Vastaajille lähetetyt kirjeet
Olemme lähettäneet kyselyn vastaajille kirjeen, kun kysely alkoi. Tutustu kirjeeseen!
Majoitustilaston kuukausikyselyssä kerätään tietoa majoitusliikkeistä, niiden tarjolla olevasta kapasiteetista ja sen käytöstä, majoituksen myyntitulosta sekä majoittujista asuinmaittain. Kyselyyn kuuluvat majoitusliikkeet, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunu-/matkailuautopaikkaa. Kaikkiaan kyselyssä on mukana noin 1 400 majoitusliikettä.
Kerättäviä tietoja käytetään majoitustilaston tuottamiseen kuukausittain. Vastaavia tietoja kerätään kaikissa EU-maissa, ja ne ovat osa EU:n matkailutilastointijärjestelmää.
Majoitustilastossa kerättävillä tiedoilla tuotetaan tilasto, joka kuvaa majoituspalvelujen tarjontaa ja käyttöä sekä majoituspalvelujen hintatasoa Suomessa. Näitä tietoja tarvitaan esimerkiksi kotimaan matkailun ja ulkomailta Suomeen suuntautuvan matkailun seurantaan ja edistämiseen valtakunnallisella ja paikallisella tasolla.
Kiitoksena kyselyyn ajoissa vastanneille yrityksille lähetämme neljännesvuosittain tiedonantajapalautteen, jossa liikkeen omia tietoja verrataan vastaavantyyppisiin liikkeisiin sekä valtakunnallisesti että alueellisesti.
Majoitusliikkeesi on saanut tiedonkeruun käyttäjätunnuksen ja salasanan. Ota tunnukset esiin ja paina edellä olevaa painiketta Siirry vastaamaan. Jos majoitusliikkeesi on saanut meiltä sähköpostin, voit seurata sen ohjeita.
Voit tutustua ohjetiedostoista löytyviin vastausohjeisiin. Lisäohjeita löydät myös verkkolomakkeelta. Lomakkeelle annettuja tietoja pääset muuttamaan ja täydentämään myöhemmin.
Voit lähettää tiedot myös suorasiirtona seuraavista asiakashallintajärjestelmistä mikäli käytössäsi on suorasiirron raportointiohjelma:
Olemme lähettäneet kyselyn vastaajille kirjeen, kun kysely alkoi. Tutustu kirjeeseen!
Organisaatioilla on tiedonantovelvollisuus. Tiedonantovelvollisuus perustuu tilastolakiin (280/2004).
Tiedot kerätään majoitusliikkeiltä, joissa vuodepaikkoja ilman lisävuoteita on vähintään 20 tai sähköliitännällä varustettuja matkailuvaunu ja -autopaikkoja on vähintään 20. Kaikkiaan kyselyssä on mukana noin 1 400 majoitusliikettä.
Majoitustilaston tiedonkeruussa kysytään kuukausittain tietoja majoitusliikkeen kapasiteetista ja majoituksen myyntitulosta sekä majoittujista asuinmaittain. Lisäksi kysytään majoitusliikkeen perustietoja ja tietoa pysyvästä kapasiteetista.
Tilaston tietoja käytetään kotimaanmatkailun ja ulkomailta Suomeen suuntautuvan matkailun seurantaan ja edistämiseen. Tietoja käytetään valtionhallinnossa, kunnissa, matkailualan yrityksissä ja järjestöissä sekä tutkimuslaitoksissa. Suomen lisäksi majoitustilaston tietoja julkaisevat EU ja maailman matkailujärjestö (World Tourism Organization, WTO). Majoitustilastoa käytetään myös matkustustaseen ja matkailutilinpidon laadinnassa viiteaineistona.
Majoitustilaston aineistoa käytetään muun muassa seuraavissa tilastoissa, aineistoissa tai julkaisuissa:
Majoitustilaston laadun kannalta on tärkeää saada tieto myös niiltä kuukausilta, kun majoitusliike on ollut suljettuna. Näin varmistamme, että kyselyiden tulokset ja niistä laaditut tilastot ovat korkealuokkaisia ja antavat oikean kuvan tutkittavasta aiheesta.
Jos majoitusliike on lopettanut toiminnan tilapäisesti, se huomioidaan tiedonkeruuseen ilmoitetun tilanteen mukaisesti. Jos liike on lopettanut toiminnan pysyvästi, se poistetaan majoitustilaston tiedonkeruusta.
Kapasiteettiin lasketaan mukaan kaikki huoneet, mökit ja huoneistot, joihin on mahdollista tehdä varauksia kyseisenä kuukautena ja jotka voidaan ottaa käyttöön kohtuullisessa ajassa. Esimerkiksi huoneet, mökit ja huoneistot, joiden lämmitystä on väliaikaisesti laskettu.
