Harjoittelu Tilastokeskuksessa

Joka vuosi Tilastokeskuksessa aloittaa yli kaksikymmentä uutta harjoittelijaa. Harjoittelu on oiva tilaisuus tutustua Tilastokeskuksen uramahdollisuuksiin ennen valmistumista. Moni nykyinen tilastokeskuslainen onkin entinen "korkkari" eli korkeakouluharjoittelija. Tutustu harjoittelijoiden kokemuksiin!
 

Hae harjoittelupaikkaa

Harjoittelupaikkoja haetaan Valtiolle.fi-palvelussa, kuten muitakin tehtäviämme. Järjestämme kerran vuodessa laajan harjoitteluhaun, jossa haetaan harjoittelijoita seuraavaksi kesäksi. Hakuaika on yleensä joulu–tammikuussa. Vuoden 2023 harjoittelupaikkojen haku on päättynyt.

Tutustu avoimiin työpaikkoihimme Tutustu hakijan ohjeisiin Aktivoi hakuvahti (vaatii käyttäjätilin luomisen)


Opinnäyteyhteistyö

Voit tiedustella opinnäytetyöyhteistyötä yhteyshenkilöltämme sähköpostitse osoitteesta jukka.hoffren@stat.fi.

Kerrothan viestissäsi tarkemmin opinnoistasi ja sinua kiinnostavista opinnäytetyön aiheista. Samalla kannattaa myös jättää avoin hakemus Valtiolle.fi -palveluun, jotta mahdollinen tuleva harjoitteluohjaajasi voi tutustua opinto- ja työtaustaasi syvemmin: Valtiolle.fi/Avoin hakemus

Millainen harjoittelupaikka Tilastokeskus on?

Siiri, korkeakouluharjoittelijana 2022

Siirin valokuva.
Sain olla monessa mukana
Siiri, viestinnän opiskelija
korkeakouluharjoittelija 2022

Olin viestinnän korkeakouluharjoittelijana Tilastokeskuksessa kesällä 2022. Urapolkuni viestinnän parissa on edennyt hyvin harjoittelun jälkeen. Olen päässyt jatkamaan viestinnän harjoitteluita ja syventämään osaamistani. Samanaikaisesti olen saanut edistettyä opintojani viestinnän parissa.

Tilastokeskus on todella mielenkiintoinen ja opettavainen harjoittelupaikka, jossa pääsee tekemään paljon. Harjoittelu kului nopeammin kuin uskoisikaan, ja kolmesta kuukaudesta voi saada todella paljon irti! Avoimella ja innostuneella asenteella pääsee harjoittelussa pitkälle, eikä kaikkea ei tarvitse osata valmiiksi!

Kesän aikana huomasin olevani oikealla alalla, opin alan asiantuntijoilta viestinnästä ja ystävystyin muiden korkeakouluharjoittelijoiden kanssa. Viestintätiimissä työskenteleminen oli todella palkitsevaa ja myös hauskaa. 
 

Ville, korkeakouluharjoittelijana 2002

Villen valokuva.
Mielekkäitä duuneja
Ville, ylijohtaja
korkeakouluharjoittelija 2002

Tulin Tilastokeskukseen harjoittelijaksi vuonna 2002 tekemään yritysrekisteriin yhteystietojen laadunvarmistusjärjestelmää. Tein myöhemmin myös graduni Tilastokeskuksessa, kansantalouden tilinpidossa. Ensimmäinen varsinainen työpaikkani löytyi Liikenne ja matkailu -vastuualueen arkistoinnin hoidosta ja matkailutilastoista. Sen jälkeen tuli tutuksi moni tilastoala, kun ura Tilastokeskuksessa jatkui. Täällä on monipuolisesti tehtäviä kaikilta yhteiskunnan eri aloilta, joten ei pääse tylsistymään tai rutinoitumaan. Isossa talossa on myös mahdollista vaihtaa tehtäviä ihan eri alueille.

Olen työskennellyt niin majoitustilastossa, tieliikenneonnettomuustilastossa, kuin yritysten rakenne -tietojen parissa. Pikkuhiljaa töiden vastuut ovat kasvaneet yliaktuaarista projektipäälliköksi, ympäristö- ja energiatilastoihin tilastopäälliköksi ja sitten talous- ja ympäristötilastojen tilastojohtajaksi. Tällä hetkellä työskentelen Kumppani- ja ekosysteemisuhteiden ylijohtajana.

