Brev som skickats till uppgiftslämnarna
Vi har sänt ett brev till uppgiftslämnarna när enkäten inleddes. Vänligen läs brevet!
I undersökningen om lediga arbetsplatser frågas efter uppgifter om lediga arbetsplatser på arbetsstället, om rekrytering och anställning av arbetstagare samt om upplevda rekryteringssvårigheter. Datainsamlingen omfattar ungefär 5 500 olika arbetsställen varje kvartal.
Uppgifterna samlas in för statistiken Undersökning om lediga arbetsplatser. Samtidigt samlas
uppgifter in också för arbetskraftsmyndigheternas undersökning som gäller arbetskraftstjänster. Enkäten besvaras i första hand med en webblankett.
Uppgifter om antalet lediga jobb, rekryteringssvårigheter och om särdragen under tillsättandet av det senaste jobbet fås bara med hjälp av denna undersökning. På basis av uppgifterna om rekryteringarna vid arbetsställena får man en bild av nuläget på arbetsmarknaden som täcker hela landet och alla branscher.
Det tar i genomsnitt 10–15 minuter att svara.
Ditt arbetsställe har fått användar-id och lösenord för enkäten per brev. Om ditt arbetsställe har fått en svarsinbjudan från oss per e-post, innehåller meddelandet koderna.
Ta fram koderna och klicka på knappen Besvara enkäten.
Du kan bekanta dig med frågorna med hjälp av modellblanketten i anvisningsfilerna. Ytterligare anvisningar finns också på webblanketten. Det är också möjligt att svara med en
mobil enhet.
Också om inget webbsvar fås, kontaktas arbetsstället senare per telefon.
Webblanketten framskrider beroende på svaren, alla svarar inte på alla frågor. Det tar i genomsnitt 10–15 minuter att svara. I de frågor där man frågar om t.ex. rekrytering av antalet ordinarie anställda eller visstidsanställda eller antalet lediga jobb räcker en god uppskattning som svar om man inte vet det exakta antalet. På blanketten finns en infoknapp och genom att klicka på den visas anvisningar som gäller frågan. Det är också möjligt att gå tillbaka på blanketten och granska eller korrigera svaren.
Det går bra att avbryta ifyllandet och fortsätta senare. Om du måste avbryta, ska du klicka på knappen Fortsätt senare. Nästa gång öppnas blanketten på samma ställe där du avbröt besvarandet. Man kan korrigera och komplettera uppgifterna om arbetsstället under hela den tid datainsamlingen pågår.
Med hjälp av modellblanketten kan man på förhand gå igenom det som frågas vilket gör att det blir lättare att svara då de uppgifter som behövs är tillgängliga vid svarstillfället.
Referenstider
Referenstiden för statistiken över lediga arbetsplatser är den första dagen i den sista månaden för varje kvartal (1.3, 1.6, 1.9 eller 1.12).
När det gäller arbetskraftstjänster ställs frågor om rekrytering under de senaste 12 månaderna, om det tillsatta jobbets egenskaper under de senaste tre månaderna och om framtidsutsikterna för de följande 12 månaderna.
Arbetsställe
Med arbetsställe avses en enhet som verkar på en adress och som bedriver en typ av verksamhet. Med en typ av verksamhet avses verksamheten inom en näringsgren.
Antal anställda
Antalet anställda anges som antalet avlönade personer på arbetsstället (de som finns på lönelistorna). Även anställda som arbetar utanför det fysiska arbetsstället, så att säga på "fältet" (t.ex. lärare, lokalvårdare, serviceman) räknas med.
Om det inte finns avlönade anställda på arbetsstället, dvs. företagaren betalar lön bara till sig själv, hör arbetsstället inte till undersökningens målpopulation. I sådana fall anges uppgiften separat på webblanketten.
Rekrytering av anställda
Med rekrytering av anställda avses en situation där personalen söks utanför arbetsstället för alla typer av anställningar (ordinarie, visstidsanställda, vikarier, hyrd arbetskraft). Rekryteringen kräver att arbetsstället aktivt söker arbetstagare. Rekryteringen avslutas om jobbet tillsätts eller om ingen anställs. Som sökt arbetstagare räknas varje rekrytering även om samma person anställs flera gånger eller om ingen anställs.
Svårigheter vid rekrytering
Med svårigheter vid rekrytering avses problem i rekryteringsprocessen, dvs. då man försöker hitta arbetskraft. Här beaktas inte sådana fall som beror på arbetsställets interna (rekryterarens) problem.
Ordinarie anställning/visstidsanställning
Ordinarie anställning är en anställning som är i kraft tills vidare eller stadigvarande och ofta förknippad med en prövotid. En visstidsanställning har ett på förhand fastställt slutdatum.
Ledigt jobb
Ett ledigt jobb är ett helt nytt jobb eller ett existerande jobb för vilket arbetsgivaren aktivt söker en anställd. Jobbet bör också kunna sökas av andra än dem som redan är anställda på arbetsstället och det kan vara planerat att tillsättas genast eller först senare.
