Tillväxt- och lönsamhetsmätare: Ändringar görs i statistikföringen samt nya databastabeller publiceras och gamla arkiveras

Ändringsdatum:

Nya databastabeller och databastabeller som arkiveras

ny databastabell, kod och namn

tabell som ersätts och överförs till arkivet

138w -- Komponenter av produktivitetsförändring (förädlingsvärde/arbetade timmar), 1976-2023*

138x -- Komponenter av produktivitetsförändring (produktion/arbetade timmar), 1976-2023*

138y -- Komponenter av förädlingsvärdets förändring, 1976-2023*

138z -- Komponenter av produktions förändring, 1976-2023*

139a -- Arbetskraftinsats, kapitalinsats och deras bidragsvikter, 1975-2023*

Information om ändringarna

Inom statistiken över tillväxt- och lönsamhetsmätare har man gjort ändringar som lett till att uppgifterna för hela tidsserien uppdaterats. Därtill har databastabellerna fått nya identifierare och de gamla databastabellerna har arkiverats.

Ändringarna i uppgifterna har berott på att fastighetsverksamhet (L68) tagits bort från de näringsgrenar som noterats vid beräkningen av produktiviteten samt på en allmän tidsseriekorrigering inom nationalräkenskaperna. Ändringar har också gjorts i databastabellernas variabler som beskriver näringsgrenarnas inverkan på produktivitetsutvecklingen inom hela ekonomin.

Fastighetsverksamhet (L68) ingår inte längre i tillväxt- och lönsamhetsmätarna

Merparten av produktionen och förädlingsvärdet inom fastighetsverksamhet (L68) utgörs av uthyrning av fastigheter och ägarboende. Produktiviteten för boende mäts i form av realiserade och kalkylerade hyror. Fastigheter i bostadsbruk klassificeras inte i allmänhet som produktivt kapital, vilket i internationell statistikföring har ansetts vara en grund för att ta bort dem samt hela näringsgrenen L68 från populationen som granskas för tillväxt- och lönsamhetsmätarna.

Närmare information om ämnet finns till exempel i OECD:s manual för statistikföring av produktiviteten. Näringsgrenen L68 omfattar också verksamhet i anslutning till försäljning, köp, värdering och förvaltning av fastigheter, vilket dock utgör bara en liten del av näringsgrenens totalproduktion och totala förädlingsvärde.

Borttagandet av näringsgrenen L68 från källmaterialet för beräkningen inverkar på tillväxt- och lönsamhetsmätarnas hela tidsserie 1976–2023. Till följd av ändringen tas också variabler som hänför sig till bostadsbyggnadernas bidrag och förändring av kapitalinsatsen bort från databastabellerna för tillväxt- och lönsamhetsmätare.

Tidsserierevidering inom nationalräkenskaperna

Nationalräkenskapernas tidsserier, som används som källmaterial för tillväxt- och lönsamhetsmätarna, har uppdaterats fr.o.m. år 2010 i samband med en tidsserierevidering 18.9.2024. Ändringarna i källmaterialet inverkar också på uppgifterna om tillväxt- och lönsamhetsmätarna.

Läs mer om revideringen av tidsserierna för årsräkenskaperna.

Ändringar i databastabellernas variabler

Näringsgrenarnas inverkan på produktivitetsutvecklingen inom hela ekonomin presenteras i fortsättningen noggrannare än tidigare med hjälp av tre variabler. Näringsgrenens bidrag till arbetsproduktiviteten beskriver den andel av produktivitetsutvecklingen inom hela ekonomin som kan hänföras till en enskild näringsgren. Bidraget kan delas in enligt följande: Produktivitetsutvecklingen inom näringsgrenen viktad med förädlingsvärdeandelen beskriver inverkan av den interna produktivitetsutvecklingen inom näringsgrenen på hela ekonomins produktivitet, och Omfördelning av arbetade timmar beskriver hurdan inverkan arbetstimmar som överförts till eller avlägsnats från näringsgrenen har på hela ekonomins produktivitet.

Produktivitetsutvecklingen inom näringsgrenen viktad med förädlingsvärdeandelen är som namnet anger utvecklingen av arbetets produktivitet inom näringsgrenen, viktad med förädlingsvärdets andel av hela ekonomins förädlingsvärde. Till exempel om näringsgrenens produktivitet ökar med 10 procent och dess andel av hela ekonomins förädlingsvärde är 10 procent, är näringsgrenens ökande inverkan på hela ekonomins produktivitet 1 procent. Alla näringsgrenar summerade ger en uppskattning av produktivitetsutvecklingen inom hela ekonomin till den del den förklaras av produktivitetsutvecklingen inom näringsgrenarna.

En näringsgrens inverkan på hela ekonomins produktivitet grundar sig inte enbart på den interna produktivitetsutvecklingen inom näringsgrenen, utan också på hur produktionsinsatserna överförs mellan mer produktiva och mindre produktiva näringsgrenar. Denna s.k. omallokering har tidigare presenteras bara på hela ekonomins nivå i variabeln Omfördelning av arbetade timmar, men nu presenteras den också efter näringsgren. De arbetstimmar som överförs till näringsgrenen ökar arbetsproduktiviteten på hela ekonomins nivå, om arbetsproduktiviteten inom näringsgrenen är högre än genomsnittet för ekonomin, och minskar arbetsproduktiviteten inom hela ekonomin, om arbetsproduktiviteten inom näringsgrenen är lägre än genomsnittet för ekonomin. Samma inverkan uppstår av de arbetstimmar som inte längre ingår i näringsgrenen. När man summerar omallokeringarna av näringsgrenarna fås en uppskattning av hur överföringen av arbetstimmar från en näringsgren till en annan har inverkat på arbetsproduktiviteten inom hela ekonomin.

Variabeln ”Näringsgrenens bidrag till arbetsproduktiviteten inom hela ekonomin (förädlingsvärde)” som tidigare publicerats i tabellen 139a -- Arbetskraftinsats, kapitalinsats och deras bidragsvikter, 1975–2023* motsvarar den nya variabeln Produktivitetsutvecklingen inom näringsgrenen viktad med förädlingsvärdeandelen, som publiceras i tabellen 14w1 -- Komponenter av produktivitetsförändring (förädlingsvärde/arbetade timmar). Omfördelning av arbetade timmar och näringsgrenens bidrag till arbetsproduktiviteten finns också i tabell 14w1 -- Komponenter av produktivitetsförändring (förädlingsvärde/arbetade timmar).

Databastabellerna finns på svenska, finska och engelska.

Se statistikgrenens alla databastabeller i databasen StatFin. De databastabeller som arkiveras finns tillgängliga i StatFins arkivdatabas.

Mera information

Santtu Kerko
överaktuarie
029 551 3376