Ympäristöliiketoiminnan painoarvo pysynyt samana vuonna 2023
Korjaus
Tilastokeskuksen mukaan ympäristöliiketoiminnan liikevaihto oli noin 48 miljardia euroa vuonna 2023. Tehdyn aikasarjakorjauksen jälkeen teollisuuden toimiala ei ole enää suurin ympäristöliiketoiminnan toimiala sen liikevaihdon laskettua 12 miljardiin euroon. Sen sijaan rakentamisen toimiala nousi suurimmaksi toimialaksi. Alan liikevaihto oli 19 miljardia euroa.
Keskeisiä poimintoja
- Kansantalouden tilinpidon tarkistukset sekä muut korjaukset vaikuttivat ympäristöliiketoiminnan aikasarjaan.
- Teollisuus menetti asemansa suurimpana ympäristöliiketoiminnan toimialana - rakentamisen toimiala nousi suurimmaksi.
- Ympäristöliiketoiminnan arvonlisäys oli 7 % koko kansantalouden arvonlisäyksestä vuonna 2023.
Talonrakentaminen nousi suurimmaksi ympäristöliiketoiminnan toimialaksi
Vuonna 2023 ympäristöliiketoiminnan liikevaihto Suomessa oli noin 48 miljardia euroa, ja alalla tehtiin vajaat 145 000 henkilötyövuotta. Viennin arvo oli noin 9 miljardia euroa ja arvonlisäys lähes 17 miljardia euroa, mikä vastasi 7 % kansantalouden arvonlisäyksestä. Arvonlisäyksen osuus kansantaloudesta on pysynyt 6–7 % tasolla vuosien 2012–2023 aikana aikasarjakorjausten jälkeen. Kansantalouden tilinpidon tarkistukset vuodesta 2010 lähtien vaikuttivat ympäristöliiketoiminnan aikasarjaan. Muiden muutosten myötä teollisuus menetti asemansa suurimpana ympäristöliiketoiminnan toimialana, kun teräksen tuotanto kierrätysteräksestä poistettiin laskelmista.
Suurimman ympäristöliiketoiminnan toimialan, rakentamisen, liikevaihto oli vuonna 2023 yli 19 miljardia euroa, joka on yli kolmasosa koko ympäristöliiketoiminnasta. Rakentamisessa tehtiin vajaat 63 000 henkilötyövuotta ja sen arvonlisäys oli 5 miljardia euroa. Rakentamisen ympäristöliiketoiminta koostuu pääosin energiatehokkaista ratkaisuista.
Teollisuuden liikevaihto oli vuonna 2023 toiseksi suurin ympäristöliiketoiminnan toimialoista, 12 miljardia euroa. Teollisuuden toimialan aikasarjakorjauksesta johtuen suurimmaksi ympäristöliiketoiminnan toiminnoksi nousi kemianteollisuuden uusiutuvien energialähteiden tuotanto. Se on kasvanut merkittävästi ja on nyt ympäristöliiketoiminnan suurin toimiala teollisuuden osalta.
Koko kansantalouteen verrattaessa rakentamisen ympäristöliiketoiminnan kasvu vuonna 2023 noudatti eri suuntaa kuin rakentamisen tuotos kokonaisuudessaan. Tämä johtuu siitä, että yhä suurempi osa uudisrakentamisesta täyttää kriteerit energialuokkaan A, joka lasketaan ympäristöliiketoimintaan. Sen sijaan sekä teollisuuden että palveluiden ympäristöliiketoiminta seurasivat koko kansantalouden kehitystä.
Energiavarojen hallinta jälleen suurimpana tuoteluokkana
Vuonna 2023 ympäristöliiketoiminnan liikevaihdosta valtaosa, 82 %, liittyi luonnonvarojen hallintaan ja loput 18 % ympäristönsuojeluun. Selvästi suurin ympäristöliiketoiminnan tuoteluokka oli energiavarojen hallinta lähes 29 miljardin euron liikevaihdolla. Seuraavaksi suurimmat tuoteluokat olivat jätevesihuolto ja metsävarojen hallinta, molempien liikevaihdot yli 4 miljardia euroa.
Energiavarojen hallinta käsittää energiantuotantoa uusiutuvista luonnonvaroista ja energiansäästöön liittyvää toimintaa. Mineraalivarojen hallinta koostuu pääosin kierrätysmetallin käyttöön liittyvästä liiketoiminnasta.
Aikasarjaa päivitettiin myös ympäristöliiketoiminnan tuote- ja palveluluokituksen osalta. Ympäristöliiketoiminta, joka luokiteltiin ennen tuoteluokkaan ”Luonnonvaraisen kasviston ja eläimistön hallinta”, löytyy nyt tuoteluokasta ”Biologisen monimuotoisuuden ja maisemien suojelu”. Muutoksen myötä luokitukset vastaavat paremmin kansainvälistä raportointia.
Tietokantataulukot
Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.
- Toimiala
- Ympäristöliiketoimintaluokka
Tulevat julkaisut
Dokumentaatio
Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.
Siirry tilaston dokumentaatioon