Aiheet
Työ, palkat ja toimeentuloYritykset

Avoimia työpaikkoja vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä vähemmän kuin vuosi sitten

tiedote | Avoimet työpaikat 2022, 4. vuosineljännes

Tilastokeskuksen mukaan avoimia työpaikkoja oli vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä 50 300, kun vuotta aiemmin määrä oli 59 100. Tiedot kuvaavat joulukuun ensimmäisen päivän tilannetta.

Keskeisiä poimintoja

 • Viimeisellä vuosineljänneksellä avoimet työpaikat vähenivät merkittävästi vuodentakaiseen verrattuna Helsinki-Uudenmaan suuralueella (-6 400).
 • Avoimien työpaikkojen lukumäärässä tapahtui toimialakohtaisia muutoksia, joista keskeisimpiä olivat avointen työpaikkojen lukumäärän väheneminen toimialaryhmässä kauppa, kuljetus ja varastointi, majoitus- ja ravitsemistoiminta (G-I) sekä kasvaminen teollisuuden toimialoilla (B-E).
 • Työnantajien kokemat rekrytointivaikeudet pysyivät suunnilleen samalla tasolla (57 % avointen työpaikkojen määrästä), kuin vuotta aiemmin.

Avoimien työpaikkojen ominaisuudet

Vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä avoimista työpaikoista 36 700 eli 73 % oli yksityisten yritysten omistamissa toimipaikoissa. Avoimet työpaikat vähenivät hieman yksityisellä sektorilla vuodentakaiseen verrattuna. Avoimien työpaikkojen määrä väheni Helsinki-Uudellamaalla (-6 400) sekä Länsi-Suomessa (-3 200) ja kasvoi tai pysyi likimain ennallaan muilla suuralueilla.

Toimipaikan toimialan mukaan tarkasteltuna muutokset vuodentakaiseen olivat maltillisia, mutta avoimet työpaikat lisääntyivät hieman teollisuuden toimialoilla (B-E). Avointen työpaikkojen määrä sen sijaan väheni esimerkiksi toimialaryhmissä kauppa, kuljetus ja varastointi, majoitus- ja ravitsemistoiminta (G-I) sekä ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta, hallinto- ja tukipalvelutoiminta (M-N).

Viimeisellä vuosineljänneksellä kaikista avoimista työpaikoista määräaikaisia oli 29 %, mikä on noin samansuuruinen osuus kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana. Osa-aikaisten työpaikkojen osuus kaikista avoimista työpaikoista oli 15 %, mikä vastaa myös viime vuoden vastaavan ajankohdan tasoa.

Avoimista työpaikoista 57 % oli työnantajan oman arvion mukaan vaikeasti täytettäviä, kun vuotta aiemmin vastaava osuus oli 58 %. Vaikeasti täytettäviksi koettuja työpaikkoja oli paljon esimerkiksi terveys- ja sosiaalipalveluiden (Q) toimipaikoissa lähi- ja sairaanhoitajien tehtäviin sekä rakentamisen (F) toimipaikoissa asentaja-ammatteihin.

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
 • Työnantaja
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Toimipaikan henkilöstömäärä
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Toimiala (TOL2008)
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  Ajanjakso:
  neljännesvuosi
  Päivitetty:
  Käytetyt luokitukset:
   Ajanjakso:
   neljännesvuosi
   Päivitetty:

   Tulevat julkaisut

   Taustatiedot

   Dokumentaatio
   Viittausohje

   Tilaston asiantuntijat

   Tiedustelut ensisijaisesti
   Palvelusähköposti
   tyovoimatutkimus@stat.fi
   Aleksi Neuvonen
   yliaktuaari
   029 551 3009
   Muut asiantuntijat
   Vastaava osastopäällikkö

   Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

   Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.