Aiheet
Työ, palkat ja toimeentuloTerveys ja sosiaaliturva

Palkansaajien työtapaturmataajuus aleni 26,5 % vuonna 2020

tiedote | Työtapaturmat 2020

Muutos

Työtapaturmatilaston vanhat tietokantataulukot siirtyvät arkistokantaan ja tilalle julkistettiin uudet tietokantataulukot, mikä johtuu työvoimatutkimuksen estimointimenetelmän muutoksista. Tietoja pysytään myös esittämään laajemmin uusissa taulukoissa.
Lue lisää muutoksesta

Tilastokeskuksen mukaan palkansaajien työtapaturmataajuus aleni ensimmäisenä koronavuonna. Vuonna 2020 palkansaajien työpaikkatapaturmia oli 7,5 kappaletta miljoonaa työtuntia kohden.  Se oli 26,5 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Palkansaajien ja maatalousyrittäjien työtapaturmasuhde aleni myös vuonna 2020 verrattuna edelliseen vuoteen.Pääkohdat

  • Palkansaajien työtapaturmataajuus aleni 26,5 % vuonna 2020 edellisestä vuodesta.
  • Palkansaajien työtapaturmasuhde aleni 27,1 % ja maatalousyrittäjien työtapaturmasuhde aleni 1,4 % vuonna 2020.
  • Palkansaajien työtapaturmataajuus toimialoittain tarkasteltuna vuonna 2020 aleni suhteellisesti eniten rahoitus- ja vakuutustoiminnassa (73,7 %) ja koulutuksessa (42,3 %) ja aleni suhteellisesti vähiten terveys- ja sosiaalipalveluissa (17,9 %).

Palkansaajien työtapaturmataajuus aleni kaikilla toimialoilla

Ensimmäisenä koronavuonna 2020 työtapaturmataajuus aleni kaikilla toimialoilla. Suhteellisesti eniten työtapaturmataajuus aleni rahoitus- ja vakuutustoiminnassa (73,7 %) ja koulutuksessa (42,3 %). Seuraavaksi eniten työtapaturmataajuus aleni ammatillisessa, tieteellisessä ja teknisessä toiminnassa (38,2 %), julkisessa hallinnossa ja maanpuolustuksessa (34,3 %) sekä hallinto ja tukipalvelutoiminnassa (34,2 %). Suhteellisesti vähiten työtapaturmataajuus aleni terveys ja sosiaalipalveluissa (17,9 %), teollisuudessa (18,6 %) sekä kiinteistöalan toiminnassa (18,6 %).

Korkeimmat työtapaturmataajudet vuonna 2020 olivat toimialoilla hallinto ja tukipalvelutoiminta, mukaan lukien vuokratyön (18,5), rakentaminen (16,4), kuljetus ja varastointi (12,6), vesihuolto, viemäri- ja jätevesihuolto, jätehuolto ja muu ympäristön puhtaanapito (9,4), terveys- ja sosiaalipalvelut (8,7) sekä teollisuus (8,3).

Työtapaturmasuhde aleni palkansaajilla ja maatalousyrittäjillä

Vuonna 2020 palkansaajien työpaikalla tapahtuvien työtapaturmien työtapaturmasuhde vähintään neljään sairaspäivään johtavissa tapaturmissa oli 1159 tapaturmaa 100 000 palkansaajaa kohtaan. Palkansaajien työtapaturmasuhde aleni 27,1 % edellisestä vuodesta. Maatalousyrittäjien työtapaturmasuhde vähintään neljään sairaspäivään johtavissa tapaturmissa oli 4694 työtapaturmaa 100 000 vakuutettua maatalousyrittäjää kohden vuonna 2020. Maatalousyrittäjien työtapaturmasuhde aleni 1,4 % edellisestä vuodesta. Maatalousyrittäjien tapaturmasuhde on noin neljä kertaa korkeampi kuin palkansaajien.

Muutos

Työtapaturmatilaston vanhat tietokantataulukot siirtyvät arkistokantaan ja tilalle julkistettiin uudet tietokantataulukot, mikä johtuu työvoimatutkimuksen estimointimenetelmän muutoksista. Tietoja pysytään myös esittämään laajemmin uusissa taulukoissa.
Lue lisää muutoksesta

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Uudet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Toimiala
Päivitetty:
Poistuneet tietokantataulukot

Tulevat julkaisut

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Arto Miettinen
yliaktuaari
029 551 2963
Muut asiantuntijat
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.