Dokumentation som var i kraft 17.12.2024

Statistikens primäruppgifter

Allmän beskrivning

Statistiken innehåller månadsvisa uppgifter om användningen av stenkol i produktionen av elektricitet och värme samt om stenkolslagren vid utgången av månaden.
 



 

Statistikens population

Statistikens population utgörs av enheter som förbrukar stenkol som bränsle i energiproduktionen.

Statistisk enhet

Basenheten för statistiken är en anläggning som använder stenkol för energiproduktion.

Måttenhet

Måttenheterna som används i uppgifterna om stenkolsförbrukningen är 1 000 t, MWh, ktoe, TJ. I uppgifterna om stenkolslager används 1 000 t som måttenhet. Som enhet för års-, kvartals- och månadsförändringar används procent (%).
 

Referensperiod

Den statistik som publiceras beskriver alltid föregående kvartal. Statistiken publiceras 1–2 månader efter utgången av kvartalet.
 

Referensområde

Statistiken publiceras på hela landets nivå.

Sektortäckning

Statistiken omfattar stenkolsförbrukningen inom energiproduktionen i Finland och stenkolslagrens storlek per månad.

Tidstäckning

Årsvisa uppgifter om stenkolsförbrukningen finns på webbplatsen från och med 1970. Månadsvisa och kvartalsvisa uppgifter om stenkolsförbrukningen finns tillgängliga från och med år 2000 och månadsvisa uppgifter om stenkolslagren från och med år 2006.

Uppgifterna är preliminära tills den slutliga årliga förbrukningen av stenkol är känd. Uppgifterna för föregående år uppdateras till slutliga uppgifter i offentliggörandet för årets tredje eller fjärde kvartal.
 

Distributionsfrekvens

Statistiken publiceras varje kvartalsvis. Uppgifterna är preliminära tills den slutliga årliga förbrukningen av stenkol är känd. De preliminära månadsuppgifterna preciseras inom ett år och den kumulativa förbrukningen under hela året preciseras när årsstatistiken för året i fråga färdigställs. Uppgifterna för föregående år uppdateras till slutliga uppgifter i offentliggörandet för årets tredje eller fjärde kvartal. Publicerade uppgifter kan också korrigeras retroaktivt om det konstateras att det skett betydande förändringar i informationskällorna eller beräkningsmodellerna.
 

Begrepp

12 månaders glidande summa

12 månaders glidande summa anger summan för de tolv senaste månaderna. T.ex. mars månads 12 månaders glidande summa utgör summan av alla uppgifter från början av april förra året fram till slutet av mars i år. April månads 12 månaders glidande summa omfattar uppgifterna från början av maj förra året fram till slutet av april i år. Differensen mellan april månads och mars månads 12 månaders glidande summa anger skillnaden mellan situationen i april i fjol och april i år.

Fossila bränslen

Med fossila bränslen avses bränslen som har bildats av biomassa och lagrats i marken för miljoner år sedan. Till fossila bränslen hör bl.a. stenkol, brunkol, naturgas och bränslen som förädlats ur råolja. Även torv upptas ofta i internationella klassificeringar bland fossila bränslen, trots att torven är en bränsleform av betydligt yngre datum än de fossila bränslena.

Petajoule

Petajoule (PJ) är en energienhet som används för att ange energiinnehållet i bränslen och andra energikällor. 1 PJ = 1000 TJ; 1 TJ = 0,278 GWh

Stenkol

Stenkol är fast organiskt fossilt bränsle med ett effektivt värmevärde på över 24 MJ/kg i askfritt ämne. Stenkolskvaliteterna klassificeras huvudsakligen på basis av avdunstande ämnen och värmevärdet. Till stenkol räknas inte metallurgiskt stenkol eller därav framställd koks.

Noggrannhet, tillförlitlighet och aktualitet

Noggrannhet och tillförlitlighet i allmänhet

Uppgifterna är preliminära tills den slutliga årliga förbrukningen av stenkol är känd. Osäkerhet kan uppstå på grund av inexakta mätningar av bränslemängderna hos uppgiftslämnarna. Uppgifterna om småförbrukare uppskattas utifrån tidigare års förbrukning. Om det sker stora förändringar i deras förbrukningsmängder i förhållande till de förbrukare som ingår i urvalet eller till tidigare år uppstår det inkorrekthet i statistiken. På grund av urvalets omfattning är inkorrektheten inte betydande.

Uppgifterna för föregående år uppdateras till slutliga uppgifter i offentliggörandet för årets tredje eller fjärde kvartal. De slutliga uppgifterna om den årliga förbrukningen beräknas utifrån flera statistiska källor, som också används i årspubliceringen av statistiken Energianskaffning och -förbrukning. De slutliga uppgifterna om stenkolsförbrukningen stäms av på månadsnivå så att de motsvarar dessa slutliga uppgifter.

Aktualitet

Vid varje publiceringstillfälle publiceras som ny information föregående kvartals månatliga förbrukningar och hela årets kumulativa förbrukning. Statistiken publiceras 1–2 månader efter utgången av kvartalet.
 

Punktlighet

Statistiken publiceras vid den tidpunkt som anges i publiceringskalendern. Det förekommer ingen fördröjning mellan publiceringskalendern och det faktiska publiceringsdatumet.
 

