Bruttokansantuotteen volyymi laski 1,2 % vuonna 2023

Tiedote liittyy aiheisiin:Kansantalous
tiedote | Kansantalouden vuositilinpito 2023

Muutos

Kansantalouden vuositilinpito -tilaston aikasarjaa päivitetään 18.9.2024 aikasarjatarkistuksessa.
Lue lisää muutoksesta

Bruttokansantuotteen volyymi laski 1,2 % vuonna 2023 Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan. Kansantalouden tilinpidon koko aikasarjaa on päivitetty vuodesta 2010 alkaen. Aikasarjatarkistuksilla ei ole suurta vaikutusta bruttokansantuotteen volyymin vuosimuutoksiin, mutta tehdyt muutokset laskevat bruttokansantuotteen ja arvonlisäyksen tasoa.

Keskeisiä poimintoja

  • Bruttokansantuotteen volyymi laski 1,2 % vuonna 2023.
  • Kansantalouden tilinpidon koko aikasarjaa on päivitetty vuodesta 2010 alkaen.
  • Aikasarjatarkistuksilla ei ole suurta vaikutusta bruttokansantuotteen volyymin vuosimuutoksiin, mutta tehdyt muutokset laskevat bruttokansantuotteen ja arvonlisäyksen tasoa.

Tarjonta

Bruttokansantuote eli kansantaloudessa tuotettujen tavaroiden ja palvelujen arvo oli 273 miljardia euroa vuonna 2023. Vuonna 2023 rakentamisen tuotos ja investoinnit laskivat edellisvuodesta. Edellisen kerran vastaavaa laskua asuinrakentamisessa koettiin finanssikriisin aikaan. Tarkemmin toimialoittaisia muutoksia kuvattiin kesän julkaisun yhteydessä.

Vuoden 2023 vaihtotase oli 1,1 miljardia euroa alijäämäinen (kesäkuussa 3,0). Vaihtotaseen alijäämän tarkentumiseen vaikutti toisaalta aikasarjatarkistukseen liittyvä matkailuviennin kasvu ja toisaalta sijoitustuloista saadut uudet tiedot.

Bruttokansantuotteen arvo laski suhteessa kesäkuussa julkaistuihin tietoihin 1,6 miljardia euroa vuonna 2023 ja noin 1–2 miljardia euroa vuodessa ajanjaksolla 2014–2023. Bruttokansantuotteen lasku liittyi muun muassa uuteen arvioon harmaan talouden koosta ja yritysten välituotekäytöstä. Aikasarjatarkistuksia tehdään kansantalouden tilinpidossa säännöllisesti viiden vuoden välein kuten muissakin EU-maissa. Niillä pidetään yllä tilinpidon ajantasaisuutta sekä kansainvälistä vertailukelpoisuutta.

Aikasarjatarkistuksesta kerrotaan tarkemmin alempana.

Kansantalouden tilinpidon aikasarjat tarkentuneet

Tilastokeskus julkisti kansantalouden tilinpidon ja maksutaseen tilastojen tarkistetut aikasarjat 18.9.2024. Aikasarjatarkistuksen seurauksena luvut tarkentuivat vuodesta 2010 alkaen. Myös neljännesvuositilinpidon tietokantataulut päivitettiin. Rahoitustilinpidon tiedot julkaistaan 30.9.2024.

Bruttokansantuotteen taso tarkentui alaspäin

Aikasarjatarkistuksen seurauksena bruttokansantuotteen taso laski 1-2 miljardia €/vuosi vuosina 2014-2023. Myös vuosien 2010-2013 tasoja päivitettiin, mutta muutokset olivat pienempiä.

Bruttokansantuotteen volyymin muutosprosentin revisiot olivat aikasarjatarkistuksessa maltillisia. Tyypillisesti sekä laskentavuosi että vertailuvuosi tarkentuvat saman suuntaisesti. Vuonna 2023 bruttokansantuotteen volyymi laski 1,2 % verrattuna vuoteen 2022.

Bruttokansantuotteen tarkentuminen vaikuttaa myös kokonaisveroasteeseen. Vaikutukset veroasteeseen ovat nähtävillä verot ja veronluonteiset maksut -tilaston julkaisussa. 

