Aiheet
Liikenne ja matkailuKulttuuri, media ja ajankäyttöYritykset

Matkailijoiden yöpymisten määrä palasi lähes pandemiaa edeltävälle tasolle vuonna 2022

tiedote | Majoitustilasto 2022

Tilastokeskuksen mukaan kotimaisille matkailijoille kirjattiin 17 miljoonaa yöpymisvuorokautta ja ulkomaisille matkailijoille 5 miljoonaa vuorokautta vuonna 2022. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 10 % ja ulkomaisten yöpymisiä oli yli kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Yöpymisten kokonaismäärä oli 5 % alhaisempi kuin koronapandemiaa edeltävänä vuonna 2019.

Keskeisiä poimintoja

 • Kotimaisten matkailijoiden yöpymisten määrä oli vuonna 2022 korkeampi kuin koskaan aiemmin.
 • Ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten määrä elpyi, mutta jäi vielä 29 % matalammaksi kuin vuonna 2019 ennen koronapandemiaa.
 • Maakunnittain tarkasteltuna yöpymiset lisääntyivät edellisvuoteen verrattuna suhteellisesti eniten Uudellamaalla vuonna 2022.
 • Hotellihuoneiden käyttöasteet nousivat vuonna 2022 useimmissa maakunnissa lähelle vuoden 2019 tasoa, mutta Uudellamaalla käyttöaste oli 17 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin vuonna 2019.
 • Hotellihuoneen keskihinta oli 116 euroa vuonna 2022. Keskihinta nousi pandemiaa edeltävää tasoa korkeammalle kaikissa maakunnissa lukuun ottamatta Uuttamaata.

Matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät etenkin Uudellamaalla

Kotimaisten matkailijoiden yöpymisten määrä oli vuonna 2022 edellisvuotta korkeampi etenkin vuoden alkupuoliskolla. Eniten kotimaisia yöpymisiä oli heinäkuussa, jolloin yöpymisten määrä oli kuitenkin 15 % matalampi kuin vuoden 2021 heinäkuussa. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten määrä jatkoi koronapandemian jälkeistä elpymistä vuonna 2022. Joulukuussa ulkomaisten yöpymisten määrä oli vain 7 % alhaisempi kuin pandemiaa edeltävän vuoden 2019 joulukuussa.

Eniten ulkomaisten matkailijoiden yöpymisiä kirjattiin saksalaisille, briteille ja ruotsalaisille. Vilkkaan joulumatkailun ansiosta brittien yöpymiset olivat vain 11 % jäljessä vuoden 2019 tasosta. Yöpymiset EU-maista olivat enää 9 % alemmalla tasolla kuin vuonna 2019. Venäjän hyökkäys Ukrainaan kuitenkin heijastui Suomeen suuntautuvaan matkailuun monin tavoin vuonna 2022. Venäläisten yöpymisten määrä jäi vähäiseksi. Tämä johtuu osittain siitä, että syyskuun 2022 jälkeen venäläisille ei enää myönnetty turistiviisumeja. Aasialaisten yöpymiset olivat 66 % alemmalla tasolla kuin vuonna 2019. Tähän vaikutti Venäjän ilmatilan sulku ja toisaalta myös Kiinassa vielä osin voimassa olleet koronarajoitustoimet.

Maakunnittain tarkasteltuna yöpymisten kokonaismäärä kasvoi vuonna 2022 lähes kaikissa maakunnissa edellisvuoteen verrattuna. Kasvua oli eniten Uudellamaalla, Ahvenanmaalla, Lapissa ja Pirkanmaalla.

Hotellihuoneiden käyttöasteet ja keskihinnat nousivat edellisvuodesta

Hotellihuoneiden käyttöaste oli koko Suomessa 49,7 % vuonna 2022. Käyttöaste oli noin 10 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuonna 2021, mutta noin 6 prosenttiyksikköä matalampi kuin ennen koronapandemiaa vuonna 2019. Maakunnittain tarkasteltuna käyttöaste oli vuonna 2022 korkein Pirkanmaalla. Hotellihuoneiden käyttöaste nousi eniten Uudellamaalla, jossa se oli noin 15 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuonna 2021.

Hotellihuoneen keskihinta nousi vuonna 2022 edellisvuodesta keskimäärin 13 eurolla nousten myös pandemiaa edeltävää tasoa korkeammaksi. Hinnat nousivat maakunnittain tarkasteltuna suhteellisesti eniten Uudellamaalla, jossa hotellihuoneen keskihinta oli kuitenkin hieman vuoden 2019 tasoa matalampi. Keskihinta oli korkein Lapissa, jossa hotellihuoneen sai vuonna 2022 keskimäärin 147 eurolla.

Majoitusliikkeiden huone- ja vuodekapasiteetti kasvoi vuonna 2022

Vuonna 2022 tilastoitavia majoitusliikkeitä oli yhteensä 1 377. Liikkeitä oli 30 enemmän kuin vuonna 2021. Huoneiden lukumäärä oli 840 suurempi ja vuoteiden lukumäärä 1 866 suurempi kuin edellisvuonna. Sähköliitäntäpisteellä varustettujen matkailuvaunu/-autopaikkojen määrä väheni edellisvuodesta.

Vuonna 2022 tilastoitavia majoitusliikkeitä oli eniten Lapissa ja toiseksi eniten Uudellamaalla, jossa hotellien lukumäärä on Suomen suurin.

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
 • Majoitusliikkeen tyyppi
Ajanjakso:
kuukausi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Majoitusliikkeen tyyppi
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Maa
 • Majoitusliikkeen tyyppi
Ajanjakso:
kuukausi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Maa
 • Majoitusliikkeen tyyppi
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Kunta
Ajanjakso:
kuukausi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Toimiala
 • Kunta
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Toimiala
 • Aukiololuokka
 • Maakunta
 • Kokoluokka
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Kunta
Ajanjakso:
kuukausi
Päivitetty:

Tulevat julkaisut

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Palvelusähköposti
liikenne.matkailu@stat.fi
Heidi Pukkila
yliaktuaari
029 551 3478
Muut asiantuntijat
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.