Vastaajille lähetetyt kirjeet
Olemme lähettäneet kyselyn vastaajille kirjeen, kun kysely alkoi. Tutustu kirjeeseen!
Avointen työpaikkojen tutkimuksessa kysytään tietoja toimipaikan avoimista työpaikoista, työntekijöiden hakemisesta ja palkkaamisesta sekä koetuista rekrytointivaikeuksista. Tiedonkeruussa on mukana noin 5 500 eri toimipaikkaa joka vuosineljänneksellä.
Tietoja kerätään avoimet työpaikat -tilastoa varten. Samassa yhteydessä kerätään tietoja myös työvoimaviranomaisten tutkimukseen, joka koskee työvoimapalveluita. Kyselyyn vastataan ensisijaisesti verkkolomakkeella.
Avointen työpaikkojen määrästä, rekrytointivaikeuksista ja viimeisimmän työpaikan täyttöön liittyvistä piirteistä saadaan toimipaikkatason tietoa ainoastaan tämän tutkimuksen avulla. Tietojen perusteella muodostetaan koko maan ja kaikki toimialat kattava kuva työmarkkinoiden nykytilanteesta.
Vastaaminen vie aikaa keskimäärin 10-15 minuuttia.
Toimipaikkasi on saanut kyselyn käyttäjätunnuksen ja salasanan kirjeellä. Jos toimipaikkasi on saanut meiltä vastauskutsun sähköpostilla, viesti sisältää tunnukset. Ota tunnukset esiin, ja paina edellä olevaa painiketta Siirry vastaamaan.
Voit tutustua kysymyksiin ohjetiedostoista löytyvän mallilomakkeen avulla. Lisäohjeita löydät myös verkkolomakkeelta. Vastaaminen on mahdollista myös mobiililaitteella.
Jos verkkovastausta ei saada, toimipaikkaa tavoitellaan myöhemmin puhelimitse.
Verkkolomake etenee vastauksista riippuen, joten kaikki eivät vastaa kaikkiin kysymyksiin. Vastaaminen vie aikaa keskimäärin 10–15 minuuttia. Niissä kysymyksissä, joissa tiedustellaan esimerkiksi haettujen vakinaisten tai määräaikaisten työntekijöiden tai avointen työpaikkojen lukumääriä vastaukseksi riittää hyvä arvio, jos tarkka lukumäärätieto ei ole tiedossa. Lomakkeella on info-painike, josta saa tarvittaessa kysymyskohtaisia lisätietoja. Tarvittaessa lomakkeella pääsee myös taaksepäin tarkistamaan tai korjaamaan vastauksiaan.
Vastaamisen voi myös keskeyttää ja palata lomakkeelle myöhemmin uudestaan. Jos joudut keskeyttämään, paina Jatka myöhemmin -painiketta. Seuraavalla kerralla lomake avautuu siitä kohdasta, jossa vastaaminen keskeytyi. Verkkolomakkeelle pääsee korjaamaan ja täydentämään toimipaikan tietoja koko tiedonkeruun ajan.
Mallilomakkeen avulla voi tutustua kysyttäviin asioihin ennakolta, jolloin vastaaminen helpottuu, kun tarvittavat tiedot ovat vastaamishetkellä saatavilla.
Viiteajat
Avoimet työpaikat -tilaston viiteajankohtana on kunkin vuosineljänneksen viimeisen kuukauden ensimmäinen päivä (1.3., 1.6., 1.9. tai 1.12.).
Työvoimapalveluita koskevissa kysymyksissä tiedustellaan työvoiman hakemista viimeksi kuluneelta 12 kuukaudelta, täytetyn työpaikan piirteitä viimeksi kuluneelta kolmelta kuukaudelta ja tulevaisuuden näkymiä seuraavilta 12 kuukaudelta.
Toimipaikka
Toimipaikalla tarkoitetaan yhdessä osoitteessa toimivaa yksikköä, jossa harjoitetaan yhdenlaista toimintaa. Yhdenlaisella toiminnalla viitataan yhdellä toimialalla harjoitettavaan toimintaan.
Henkilöstömäärä
Henkilöstömäärä ilmoitetaan toimipaikan palkkaamien henkilöiden lukumääränä (palkkalistoilla olevat henkilöt). Myös fyysisen toimipaikan ulkopuolella, niin sanotusti ”kentällä” työskentelevät työntekijät (esim. opettajat, siistijät, huoltomiehet) lasketaan mukaan.