Svårtillsatt arbete
Ett svårtillsatt arbete är ett ledigt arbete som enligt arbetsgivarens subjektiva åsikt är svårt att besätta trots aktiva rekryteringsåtgärder, t.ex. på grund av avsaknad av sökande eller brist på tillräckligt kvalificerade sökanden.
Användning av inhyrd personal
I frågor som gäller rekrytering av personal och antalet lediga jobb beaktas alla jobb som tillsätts eller har tillsatts med inhyrd personal.
Målgruppen företag som bedriver personaluthyrning
När det gäller företag som bedriver personaluthyrning inkluderas i antalet anställda också den personal som hyrs ut. I frågor som gäller rekrytering, senast tillsatt jobb och antalet lediga jobb omfattas bara den personal som behövs för att sköta verksamheten vid det egna kontoret, med räknas inte de anställda som hyrs ut.
Undersökningen omfattar inte
Vi har sänt ett brev till uppgiftslämnarna när enkäten inleddes. Vänligen läs brevet!
Näringslivet och arbetskraftsförvaltningen behöver aktuell och långsiktig jämförbar information om utvecklingen på arbetsmarknaden. Med hjälp av undersökningsresultaten kan man bättre rikta åtgärder för att balansera utbudet och efterfrågan på arbetskraft samt identifiera och rätta till problem vid rekryteringen.
Framställningen av statistiken över lediga arbetsplatser grundar sig på Europaparlamentets och rådets förordning (nr 453/2008) och kommissionens förordning (nr 1062/2008 och nr 19/2009).
Datainsamlingen omfattar alla arbetsställen inom den privata och den offentliga sektorn som har avlönade anställda. Enkäten riktas eller ombes att riktas till den person som ansvarar för arbetsställets rekryteringar.
Varje kvartal deltar 5 500 arbetsställen i undersökningen. Varje arbetsställe som valts med i urvalet deltar i datainsamlingen under minst två på varandra följande år alltid under samma kvartal.
Varje kvartal deltar 5 500 arbetsställen i undersökningen. Arbetsställena har tagits ut från Statistikcentralens företags- och arbetsställeregister med slumpmässigt urval så att arbetsställen av varierande storlek inom olika näringsgrenar och i olika områden ska vara så väl representerade som möjligt. Registret innehåller uppgifter om hundratusentals finländska arbetsställen.
När datainsamlingen inleds skickas ett följebrev till arbetsstället per post. Om e-postadressen till den person som ansvarar för rekryteringen vid arbetsstället är känd på basis av föregående undersökningsomgång eller den enkät som skickats till arbetsstället, eller om e-postadressen hittats på annat sätt, skickas en inbjudan att delta i undersökningen per e-post.
Under datainsamlingen skickas påminnelsemeddelanden per e-post. Man försöker senare också per telefon nå arbetsställen som inte svarat på webben.
Uppgifterna från datainsamlingen används för att framställa statistik över lediga arbetsplatser. När det gäller arbetskraftsmyndigheternas undersökningsdel använder arbets- och näringsministeriet (ANM) och närings-, trafik- och miljöcentralernas utvecklings- och förvaltningscenter (UF-centret) uppgifterna för att följa upp tillgången på arbetskraft och hur stor bristen på arbetskraft är.
Resultaten återspeglar efterfrågan på arbetskraft och förändringar i den ur arbetsgivarens synvinkel. De mest centrala informationsanvändarna är EU:s statistikbyrå Eurostat, Arbets- och näringsministeriet, UF-centret, övriga politiska beslutsfattare samt media.
Statistikcentralen publicerar resultat från undersökningen kvartalsvis på ingångssidan till statistiken över lediga arbetsplatser. Dessutom publicerar EU:s statistikbyrå Eurostat på sin webbplats resultat från Finlands och övriga EU-länders statistik över lediga jobb.
Arbets- och näringsministeriet publicerar årligen analyser av anskaffningen av arbetskraft och tillkomsten av nya jobb med undersökningen som utgångspunkt. Analyserna finns tillgängliga på ministeriets webbplats.
Materialet som gäller Arbets- och näringsministeriets forskningsdel lämnas ut till Dataarkivet vid Tammerfors universitet för att användas av forskare för forskningsändamål. Innan dess raderas alla uppgifter som gör det möjligt att identifiera enskilda uppgiftslämnare.
Uppgiftsskyldigheten grundar sig på 14 § och 15 § i statistiklagen (280/2004). Näringsidkare är trots sekretessbestämmelserna skyldiga att lämna Statistikcentralen uppgifter som är nödvändiga för statistikframställningen.
Enkäten riktas till den person som ansvarar för rekryteringen på arbetsstället. Om du inte är rätt person att svara, kan du skicka meddelandet vidare till rätt person eller skicka e-post till adressen tilastokeskus.avty@stat.fi.
Alternativt kan du ange kontaktinformationen till den person som ansvarar för rekryteringarna på ert arbetsställe också genom att logga in på blanketten.
Om antalet anställda vid arbetsstället är noll (0) vid svarstidpunkten avslutas enkäten och du kommer till sista sidan av blanketten.
