Tutkintotavoitteisen koulutuksen opiskelijamäärä 1,4 miljoonaa vuonna 2021
Korjaus
Korjaus
Muutos
Tilastokeskuksen mukaan tutkintotavoitteisen koulutuksen opiskelijoiden kokonaismäärä oli 1,39 miljoonaa vuonna 2021. Opiskelijamäärä kasvoi perusopetuksessa 0,1 %, lukiokoulutuksessa 2,6 %, ammatillisessa koulutuksessa 7 %, ammattikorkeakoulutuksessa 5 % ja yliopistokoulutuksessa 2 %.
Keskeisiä poimintoja
- Vuonna 2021 tutkintoon johtavassa koulutuksessa oli 315 800 uutta opiskelijaa, 1 387 000 opiskelijaa, ja suoritettiin 220 100 tutkintoa.
- Opiskelijoista 52 % ja tutkinnon suorittaneista 55 % oli naisia.
- Tekniikan alat ja terveys- ja hyvinvointialat olivat suurimmat koulutusalat perusasteen jälkeisessä koulutuksessa.
- 88 800 opiskelijalla oli jokin muu kuin Suomen kansalaisuus. Eri kansalaisuuksia oli Suomessa opiskelevilla yhteensä 174.
- Vieraskielisiä opiskelijoita oli 147 300 ja he puhuivat 140 eri äidinkieltä.
Sukupuolittuneimmat koulutusalat olivat ammatillisessa koulutuksessa
Selkeimmin sukupuolen mukaan eriytyneet koulutusalat olivat ammatillisessa koulutuksessa. Vertailtaessa kaikkien koulutussektoreiden kaikkia koulutusaloja keskenään sekä naisten että miesten suurimmat yksittäiset prosenttiosuudet eri koulutusaloilla olivat ammatillisessa koulutuksessa. Miesten korkein prosenttiosuus oli tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen (ICT) koulutusalalla, 86 %, ja naisten terveys- ja hyvinvointialojen koulutusalalla, 85 %.
Naisten osuus oli suuri terveys- ja hyvinvointialojen koulutusalalla myös ammattikorkeakoulutuksessa, 84 %, ja kasvatusalojen koulutusalalla yliopistokoulutuksessa, 84 %. Miehiä oli vastaavasti runsaasti tekniikan alojen koulutusalalla ammattikorkeakoulutuksessa, 79 %, ja ICT-koulutusaloilla yliopistokoulutuksessa, 76 %.
Perusasteen jälkeisillä koulutussektoreilla opiskelijoista naisia oli 52–58 %
Uusista opiskelijoista ja tutkinnon suorittaneista naisia oli 55 % vuonna 2021. Koulutuksen aloittaneissa ja tutkinnon suorittaneissa naiset olivat enemmistönä kaikilla perusasteen jälkeisillä koulutusasteilla.
Tutkintoon johtavan koulutuksen opiskelijoista naisia oli 52 %. Miehiä opiskeli naisia enemmän ammatillisessa peruskoulutuksessa ja lisensiaattitutkintokoulutuksessa. Muilla koulutusasteilla naiset olivat enemmistönä.
Koulutussektoreittain tarkasteltuna naiset olivat enemmistönä kaikilla perusasteen jälkeisillä sektoreilla: lukiokoulutuksessa opiskelijoista naisia oli 58 %, ammatillisessa koulutuksessa 52 %, ammattikorkeakoulutuksessa 54 % ja yliopistokoulutuksessa 55 %.
Muu kuin Suomen kansalaisuus 6 %:lla opiskelijoista
88 400:lla eli 6,4 %:lla opiskelijoista oli jokin muu kuin Suomen kansalaisuus. Eniten opiskelijoita, joilla oli jokin muu kansalaisuus, oli ammatillisessa koulutuksessa, 9,4 %, ja vähiten lukiokoulutuksessa, 2,7 %. Esi- ja perusopetuksessa osuus oli 5,0 %, ammattikorkeakoulutuksessa 6,6 % ja yliopistokoulutuksessa 7,8 %.
Yleisimpiä opiskelijoiden muita kansalaisuuksia olivat Viro, Venäjä, Irak, Afganistan, Kiina, Syyria, Somalia, Vietnam ja Intia. Näissä kussakin kansalaisuusryhmässä oli vähintään 2 000 opiskelijaa yhteensä eri koulutusasteilla vuonna 2021.
Taulukot
Tutkintoon johtavan koulutuksen aloittaneet, opiskelijat ja tutkinnot 2021
Tietokantataulukot
Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.
- Koulutus
- Koulutussektori
- Alue
- Koulutussektori
- Koulutusryhmä
- Ikä
- Koulutusala
- Alue
- Koulutuslaji
- Koulutussektori
- Koulutusaste
- Koulutusala
- Sukupuoli
- Kansalaisuus
- Koulutussektori
- Koulutusaste
- Koulutusala
- Sukupuoli
- Äidinkieli
Tulevat julkaisut
Dokumentaatio
Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.
Siirry tilaston dokumentaatioon