Jos toimipaikassa ei ole palkattua henkilöstöä eli jos yrittäjä maksaa palkkaa vain itselleen, toimipaikka ei kuulu tutkimuksen kohdejoukkoon. Näissä tapauksissa tieto merkitään itsenäisesti verkkolomakkeelle.
Työntekijöiden hakeminen
Työntekijöiden hakemisella tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilöstöä haetaan toimipaikan ulkopuolelta kaikenlaisiin työsuhteisiin (vakinaiset, määräaikaiset, sijaiset, vuokratyövoima). Hakeminen edellyttää toimipaikalta aktiivista toimintaa työntekijän/työntekijöiden saamiseksi. Haku päättyy työpaikan täyttöön tai työntekijää/työntekijöitä ei saada. Haetuksi työntekijäksi lasketaan jokainen haku, vaikka sama henkilö palkattaisiin monta kertaa tai vaikka työntekijää ei saataisikaan.
Hakuvaikeudet
Hakuvaikeuksilla tarkoitetaan rekrytointiprosessissa esiintyviä ts. työvoiman saamiseen liittyviä ongelmia. Tässä ei huomioida sellaisia tapauksia, jotka johtuvat toimipaikan sisäisistä (rekrytoijasta) ongelmista.
Vakituinen / määräaikainen työsuhde
Vakituinen työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva tai pysyvä ja siihen liittyy usein koeaika. Määräaikaisella työsuhteella on ennakolta määritelty päättymisaika.
Avoin työpaikka
Avoin työpaikka on kokonaan uusi työpaikka tai olemassa oleva työpaikka, johon työnantaja etsii aktiivisesti hoitajaa. Työpaikan on oltava haettavissa myös toimipaikan ulkopuolisille, ja se voi olla suunniteltu täytettäväksi heti tai vasta myöhemmin.
Vaikeasti täytettävä työpaikka
Työnantaja on kokenut vaikeuksia avoimen työpaikan täyttämisessä (subjektiivinen mielipide). Esimerkiksi, aktiivisista toimenpiteistä huolimatta hakijoita ei ole ollut tai hakijat eivät ole olleet riittävän päteviä.
Vuokratyövoiman käyttö
Työvoiman hakua ja avointen työpaikkojen määrää koskevissa kysymyksissä huomioidaan kaikki paikat, jotka täytetään tai on täytetty vuokratyövoimalla.
Kohteena työvoiman vuokrausliike
Työvoiman vuokrausliikkeiden osalta henkilöstömäärään luetaan mukaan myös ulkopuolelle vuokrattava henkilöstö. Sen sijaan työvoiman hakua, viimeksi täytettyä työpaikkaa ja avointen työpaikkojen määrää koskevissa kysymyksissä tiedustelu koskee ainoastaan vuokrausliikkeen oman toimiston pyörittämiseen tarvittavaa henkilöstöä, ei ulkopuolelle vuokrattavia työntekijöitä.
Tutkimuksen ulkopuolelle jäävät:
Olemme lähettäneet kyselyn vastaajille kirjeen, kun kysely alkoi. Tutustu kirjeeseen!
Elinkeinoelämä ja työvoimahallinto tarvitsevat ajantasaista ja pitkän aikavälin vertailukelpoista tietoa työmarkkinoiden kehityksestä. Tutkimustulosten avulla kyetään paremmin kohdentamaan toimia työvoiman kysynnän ja tarjonnan tasapainottamiseksi sekä rekrytointiongelmien tunnistamiseksi ja niiden korjaamiseksi.
Avointen työpaikkojen tilaston laadinta perustuu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen n:o 453/2008 sekä komission asetuksiin n:o 1062/2008 ja n:o 19/2009.
Tiedonkeruun piiriin kuuluvat kaikki yksityisen ja julkisen sektorin toimipaikat, joilla on
palkattua henkilöstöä. Tiedustelu osoitetaan tai pyydetään ohjaamaan henkilölle, joka vastaa toimipaikan rekrytoinneista.
Tiedonkeruuseen valitaan neljännesvuosittain satunnaisesti 5 500 toimipaikan otos. Kukin otokseen valikoitunut toimipaikka on mukana tiedonkeruussa vähintään kahtena peräkkäisenä vuotena aina samalla vuosineljänneksellä.