Pitkäaikaismajoittumisella tarkoitetaan sellaista majoittumista, joka hinnoitellaan kuukausiperusteisesti ja se kestää vähintään yhden kuukauden.
Jos majoituksen hinnoittelu on päivä- tai viikkoperusteista, se on silloin lyhytaikaista vaikka kestäisikin yli kuukauden. Yläraja on 6 kuukautta, jota pidempi majoittuminen on aina pitkäaikaista riippumatta hinnoitteluperusteesta.
Jos vuosittaisista tai edellisen 12 kuukauden yöpymisistä valtaosa (esim. yli 80%) on pitkäaikaismajoittumista, niin liike ei silloin kuulu tiedonkeruun piiriin.
Majoitustilastoon ei oteta mukaan pakolaisten eikä turvapaikanhakijoiden majoitustietoja. Jos kaikki majoitusliikkeen tilat ovat väliaikaisesti pakolaisten tai turvapaikanhakijoiden käytössä, liike ei kuulu kyseisenä aikana majoitustilaston tiedonkeruun piiriin.
Majoitusliikkeet voivat lähettää kuukausittaiset majoitustiedot myös automaattisen suorasiirron kautta mikäli heillä on käytössään varausjärjestelmä, jossa on suorasiirron raportointiohjelma. Tällaisia varausjärjestelmiä ovat Hotellinx, Hotsoft8, TravelNet, Webia ja Johku.
Vain varausjärjestelmän toimittaja voi lisätä automaattisen suorasiirron järjestelmään. Järjestelmätoimittaja voi ottaa yhteyttä Tilastokeskukseen ja voimme opastaa asiassa.
Kaikki tilastotarkoituksiin kerätyt tiedot ovat salassa pidettäviä. Tietoja käsiteltäessä huolehditaan siitä, ettei kenenkään yksityisyys tai liike- tai ammattisalaisuus vaarannu. Jokainen Tilastokeskuksen palveluksessa oleva on allekirjoittanut salassapitositoumuksen.
Jos yrityksesi on valittu vastaajaksi tiedonkeruuseen, Tilastokeskus ottaa aina etukäteen yhteyttä kirjeitse tai sähköpostilla. Yhteydenotossa kerrotaan, mitä tietoja kerätään ja mihin tarkoitukseen niitä käytetään.
Tiedonkeruissa, joissa kerätään henkilötietoja, käsittelyperusteena on yleensä EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (EU) 2016/679 6 artiklan 1 kohdan c alakohta, lakisääteisen tehtävän suorittaminen.
Käsittelemme tietoja luottamuksellisesti. Tiedot julkaistaan tilastoina ja tutkimuksina, joista ei voi tunnistaa yksittäisen yrityksen vastauksia. Tilastoaineistoja voidaan luovuttaa tilastollisiin selvityksiin ja tieteelliseen tutkimukseen.
Yrityksillä ja yhteisöillä on velvollisuus vastata Tilastokeskuksen tiedonkeruisiin. Tiedonantovelvollisuus perustuu tilastolakiin (280/2004).
Velvollisuudesta voi hakea vapautusta tilastolain 8 §:n perusteella, jos vastaamisesta aiheutuu kohtuutonta haittaa. Kohtuuton haitta tarkoittaa vastaajan poikkeavaa asemaa suhteessa muihin tiedonantajiin. Vapautusta voi hakea vain yksittäisistä kyselyistä, eikä Tilastokeskus voi myöntää yleistä vapautusta kaikista tiedonkeruista. Vapautus myönnetään määräajaksi, ja se voidaan myöntää kokonaan tai osittain.
Kun harkitsemme vapautuksen myöntämistä, otamme huomioon vastaajan mahdollisuudet antaa pyydetyt tiedot sekä tietojen merkityksen tilastojen tuottamisessa ja hyödyntämisessä.
Emme voi myöntää vapautusta yrityksen resurssipulan, kiireiden emmekä tietojen antamisesta johtuvan mahdollisen vaikeuden tai vastaavien seikkojen takia.
Jos harkitset vapautuspyynnön tekemistä, ole ensin yhteydessä meihin. Tiedonkeruun yhteystiedot löydät saatekirjeestä tai verkkosivuiltamme.
Voit hakea vapautusta vapaamuotoisella kirjallisella hakemuksella tai lomakkeella Hakemus tiedonantovelvollisuudesta vapauttamisesta (pdf).
Lataa tarvittaessa pdf-tiedoston täyttämistä varten maksuton Adobe Reader -ohjelma (adobe.com).
Yksilöi hakemuksessa tiedonkeruut, joista haet vapautusta. Voit lisätä hakemukseen liitteitä. Lähetä hakemus Tilastokeskuksen kirjaamoon.
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.