Aiheet
Ympäristö ja luontoEnergia

Kivihiilen kulutus kasvoi 12 % vuoden 2022 tammi–kesäkuussa

Tilasto:
Viiteajankohta:
2022, 2. vuosineljännes
Julkaistu:
Seuraava julkistus:
Julkaisun tyyppi:
tiedote

Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan kivihiilen kulutus kasvoi vuoden 2022 tammi–kesäkuussa 12 % viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kivihiiltä käytettiin sähkön ja lämmön tuotannon ja teollisuuden polttoaineena yhteensä 1 039 tuhatta tonnia, joka vastasi energiasisällöltään 26 petajoulea. Kasvusta huolimatta kivihiilen kulutuksen trendi on ollut pitkään laskeva ja kivihiiltä käyttävien laitosten lukumäärä on jatkuvasti laskenut. Tammi–kesäkuussa kivihiiltä kului 52 % vähemmän kuin tällä vuosituhannella keskimäärin.

Pääkohdat

  • Vuoden 2022 ensimmäisellä puolikkaalla kivihiiltä käytettiin sähkön ja lämmön tuotannon ja teollisuuden polttoaineena 1 039 tuhatta tonnia eli 12 % enemmän kuin vuotta aiemmin.
  • Kivihiilen kulutus kasvoi eniten huhti- ja toukokuussa, 33 ja 39 %.
  • Kivihiilivarastot olivat kesäkuun 2022 lopussa 820 tuhatta tonnia eli 49 % pienemmät kuin vuotta aiemmin.
  • Kivihiilen kulutus kasvoi vuoden 2022 ensimmäisellä puolikkaalla päätoimisessa sähkön ja lämmön tuotannossa.

Kivihiilen kulutus kasvoi 7 % vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ja 25 % toisella vuosineljänneksellä viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kivihiilen kulutus kasvoi eniten huhti- ja toukokuussa, 33 ja 39 %. Kivihiilen kulutus kasvoi vuoden ensimmäisellä puolikkaalla päätoimisessa sähkön ja lämmön tuotannossa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on omalta osaltaan vaikuttanut energiamarkkinoihin ja johtanut energian hintojen nousuun. Hintasuhteiden muutokset polttoaine- ja sähkömarkkinoilla sekä päästöoikeuden hinta vaikuttivat myös kivihiilen kysyntään. Energian kulutus Suomessa vaihtelee tyypillisesti myös kausittain. Osa kivihiilen kulutuksen vaihtelusta selittyy sähkön- ja lämmöntarpeen luonnollisena vaihteluna kesä- ja talvikauden välillä. Kivihiilen tuonti Venäjältä Suomeen ja muihin EU-maihin päättyy tämän vuoden elokuussa. Päätös sisältyy EU:n viidenteen Venäjään kohdistuvaan pakotepakettiin.

Kivihiilen kulutuksessa on kuitenkin havaittavissa laskeva trendi pitkällä aikavälillä. Uusiutuva energia on korvannut fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Kivihiilen kulutuksen vähenemiseen vaikuttaa kivihiilen energiakäyttöä koskeva kielto, joka astuu voimaan vuonna 2029.

Kivihiilivarastot olivat kesäkuun lopussa 820 tuhatta tonnia. Vuoden takaiseen verrattuna varastot olivat 49 % pienemmät. Kesäkuun lopussa varastot olivat 25 % suuremmat kuin toukokuun lopussa.

Taulukot

Katso keskeiset tilastotiedot taulukoista.
29.08.2022

Kivihiilen kulutus 2021Q1*-2022Q2*

Tietokantataulukot

Tähän julkaisuun liittyvät tietokantataulukot

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Kuukausi, Neljännes tai Vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Kuukausi, Neljännes tai Vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Kuukausi, Neljännes tai Vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Kuukausi, Neljännes tai Vuosi
Päivitetty:

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Aira Hast
yliaktuaari
029 551 3394
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.