Tutkimukseen osallistuu neljänneksittäin 5 500 toimipaikkaa, jotka on poimittu satunnaisotannalla Tilastokeskuksen yritys- ja toimipaikkarekisteristä siten, että eri toimialojen ja alueiden erikokoiset toimipaikat olisivat mahdollisimman hyvin edustettuina. Rekisteri sisältää satojen tuhansien suomalaisten toimipaikkojen tiedot.
Tiedonkeruun alkaessa toimipaikkaan lähetetään postitse saatekirje. Jos toimipaikan rekrytoinneista vastaavan henkilön sähköpostiosoite on tiedossa edellisen tutkimuskerran tai toimipaikkaan lähetetyn tiedustelun perusteella, tai löytynyt muutoin, lähetetään vastauskutsu sähköpostitse.
Tiedonkeruun kuluessa lähetetään sähköpostitse muistutusviestejä. Verkossa vastaamattomia toimipaikkoja tavoitellaan myöhemmin myös puhelimitse.
Tiedonkeruussa saatuja tietoja käytetään avoimet työpaikat -tilaston laadintaan. Työvoimaviranomaisten tutkimusosion osalta työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ja
ELY-keskusten kehittämis- ja hallintokeskus (KEHA) käyttävät tietoja työmarkkinoiden lyhyen aikavälin muutosten tarkasteluun, niiden ennakointiin sekä julkisen työnvälityssektorin markkinaosuuden seurantaan.
Tulokset kuvastavat työvoiman kysyntää ja siinä tapahtuneita muutoksia työnantajan näkökulmasta tarkasteltuna. Keskeisimpiä tiedonkäyttäjiä ovat EU:n tilastovirasto Eurostat, työ- ja elinkeinoministeriö, KEHA-keskus, muut poliittiset päättäjät sekä media.
Tilastokeskus julkaisee tutkimustuloksia neljännesvuosittain avoimet työpaikat -tilaston kotisivulla. Lisäksi EU:n tilastovirasto Eurostat julkaisee Suomen ja muiden EU-maiden avoimien työpaikkojen tilastojen tuloksia kotisivuillaan.
Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee vuosittain internetsivuillaan tutkimuksen pohjalta TEM-analyyseja työvoiman hankinnasta ja uusien työpaikkojen synnystä.
Työvoimaviranomaisten rekrytointeja ja työvoimapalveluita koskevan tutkimusosion aineisto luovutetaan tutkijoille tutkimuskäyttöön Tampereen yliopiston Tietoarkistoon. Ennen arkistoon luovuttamista kaikki yksittäisen vastaajan tunnistamisen mahdollistavat tiedot poistetaan.
Tiedonantovelvollisuus perustuu tilastolain (280/2004) 14 ja 15 §:ään. Elinkeinonharjoittajat ovat velvollisia antamaan salassapitosäännösten estämättä tilastojen laatimisen kannalta välttämättömät tiedot Tilastokeskukselle.
Kysely osoitetaan toimipaikassa rekrytoinneista vastaavalle henkilölle. Jos et ole oikea henkilö vastaamaan, voit välittää vastauskutsun eteenpäin oikealle henkilölle tai lähettää sähköpostia
osoitteeseen tilastokeskus.avty@stat.fi.
Vaihtoehtoisesti voit ilmoittaa toimipaikkanne rekrytoinneista vastaavan henkilön yhteystiedot kirjautumalla lomakkeelle.
Jos toimipaikan henkilöstömäärä on vastaamishetkellä nolla (0), kysely päättyy ja lomake ohjautuu viimeiselle sivulle.
Toimipaikan muuttuneet yhteystiedot voi korjata itse suoraan verkkolomakkeelle.
Kaikkien otokseen valikoituneiden toimipaikkojen vastaukset ovat tärkeitä tutkimuksen onnistumisen ja tulosten luotettavuuden kannalta. On tärkeää, että myös sellaiset toimipaikat vastaavat, jotka eivät ole rekrytoineet ketään pitkään aikaan ja joilla ei ole avoimia työpaikkoja tiedonkeruuajankohtana.
Kysely on toimipaikkakohtainen. Tiedot kerätään aina siitä toimipaikasta, johon vastauskutsu on osoitettu.
Tiedot kerätään aina siitä toimipaikasta, johon vastauskutsu on osoitettu. Joskus tietojen eriyttäminen on organisatorisista syistä johtuen vaikeaa, mutta tavoitteena on löytää sellainen yksikkö, joka vastaa otokseen valikoitunutta toimipaikkaa mahdollisimman hyvin ja josta tiedot voidaan eriytetysti antaa.
