Aiheet
Työ, palkat ja toimeentulo

Palkansaajien nimellinen ansiotaso nousi 4,9 % heinä-syyskuussa 2023 vuoden takaisesta

tiedote | Ansiotasoindeksi 2023, 3. vuosineljännes

Muutos

Muutoksia ansiotasoindeksin julkistuksissa
Lue lisää muutoksesta

Kokoaikaisten palkansaajien säännöllisen työajan nimellisansioiden kasvua kuvaava ansiotasoindeksi nousi Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2023 heinä-syyskuussa 4,9 % edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Palkansaajien reaalinen ansiotaso laski samalla ajanjaksolla 0,9 %, koska kuluttajahintojen nousu oli nopeampaa kuin ansiotason nousu. Vuoden 2023 aikana palkansaajien reaalinen ansiotaso on alkanut kuitenkin nousta.

Keskeisiä poimintoja

 • Palkansaajien nimellisen ansiotason vuosimuutos oli vuoden 2023 heinä-syyskuussa suurin ansiotason kehityksessä tapahtunut vuosimuutos vuoden 2008 jälkeen.
 • Työnantajasektoreittain tarkasteltuna palkansaajien nimellinen ansiotaso nousi eniten paikallishallinnossa vuoden 2023 heinä-syyskuussa.
 • Pysyvää ansiotason muutosta paremmin kuvaava säännöllisen ansion indeksi nousi vuoden 2023 heinä-syyskuussa selvästi vähemmän kuin ansiotasoindeksi.
 • Kuluttajahintaindeksissä ilmennyt virhe vaikutti myös reaaliansioiden kehityksen mittaamiseen.

Paikallishallinnossa palkansaajien nimellinen ansiotaso nousi 6,9 % vuoden 2023 heinä-syyskuussa

Kokoaikaisten palkansaajien nimellisansioiden kasvua kuvaava ansiotasoindeksi nousi Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2023 heinä-syyskuussa 4,9 % edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Neljännesvuosittain tarkasteltuna ansiotasoindeksin vuosimuutos oli viimeksi tätä suurempi vuoden 2008 viimeisellä vuosineljänneksellä. Ansiotasoindeksin poikkeuksellisen suureen nousuun vuoden 2023 kolmannella vuosineljänneksellä vaikutti tänä vuonna maksettujen tavallista suurempien sopimuskorotusten lisäksi työehtosopimusten perusteella maksetut kertaerät, jotka jaetaan ansiotasoindeksissä tasan jokaiselle vuosineljännekselle.

Työantajasektoreittain tarkasteltuna ansiotasoindeksi nousi ennakkotietojen mukaan vuoden 2023 heinä-syyskuussa eniten paikallishallinnossa, jossa kasvua oli vuoden takaiseen verrattuna 6,9 %. Valtion budjettitaloudessa se nousi 4,8 % ja yksityisellä sektorilla 4,3 %.

Kertaeriä ja tulospalkkioita ei lasketa mukaan säännöllisen ansion indeksiin, joten se kuvaa paremmin pysyvää ansiotason muutosta kuin ansiotasoindeksi. Säännöllisen ansion indeksi nousi Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2023 heinä-syyskuussa 4,2 % edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Paikallishallinnossa kasvua oli 5,6 %, yksityisellä sektorilla 3,8 % ja valtion budjettitaloudessa 3,7 %.

Paikallishallinnossa ansiotasoindeksin vuosimuutos oli vuoden 2023 heinä-syyskuussa ennakkotietojen mukaan 1,3 prosenttiyksikköä suurempi kuin säännöllisen ansion indeksin. Valtion budjettitaloudessa se oli 1,1 prosenttiyksikköä suurempi ja yksityisellä sektorilla 0,5 prosenttiyksikköä. Yksityisellä sektorilla ansiotasoindeksin ja säännöllisen ansion indeksin vuosimuutoksen välinen julkista sektoria pienempi ero johtui siitä, että yksityisellä sektorilla ei sovittu jokaisella sopimusalalla kertaerien maksamisesta, toisin kuin julkisella sektorilla.

