantuntijat
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.