Man kan själv korrigera de kontaktuppgifter som ändrats direkt på blanketten.
Alla svar som de arbetsställen som valts med i urvalet lämnar är väsentliga för att undersökningen ska lyckas och för att uppgifterna ska vara tillförlitliga. Det är viktigt att också sådana arbetsställen svarar som inte har rekryterat någon på en lång tid och som inte har några lediga jobb under datainsamlingstidpunkten.
Enkäten genomförs arbetsställevis. Uppgifter samlas alltid in för det arbetsställe som fått ett meddelande om att besvara enkäten.
Uppgifter samlas alltid in för det arbetsställe som fått ett meddelande om att besvara enkäten. Av organisatoriska skäl är det ibland svårt att särskilja uppgifterna, men målet är att hitta en sådan enhet som så bra som möjligt motsvarar det arbetsställe som valts med i urvalet och för vilket man separat kan lämna uppgifter.
Alla svar som de arbetsställen som valts med i urvalet lämnar är väsentliga för att undersökningen ska lyckas och för att uppgifterna ska vara tillförlitliga. Det är viktigt att arbetsställen av varierande storlek svarar och också sådana arbetsställen som inte har rekryterat någon på en lång tid och som inte har några lediga jobb vid datainsamlingstidpunkten.
Uppgifterna behandlas konfidentiellt och svarsmaterialet används bara för statistikföring och vetenskapliga undersökningar. Undersökningsresultaten publiceras alltid i sådan form att det inte går att identifiera uppgifter som enskilda arbetsställen lämnat. För att svaren ska kunna användas för statistiska ändamål på ett ändamålsenligt sätt är det nödvändigt att vi också har tillgång till bakgrundsinformation om arbetsstället.
Statistik är till nytta också för företagen. Med hjälp av statistik kan företagen följa t.ex. löneutvecklingen eller utvecklingen inom handeln i Finland. Ju mer täckande uppgifter vi får om företagen, desto bättre beskriver vår statistik företagens verksamhet. Företagen får i sin tur bättre statistik som grund för sitt eget beslutsfattande.
Alla uppgifter som samlats in för statistiska ändamål är sekretessbelagda. Vid hanteringen av uppgifter sörjer man för att ingens integritet eller affärs- eller yrkeshemlighet äventyras. Alla anställda vid Statistikcentralen har undertecknat ett sekretessavtal.
Om ditt företag har valts ut som uppgiftslämnare för en datainsamling, tar Statistikcentralen alltid kontakt på förhand per brev eller e-post. Vid kontakttagningen berättar vi vilka uppgifter som samlas in och till vad de används. I datainsamlingar där personuppgifter samlas in är grunden för behandlingen i allmänhet artikel 6.1 c i EU:s allmänna dataskyddsförordning (EU) 2016/679, utförandet av en lagstadgad uppgift.
Vi behandlar uppgifterna konfidentiellt. Uppgifterna publiceras i form av statistik och undersökningar, och inget enskilt företags svar kan urskiljas ur materialet. Statistiskt material kan lämnas ut för statistiska utredningar och vetenskapliga undersökningar.
Företag och sammanslutningar har en lagstadgad skyldighet att besvara Statistikcentralens datainsamlingar. Skyldigheten att lämna uppgifter grundar sig på statistiklagen (280/2004).
Befrielse från skyldigheten kan sökas med stöd av 8 § i statistiklagen, om besvarandet medför oskälig olägenhet. Med oskälig olägenhet avses uppgiftslämnarens avvikande ställning i förhållande till övriga uppgiftslämnare. Befrielse kan bara sökas från enskilda enkäter och
Statistikcentralen kan inte bevilja allmän befrielse från alla datainsamlingar. Befrielse beviljas för viss tid och kan beviljas helt och hållet eller delvis.
När vi överväger att bevilja befrielse beaktar vi uppgiftslämnarens möjligheter att lämna de begärda uppgifterna samt uppgifternas betydelse vid framställningen och utnyttjandet av statistik. Med oskälig olägenhet som orsakas uppgiftslämnaren avses uppgiftslämnarens
avvikande ställning i förhållande till övriga uppgiftslämnare.
Vi kan inte bevilja befrielse från uppgiftsskyldigheten på grund av företagets resursbrist, brådska eller eventuella svårigheter att lämna uppgifter eller på grund av andra motsvarande
angelägenheter.
Om du överväger att ansöka om befrielse ska du först kontakta oss. Kontaktuppgifterna finns i enkätens följebrev samt webbsidan.
Du kan ansöka om befrielse med en fritt formulerad skriftlig ansökan eller med blanketten Ansökan om befrielse från skyldigheten att lämna uppgifter (pdf)
Ladda vid behov ner det avgiftsfria programmet Adobe Reader (adobe.com) för att kunna fylla i pdf-filen. Specificera i ansökan de datainsamlingar för vilka du ansöker om befrielse. Du kan lägga till bilagor till ansökan. Skicka ansökan till Statistikcentralens registratorskontor.