Useita arvonlisäykseen ja BKT:een vaikuttaneita menetelmämuutoksia

Kansainväliseen yhteistyöhön liittyvässä luokitusmuutoksessa yritysten kuluiksi aiemmin kirjattuja eriä siirrettiin investointeihin. Myös yritysten maksamiin päivärahoihin liittyviä kirjauksia siirrettiin välituotekäytöstä palkansaajakorvauksiin EU:n tilastoviraston Eurostatin ohjeistuksen mukaisesti.

Lisäksi harmaan talouden osuutta Suomen taloudesta on arvioitu uudestaan. Uusien arvioiden perusteella harmaan talouden osuus Suomen taloudesta on aikaisempaa arvioitua pienempi. Uuteen arvioon vaikuttivat viime vuosina julkaistut Verohallinnon tutkimukset harmaan talouden koosta.

Yksityinen kulutus ja vienti tarkentuivat

Bruttokansantuote voidaan laskea toisaalta arvonlisäyksen kautta ja toisaalta talouden kysyntäerien kautta. Kysyntäeriä ovat muun muassa vienti, investoinnit ja kulutus. Aikasarjatarkistus tuo muutoksia yksityiseen kulutukseen, vientiin ja investointeihin.

Kotitalouksien kulutusmenot tarkentuivat merkittävästi alemmalle tasolle kuin aiemmin Tähän on useampia syitä. Nykyinen yksityisen kulutuksen taso on aikaisempaa lähempänä kulutustutkimuksen tietoja. Lisäksi on tarkistettu, mikä osuus yksityisestä kulutuksesta on Suomessa asuvien kotitalouksien kulutusta ja mikä on palveluvientiä.

Matkailuviennin lähteenä siirryttiin käyttämään vuonna 2023 käynnistynyttä Visit Finlandin Matkailijamittari-tutkimusta, joka mittaa erityisesti ulkomaisten matkustajien rahankäyttöä Suomessa. Aiemmin tiedot perustuivat Tilastokeskuksen tuottamaan Rajahaastattelututkimukseen, joka lopetettiin 2012, majoitustilaston ulkomaisten yöpymisten muutokseen sekä muihin lähteisiin. Aiempien lähteiden ja uuden välillä on selvä tasoero, ja matkustustaseen aikasarja on tarkistettu takautuvasti eron umpeen kuromiseksi.

Olemme myös hyödyntäneet aikaisempaa kattavammin kauppojen myyntitietoja.

Sektoritileihin merkittäviä muutoksia

Kansantalouden sektorikohtaisissa suhdeluvuissa, kuten kotitalouksien säästö ja säästämisaste, nähtiin aikasarjatarkistuksen myötä merkittäviä muutoksia. Kotitalouksien osalta tätä selittää erityisesti yksityisen kulutuksen tason lasku. Tämän johdosta kotitalouksien säästö kasvoi aikasarjatarkistusta edeltävästä tasosta.

Yrityssektorilla muutos suhdelukuihin oli päinvastainen kuin kotitalouksilla. Yritysten nettoluotonanto heikkeni ja kotitalouksien koheni. Yrityssektorilla suhdelukujen muutosta selitti muun muassa yritysten tuottaman arvonlisäyksen lasku.

Vaihtotaseen muutoksiin vaikutti erityisesti palveluviennin korjaus. Kun palveluvienti kasvaa, tavaroiden ja palveluiden tase ja vaihtotase vahvistuu.

Matkailuviennin korjauksessa on suuria vuosittaisia eroja. Korona-aikaan matkailuvientiä laski matkustusrajoitteet ja aikasarjatarkistuksen vaikutus jäi satoihin miljooniin. Koronan jälkeen vuosittainen vaikutus on ollut hieman yli miljardi euroa.

Kiinteistöverojen luokitus päivitetty

Kiinteistöverojen luokitus on päivitetty kansainvälisen vertailukelpoisuuden parantamiseksi. Jatkossa kiinteistöverot ovat osa tuotannosta maksettavia veroja ja vaikuttavat siten muun muassa sektoreiden toimintaylijäämiin.

Julkisen talouden toimialaluokitukseen muutoksia

Julkisyhteisöiden osalta julkisen talouden sisäisestä kaupankäynnistä johtuvia eriä poistettiin. Tällä on merkittävä vaikutus paikallishallinnon toimialojen tuotokseen ja välituotekäyttöön, mutta ei arvonlisäykseen. Samalla toimialaluokitusta tarkennettiin niin, että yleisten hallintopalveluiden luokasta jaettiin eriä tarkemmille toimialoille.

