Brev som skickats till uppgiftslämnarna
Vi har sänt ett brev till uppgiftslämnarna när enkäten inleddes. Vänligen läs brevet!
Enkäten om Finländska dotterbolag utomlands samlar in data om dotterbolag och intressebolag, joint ventures och filialer till finländska koncerner belägna utomlands. Enkäten utreder antal, lokalisering och drift av dotter- och intresseföretag, och filialer, inklusive omsättning och antal personal.
I enkäten deltar alla de koncernmoderbolagen i Finland som antingen direkt eller indirekt äger dotterbolag eller filialer utomlands, eller intressebolag där koncernens rösträtt är minst tio procent. Koncernmoderbolaget fyller i de uppgifterna om vart sitt dotterbolag,
filial och intressebolag i utlandet. Enkäten avser även företag belägna i Finland som ägs av ett utländskt moderbolag.
Uppgifterna samlas in varje år. Enkäten genomförs i alla EU-länder.
Varje svar förbättrar tillförlitligheten hos uppgifterna vi samlar in. På så sätt säkerställer vi att enkätresultaten och statistiken som framställs utgående från dem är högklassiga och ger en korrekt bild av temat som undersöks.
I det övre högra hörnet av följebrevet som skickas per post finns inloggningsuppgifterna och en länk till webblanketten.
Alternativt kan du identifiera dig i tjänsten Suomi.fi, som mer information finns i avsnittet Identifiering.
Logga in på blanketten via Suomi.fi-autentisering eller med det användar-id och lösenord som du har fått per post.
För att du ska kunna logga in på Suomi.fi som uppgiftslämnande organisation måste du via din organisation ha fått fullmakt att besvara enkäten. Fullmakten görs upp i tjänsten Suomi.fi. Här följer Statistikcentralens anvisningar om befullmäktigande och autentisering.
Eftersom du svarar för organisationens räkning, behöver du en fullmakt av din organisation för Suomi.fi-autentisering. Namnet på den fullmakt som behövs är Delta i datainsamlingar från företag och samfund.
Vi har sänt ett brev till uppgiftslämnarna när enkäten inleddes. Vänligen läs brevet!
Uppgifterna används för att beskriva placeringen av finska företags verksamhet och betydelsen av verksamheten över hela världen. Med hjälp av uppgifterna kan man bedöma ekonomins globaliseringsnivå, effekten av EU:s inre marknader på finländska företags verksamhet och de finlandsägda företagens konkurrenskraft utomlands. Därtill levereras uppgifterna till EU:s statistikbyrå Eurostat samt OECD.
Gruppernas uppgifter samlas i det gruppregister som förs av Statistikcentralen och som innehåller uppgifter, t.ex. om typen av grupp. om gruppens nationalitet och grupprelationer.
Material från datainsamlingen används i följande statistik:
Statistik är till nytta också för företagen. Med hjälp av statistik kan företagen följa t.ex. löneutvecklingen eller utvecklingen inom handeln i Finland. Ju mer täckande uppgifter vi får om företagen, desto bättre beskriver vår statistik företagens verksamhet. Företagen får i sin tur bättre statistik som grund för sitt eget beslutsfattande.
- Om bolaget är ett holdingbolag, som övervakar eller leder verksamheten i koncernens övriga bolag, är näringsgrenen 701 - Verksamheter som utövas av huvudkontor.
- Om bolaget är ett holdingbolag, som administrerar koncernens medel men inte erbjuder de bolag tjänster vars egendom den administrerar, är näringsgrenen 642 - Holding verksamhet.
- Om bolaget utövar partihandel med andra än privata konsumenter (business to business-försäljning), är näringsgrenen 46 - Parti- och provisionshandel utom med motorfordon.
Partihandel med motorfordon och motorcyklar hör till näringsgrenen 45.
- Om bolaget utövar agenturverksamhet, är näringsgrenen 46 - Parti- och provisionshandel utom med motorfordon. Agenturverksamhet omfattar också råvarubörser och förmedlingshandel på Internet samt auktionister som handlar med sågat virke, fisk, pälsvaror, blommor o.d. samt realiseringscentraler. Agenturhandel med motorfordon och motorcyklar hör
till näringsgrenen 45.