Kaikkien otokseen valikoituneiden toimipaikkojen vastaukset ovat tärkeitä tutkimuksen onnistumisen ja tulosten luotettavuuden kannalta. On tärkeää, että erikokoiset toimipaikat vastaavat ja myös sellaiset, jotka eivät ole rekrytoineet ketään pitkään aikaan ja joilla ei ole avoimia työpaikkoja tiedonkeruuajankohtana.
Annetut tiedot käsitellään luottamuksellisina, ja vastausaineistoa käytetään ainoastaan tilastointia ja tieteellistä tutkimusta varten. Tutkimuksen tulokset julkaistaan aina sellaisessa muodossa, josta yksittäisen toimipaikan antamia tietoja ei voi erottaa tai tunnistaa. Jotta annettuja vastauksia voi hyödyntää tilastollisiin tarkoituksiin mielekkäällä tavalla, on välttämätöntä, että käytössämme on myös taustatietoja toimipaikasta.
Tilastoista on hyötyä yrityksillekin. Tilastojen avulla yritykset voivat seurata esimerkiksi palkkakehitystä tai kaupan kehitystä Suomessa. Mitä kattavampia tietoja saamme yrityksistä, sitä paremmin tilastomme kuvaavat yritysten toimintaa. Yritykset saavat silloin parempia tilastoja oman päätöksentekonsa pohjaksi.
Kaikki tilastotarkoituksiin kerätyt tiedot ovat salassa pidettäviä. Tietoja käsiteltäessä huolehditaan siitä, ettei kenenkään yksityisyys tai liike- tai ammattisalaisuus vaarannu. Jokainen Tilastokeskuksen palveluksessa oleva on allekirjoittanut salassapitositoumuksen.
Jos yrityksesi on valittu vastaajaksi tiedonkeruuseen, Tilastokeskus ottaa aina etukäteen yhteyttä kirjeitse tai sähköpostilla. Yhteydenotossa kerrotaan, mitä tietoja kerätään ja mihin tarkoitukseen niitä käytetään.
Tiedonkeruissa, joissa kerätään henkilötietoja, käsittelyperusteena on yleensä EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (EU) 2016/679 6 artiklan 1 kohdan c alakohta, lakisääteisen tehtävän suorittaminen.
Käsittelemme tietoja luottamuksellisesti. Tiedot julkaistaan tilastoina ja tutkimuksina, joista ei voi tunnistaa yksittäisen yrityksen vastauksia. Tilastoaineistoja voidaan luovuttaa tilastollisiin selvityksiin ja tieteelliseen tutkimukseen.
Yrityksillä ja yhteisöillä on velvollisuus vastata Tilastokeskuksen tiedonkeruisiin. Tiedonantovelvollisuus perustuu tilastolakiin (280/2004).
Velvollisuudesta voi hakea vapautusta tilastolain 8 §:n perusteella, jos vastaamisesta aiheutuu kohtuutonta haittaa. Kohtuuton haitta tarkoittaa vastaajan poikkeavaa asemaa suhteessa muihin tiedonantajiin. Vapautusta voi hakea vain yksittäisistä kyselyistä, eikä Tilastokeskus voi myöntää yleistä vapautusta kaikista tiedonkeruista. Vapautus myönnetään määräajaksi, ja se voidaan myöntää kokonaan tai osittain.
Kun harkitsemme vapautuksen myöntämistä, otamme huomioon vastaajan mahdollisuudet antaa pyydetyt tiedot sekä tietojen merkityksen tilastojen tuottamisessa ja hyödyntämisessä.
Emme voi myöntää vapautusta yrityksen resurssipulan, kiireiden emmekä tietojen antamisesta johtuvan mahdollisen vaikeuden tai vastaavien seikkojen takia.
Jos harkitset vapautuspyynnön tekemistä, ole ensin yhteydessä meihin. Tiedonkeruun yhteystiedot löydät saatekirjeestä tai verkkosivuiltamme.
Voit hakea vapautusta vapaamuotoisella kirjallisella hakemuksella tai lomakkeella Hakemus tiedonantovelvollisuudesta vapauttamisesta (pdf).
Lataa tarvittaessa pdf-tiedoston täyttämistä varten maksuton Adobe Reader -ohjelma (adobe.com).
Yksilöi hakemuksessa tiedonkeruut, joista haet vapautusta. Voit lisätä hakemukseen liitteitä. Lähetä hakemus Tilastokeskuksen kirjaamoon.
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.