Palkansaajien reaalisen ansiotason kehitys kääntynyt kasvuun

Palkansaajien ansiotason reaaliarvoa voidaan mitata deflatoimalla ansiotasoindeksi kuluttajahintaindeksin kehityksellä. Näin saadaan nimellisansioiden reaalinen kehitys, joka kertoo ansioiden ostovoimasta kulloiseenkin hintatasoon verrattuna.

Kuluttajahintaindeksin kehityksen mittaamisessa havaittiin tänä vuonna virhe, jonka johdosta kuluttajahintaindeksin kasvu oli ollut vuoden 2022 alusta lähtien jonkin verran liian suurta. Reaaliansioiden kehityksen mittaamiseen se vaikutti siten, että reaaliansioindeksin vuoden 2023 kolmannen vuosineljänneksen 1,4 % suuruinen neljännesvuosimuutos johtui enimmäkseen kuluttajahintaindeksiin elokuun 2023 luvuista alkaen tehdystä korjauksesta. Ja koska kuluttajahintaindeksiä ei korjata takautuvasti, reaaliansioindeksin vuoden 2022 ja 2023 luvut jäävät hieman epätarkoiksi. Lisätietoa kuluttajahintaindeksiin tehdystä korjauksesta löytyy tästä uutisesta.

Palkansaajien reaalisen ansiotason kehitys kääntyi joka tapauksessa kasvuun vuoden 2023 aikana. Vuoden 2023 toisella vuosineljänneksellä reaaliansiot nousivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan ensimmäistä kertaa edelliseen vuosineljännekseen verrattuna sen jälkeen, kun reaalinen ansiotaso alkoi laskea vuoden 2021 jälkimmäisellä puoliskolla. Reaaliansioiden kasvu jatkui myös vuoden 2023 kolmannella vuosineljänneksellä.

Pystypylväskuvio reaaliansioindeksin suhteellisesta muutoksesta edellisestä vuosineljänneksestä. Vuoden 2023 toisella neljänneksellä reaaliansioindeksi nousi ensimmäistä kertaa vuoden 2021 toisen neljänneksen jälkeen ja jatkoi kasvua vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä.

Vuoden 2023 tiedot perustuvat arvioihin sopimusvaikutuksista ja liukumista

Ansiotasoindeksit ja säännöllisen ansion indeksit ovat lopullisia vuoteen 2021 asti, sillä ne perustuvat toteutuneeseen ansiokehitykseen. Vuoden 2022 indeksit ovat vielä ennakollisia, ja ne perustuvat toteutuneen ansiokehityksen lisäksi arvioihin sopimusvaikutuksista ja palkkaliukumista. Vuoden 2023 indeksit perustuvat arvioihin sopimusvaikutuksista ja palkkaliukumista.

Muutos

Muutoksia ansiotasoindeksin julkistuksissa
Lue lisää muutoksesta

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
 • Palkkausmuoto
 • Työnantajasektori
 • Sukupuoli
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Työnantajasektori
 • Palkkausmuoto
 • Sukupuoli
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Toimialaluokitus 2008
 • Palkkausmuoto
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Toimialaluokitus 2008
 • Palkkausmuoto
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  Ajanjakso:
  neljännesvuosi
  Päivitetty:
  Käytetyt luokitukset:
   Ajanjakso:
   vuosi
   Päivitetty:
   Käytetyt luokitukset:
   • Sukupuoli
   • Työnantajasektori
   Ajanjakso:
   neljännesvuosi
   Päivitetty:
   Käytetyt luokitukset:
   • Sukupuoli
   • Työnantajasektori
   Ajanjakso:
   vuosi
   Päivitetty:

   Tulevat julkaisut

   Taustatiedot

   Dokumentaatio
   Viittausohje

   Tilaston asiantuntijat

   Tiedustelut ensisijaisesti
   Palvelusähköposti
   palkat.indeksit@stat.fi
   Jukka Tapio
   yliaktuaari
   029 551 3429
   Muut asiantuntijat
   Vastaava osastopäällikkö

   Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

   Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.