Korkeakouluharjoittelijana näkee, kuinka monipuolista työskentely tiedon parissa on. Tilasto on yksi lopputuote, mutta itse tiedon kanssa työskentely on meidän duunin ydin. Se on se, mitä harjoittelijatkin pääsevät tekemään.
 

Lauri, korkeakouluharjoittelijana 2022

Laurin valokuva.
Olen viihtynyt tosi hyvin
Lauri, yliaktuaari
korkeakouluharjoittelija 2022

Aloitin kansantalouden korkeakouluharjoittelijana viime kesänä 2022. Opiskelen tietotekniikkaa, ja sain tehtäväkseni kokeilun, miltä näyttäisi kansantalouden tilinpidon tämänhetkisten ohjelmien käyttäminen täysin eri kielellä yksittäisen käyttäjän näkökulmasta. 

Testaus oli haastava ja työläs homma. Itse tykkäsin juuri tosi paljon, kun sai käyttää luovuuttaan. Sain vapaat kädet eikä työ ollut millään tavalla manuaalista hommaa. Testaukseni oli myös aika isossa roolissa projektin jatkon kannalta.

Jatkoinkin kesäharjoittelun jälkeen pestiä yliaktuaarin hommissa kansantalouden tilinpidossa osa-aikaisena mutta nyt soteprojektissa. Nykyinen työni on tietojärjestelmän ylläpitoa. Testaan uutta järjestelmää, joka tulee maaliskuussa tuotantoon. Mua kiinnostaa isot järjestelmät ja ongelmanratkaisu, ja niitä täältä löytyy. 

Olen viihtynyt Tilastokeskuksessa tosi hyvin ja täällä on tosi mukava ilmapiiri. Vaikka tiimi on pieni, mulla on älyttömän hyvä ohjaaja. Ihmiset ovat hirveän avuliaita eli apua kyllä saa, jos sitä tarvitsee. Tilastokeskus tekee myös perustavanlaatuista työtä, ja koen sen itse tosi hyödylliseksi.
 

Miia, korkeakouluharjoittelijana 2009

Miian valokuva.
Oikeasti oppii asioita
Miia, yliaktuaari
korkeakouluharjoittelija 2009

Aloitin Tilastokeskuksessa korkeakouluharjoittelijana kesällä 2009. Opiskelin maantiedettä, ja tulin silloin harjoittelijaksi tekemään Tilastollisen vuosikirjan teemakarttoja. Korkeakouluharjoittelijana sain kosketuksen siihen, minkälaisia asioita täällä pyöritellään, ja pääsin tekemään ihan oikeita töitä. 

Parin vuoden päästä palasin takaisin kesätöihin karttahommiin. Työskentelin silloin muun muassa aluetilastojen parissa laatimassa karttoja ja tekemässä asiakkaille räätälöityjä toimeksiantoja. Korkeakouluharjoittelijana sain jalkaa oven väliin. Oli helppo tulla tänne uudestaan töihin, kun pääsi oikeasti työympäristöön sisälle. 

Olen tehnyt Tilastokeskuksessa hyvin monipuolisia tehtäviä, ja tehtävät ovat muokkautuneet matkan varrella. Työskentelen nykyään yliaktuaarina Viestintä ja verkostot -ryhmässä muun muassa viestinnän tehtävien ja ekosysteemityön parissa, ja toimin teeman koulutus- ja vapaa-aika ilmiöasiantuntijana. Lisäksi olen tehnyt ”keikkaa” Tilastouutisten uutisjuontajana.  Olen myös vetänyt pitkään työhyvinvointiryhmää.  

Olen viihtynyt Tilastokeskuksessa hyvin. Minulla on kivat työkaverit. Työuraani olen voinut muokata Tilastokeskuksessa siihen suuntaan kuin olen itse halunnut.

Millaista harjoittelu Tilastokeskuksessa on?

Katso videolta, mitä vuoden 2021 korkeakouluharjoittelijamme kertovat kokemuksistaan. 

Katso video Tilastokesä 2021 YouTube-palvelussa
 

Tule tekemään kanssamme tiedosta tulevaisuus!