Aiheet
Hinnat ja kulutusEnergia

Inflaatio 8,4 % tammikuussa 2023

tiedote | Kuluttajahintaindeksi 2023, tammikuu

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli tammikuussa 8,4 %. Joulukuussa inflaatio oli 9,1 %. Inflaation hidastuminen joulukuusta tammikuulle johtui muun muassa sähkön hinnan lievemmästä noususta. Tammikuussa kuluttajahintaindeksin hyödykekori ja kulutuksen painorakenne päivitettiin vastaamaan vuoden 2022 yksityistä kulutusta.

Pääkohdat

  • Tammikuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten sähkön hinnan, asuntolainojen keskikoron ja kulutusluottojen korkojen nousu sekä dieselin hinnan nousu.
  • Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten omakotitalokiinteistöjen ja ei-korvattavien reseptilääkkeiden halpeneminen.
  • Kuluttajahintojen kuukausimuutos oli 0,6 %, mikä johtui muun muassa sähkön hinnan ja asuntolainojen keskikoron noususta.

Euroalueen inflaatio oli tammikuussa 2023 ennakkotietojen mukaan 8,5 %

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin (YKHI) ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli tammikuussa 8,5 %. Joulukuussa se oli 9,2 %. Suomen vastaava inflaatio oli tammikuussa 7,9 %.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja. Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kuuluvat kulutuserät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksin.

Eurostatin arvio euroalueen inflaatiosta perustuu jäsenmaiden ennakkotietoihin ja energian hinnankehitykseen. Eurostat julkaisee tammikuun lopulliset yhdenmukaistetut kuluttajahintaindeksit 23. helmikuuta.

Kiinteäveroisen yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos 8,3 % tammikuussa 2023

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin (YKHI) vuosimuutos oli tammikuussa 7,9 %, kun taas kiinteäveroisen yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin (YKHI-KiVe) vuosimuutos oli 8,3 %. Viimeisen kahdentoista kuukauden jälkeen tehtyjen hyödykeveromuutosten yhteisvaikutus kuluttajahintoihin oli siis -0,4 prosenttiyksikköä. Tammikuussa nostettiin tupakan ja dieselin veroja sekä tilapäisesti alennettiin kotimaan henkilökuljetusten arvonlisäveroa. Tammikuussa yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin kuukausimuutos oli 0,5 % ja kiinteäveroisen kuluttajahintaindeksin 0,6 %.

Yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi kiintein veroin mittaa markkinainflaatiota eli hintojen muutosta, joka johtuu muista syistä kuin hyödykeverojen muutoksista. Veromuutosten hintavaikutus saadaan vertaamalla yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ja kiinteäveroisen indeksin kehitystä.

Taulukot

Katso keskeiset tilastotiedot taulukoista.
20.02.2023

Yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi 2015=100 hyödykeryhmittäin, vuosimuutokset (%), 2023 tammikuu

20.02.2023

Kuluttajahintaindeksi 2015=100 hyödykeryhmittäin, vuosi- ja kuukausimuutokset, 2023 tammikuu

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Indeksisarja
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Hyödyke
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Hyödyke
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Hyödyke
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Hyödyke
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Hyödyke
Päivitetty:

Tulevat julkaisut

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Muut asiantuntijat
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.