Muutoksen jälkeen sisäisten erien käsittely noudattaa aikaisempaa paremmin kansantalouden tilinpidon kansainvälistä ohjeistusta.

Investointien taso kasvoi

Investointien kokonaistaso kasvoi viime vuosina noin miljardin aikasarjatarkistuksen seurauksena. Kasvua selittää muun muassa T&K-investointeihin liittyvät luokitusmuutokset. Tehtyjen muutosten jälkeen noudatamme aikaisempaa paremmin kv-ohjeistusta.

Maa- ja vesirakennusinvestoinneista saatiin uutta tietoa, jonka perusteella vuosien 2010-2018 investointeja on lisätty.

Lisäksi kuljetusvälineinvestointeja on lisätty vuosille 2017–2023 ajoneuvojen ensirekisteröintiaineistojen ja verotusarvojen perusteella.

Rakennusinvestoinnit ovat päivittyneet alaspäin, koska rakentamisen harmaata tuotosta on korjattu alaspäin.

Aikasarjassa katkoksia

Menetelmäuudistuksen takia palkka- ja verotietojen vertailukelpoisuuteen on tilastoja käytettäessä syytä kiinnittää erityistä huomiota. Näihin liittyviä muutoksia on ulotettu vuoteen 2010 asti eli vuosien 2009 ja 2010 välillä on aikasarjakatkos.

Paikallishallinnon osalta menettely, jossa sisäisiä eriä on poistettu, on tehty vuodesta 2015 alkaen.

Hyvinvointialueiden tulo vuonna 2023 toi merkittäviä muutoksia valtion ja paikallishallinnon eriin. Tämä vaikeuttaa julkisyhteisöjen tietojen vertailtavuutta vuosien 2022-2023 välissä.

Aikasarjatarkistukset parantavat EU-maiden tietojen vertailukelpoisuutta

Aikasarjatarkistuksia tehdään kaikissa EU-maissa viiden vuoden välein yhteisesti valittuna vuotena. Niillä pidetään yllä kansantalouden tilinpidon ajantasaisuutta sekä kansainvälistä vertailukelpoisuutta. 

Vuonna 2024 tehtävistä muutoksista suuri osa liittyy kansainväliseen yhteistyöhön, joka pyrkii yhtenäistämään bruttokansantulon laskentaa sekä ohjaa julkisyhteisöjen laadintaa koskevia vaatimuksia EU-maissa (Data revision - Eurostat (europa.eu)). Mukana on myös kansallisia muutostarpeita.

Kansantalouden tilinpidon taulukkopaketti

Kansantalouden tilinpitoa yhteen keräävä taulukkopaketti on saatavilla PDF-muodossa suomeksi. Taulukkopaketti julkaistaan päivitettynä jokaisen kansantalouden vuositilinpidon julkaisun yhteydessä.

Muutos

Kansantalouden vuositilinpito -tilaston aikasarjaa päivitetään 18.9.2024 aikasarjatarkistuksessa.
Lue lisää muutoksesta

Taulukot

Katso keskeiset tilastotiedot taulukoista.

B1GMH Bruttokansantuote markkinahintaan 1975-2023*

Bruttokansantuote (BKT) asukasta kohden 1975-2023*

Tietojen tarkentuminen (revisiot)

Katso keskeiset tilastotiedot taulukoista.

Volyymin vuosimuutosten tarkentuminen, %

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Taloustoimi
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Taloustoimi
  • Sektori
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Taloustoimi
  • Toimiala
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Sektori
  • Taloustoimi
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Toimiala
  • Sektori
  • Taloustoimi
  • Vara
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Taloustoimi
  • Sektori
  • Toimiala
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Taloustoimi
  • Sektori
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Taloustoimi
  • Sektori
  • Toimiala
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Taloustoimi
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Taloustoimi
  • Sektori
  • Kulutusluokka
  • Kestävyysluokka
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:

Tulevat julkaisut

Dokumentaatio

Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.

Siirry tilaston dokumentaatioon

Viittausohje

Suomen virallinen tilasto (SVT): Kansantalouden vuositilinpito [verkkojulkaisu].
Viiteajankohta: 2023. ISSN=2954-0828. Helsinki: Tilastokeskus [Viitattu: 27.9.2024].
Saantitapa:

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti

Palvelusähköposti
kansantalous@stat.fi
Tapio Kuusisto
yliaktuaari
029 551 3318

Vastaava osastopäällikkö

Katri Kaaja
osastopäällikkö
029 551 3488

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.