- Om bolaget utövar detaljhandel i första hand till privata konsumenter för personligt bruk eller hushållsbruk är näringsgrenen 47 ”Detaljhandel utom med motorfordon och motorcyklar”. Detaljhandel med motorfordon och motorcyklar hör till näringsgrenen 45.
Alla uppgifter som samlats in för statistiska ändamål är sekretessbelagda. Vid hanteringen av uppgifter sörjer man för att ingens integritet eller affärs- eller yrkeshemlighet äventyras. Alla anställda vid Statistikcentralen har undertecknat ett sekretessavtal.
Europeiska unionens förordningar kräver insamling av uppgifterna i fråga (Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 716/2007 om gemensam statistik över utländska intressebolags och dotterbolags struktur och verksamhet och kommissionens förordning (EG) nr 747/2008.)
Enligt 18 § i statistiklagen är offentliga bl.a. uppgifter om sammanslutningar, stiftelser, näringsidkare och yrkesutövare yrkesverksamhetens identitetskod och affärsidentifieringskod, namn, näringsgren, hemkommun, adress och annan kontaktinformation, uppgifter om var
verksamheten är belägen och om arbetsställen, antalet anställda och antalet anställda kommunvis. Offentliga uppgifter om arbetsställen är arbetsställets signum, verksamhetstid, namn, näringsgren, offentlig adress och annan offentlig kontaktinformation och personalens storlek.
Om ditt företag har valts ut som uppgiftslämnare för en datainsamling, tar Statistikcentralen alltid kontakt på förhand per brev eller e-post. Vid kontakttagningen berättar vi vilka uppgifter som samlas in och till vad de används. I datainsamlingar där personuppgifter samlas in är grunden för behandlingen i allmänhet artikel 6.1 c i EU:s allmänna dataskyddsförordning (EU) 2016/679, utförandet av en lagstadgad uppgift.
Vi behandlar uppgifterna konfidentiellt. Uppgifterna publiceras i form av statistik och undersökningar, och inget enskilt företags svar kan urskiljas ur materialet. Statistiskt material kan lämnas ut för statistiska utredningar och vetenskapliga undersökningar.
Företag och sammanslutningar har en lagstadgad skyldighet att besvara Statistikcentralens datainsamlingar. Skyldigheten att lämna uppgifter grundar sig på statistiklagen (280/2004).
Befrielse från skyldigheten kan sökas med stöd av 8 § i statistiklagen, om besvarandet medför oskälig olägenhet. Med oskälig olägenhet avses uppgiftslämnarens avvikande ställning i förhållande till övriga uppgiftslämnare. Befrielse kan bara sökas från enskilda enkäter och
Statistikcentralen kan inte bevilja allmän befrielse från alla datainsamlingar. Befrielse beviljas för viss tid och kan beviljas helt och hållet eller delvis.
När vi överväger att bevilja befrielse beaktar vi uppgiftslämnarens möjligheter att lämna de begärda uppgifterna samt uppgifternas betydelse vid framställningen och utnyttjandet av statistik. Med oskälig olägenhet som orsakas uppgiftslämnaren avses uppgiftslämnarens
avvikande ställning i förhållande till övriga uppgiftslämnare.
Vi kan inte bevilja befrielse från uppgiftsskyldigheten på grund av företagets resursbrist, brådska eller eventuella svårigheter att lämna uppgifter eller på grund av andra motsvarande
angelägenheter.
Om du överväger att ansöka om befrielse ska du först kontakta oss. Kontaktuppgifterna finns i enkätens följebrev samt webbsidan.
Du kan ansöka om befrielse med en fritt formulerad skriftlig ansökan eller med blanketten Ansökan om befrielse från skyldigheten att lämna uppgifter (pdf)
Ladda vid behov ner det avgiftsfria programmet Adobe Reader (adobe.com) för att kunna fylla i pdf-filen. Specificera i ansökan de datainsamlingar för vilka du ansöker om befrielse. Du kan lägga till bilagor till ansökan. Skicka ansökan till Statistikcentralens registratorskontor.