Jämförbarhet

Geografisk jämförbarhet

Statistiken utnyttjas i internationella rapporter om stenkolsförbrukningen. Fördelningsgrunderna i de internationella rapporterna skiljer sig dock från fördelningsgrunderna i de nationella uppgifterna, och därför kan siffrorna i den nationella statistiken inte direkt jämföras till exempel med siffrorna för Finland i Eurostats rapporter.
 

Jämförbarhet över tid

Från och med år 2005 är månadsstatistiken inte helt enhetlig med tidigare år. Detta beror på att uppgifterna i statistiken tidigare producerades vid handels- och industriministeriet på basis av uppgifter som samlats in av utskottet för kolförbrukning vid Energibranschens centralförbund rf med en metod som avviker något från den nuvarande.
 

Enhetlighet över statistikområdena

Statistiken används vid Statistikcentralen för att sammanställa kvartalsstatistik över den totala energiförbrukningen. Statistiken är också en central datakälla när man utarbetar preliminär energistatistik, det vill säga publikationen om statistiken över energianskaffning och -förbrukning under det fjärde kvartalet. Statistiken utnyttjas också i den månadsstatistik om stenkolsförbrukningen som rapporteras till Eurostat. Uppgifterna är jämförbara med annan statistik om energi. Begreppen i statistiken är enhetliga med begreppen i Statistikcentralens övriga energistatistik.

En central del av växthusgasinventeringen är utsläppen från energiproduktionen. Uppgifterna i statistiken över stenkolsförbrukningen är enhetliga med väthusgasinventeringen när det gäller utsläpp från energiförbrukningen av stenkol.
 

Intern enhetlighet

Energistatistiken utgör en enhetlig helhet där bland annat den nationella energibalansen bildas av olika delar och uppgifter om stenkolsförbrukningen används i statistiken över energianskaffning och -förbrukning. Det finns alltså en god enhetlighet mellan de olika delarna av energistatistiken.
 

Källmaterial och datainsamlingar

Källmaterial

Datakällan är Statistikcentralens egen datainsamling som riktar sig till Finlands största förbrukare av stenkol.

Datainsamlingsmetod

Uppgifterna samlas in per e-post med en Excel-blankett.
 

Frekvens för datainsamling

Uppgifterna samlas in fyra gånger per år. De slutliga uppgifterna om den årliga förbrukningen beräknas utifrån flera statistiska källor och de slutliga uppgifterna om stenkolsförbrukningen stäms av på månadsnivå så att de motsvarar dessa uppgifter.
 

Metoder

Databehandling

Materialet som samlats in från de största förbrukarna av stenkol täcker på årsnivå över 95 procent av stenkolsförbrukningen. Andelen som inte omfattas av enkäten uppskattas utifrån förbrukningen under tidigare år. Uppgifterna om populationens förbrukning upphöjs så att de motsvarar hela stenkolsförbrukningen.
 

Datavalidering

Svaren från datainsamlingen gås igenom i detalj och uppgifterna granskas till exempel genom att man jämför förbrukningsdata i energimängder och ton med varandra. Uppgifterna jämförs också med tidigare perioder och andra datakällor.
 

Principer och riktlinjer

Organisation

Statistikcentralen

Organisationsenhet

Ekonomisk statistik/Energi, miljö och växthusgaser

Lagstiftning och andra överenskommelser

Framställningen av statistik styrs av statistiklagen. I statistiklagen föreskrivs bl.a. om insamling av uppgifter, behandling av uppgifter och uppgiftsskyldighet. Vid statistikproduktionen tillämpas på behandlingen av uppgifter utöver statistiklagen också dataskyddslagen samt lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet. 

Vid utarbetandet av statistik tillämpar Statistikcentralen EU:s statistikförordningar, som styr statistikbyråerna i alla EU-länder.  

Ytterligare information: Statistiklagstiftning 

Framställningen av statistik styrs av en allmän lag om statens statistikväsen, statistiklagen (280/2004, ändr. 361/2013). Från uppgiftslämnarna samlas endast sådana nödvändiga uppgifter in som inte kan fås från administrativa register. Indexserierna publiceras på ett sådant sätt att det inte går att identifiera ett enskilt företags uppgifter eller utveckling.

Statistiken ingår i Finlands officiella statistik (FOS) och i det europeiska statistiksystemet (ESS).

I Finland styr statistiklagen (280/2004) sammanställandet av statistiken. Skyldigheten att lämna uppgifter är lagstadgad och grundar sig på statistiklagen (280/2004, 14 §), enligt vilken näringsidkarna är skyldiga att lämna Statistikcentralen för statistikframställningen nödvändiga uppgifter. Förordningen om energistatistik (2008/1099/EG) förpliktar Statistikcentralen att rapportera uppgifter till EU där statistiken om produktionen av el och värme är en viktig del. Den information som energistatistiken producerar behövs för att följa upp åtgärderna i det direktiv som styr energieffektiviteten (2012/27/EU) och direktivet om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor (2009/28/EG).

Statistikcentralen är skyldig att rapportera energistatistik till IEA, en byrå under OECD.
 

Principer för dataskydd

Dataskyddet för uppgifter som samlats in för statistiska ändamål garanteras i enlighet med kraven i statistiklagen (280/2004), lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999), EU:s allmänna dataskyddsförordning (EU) 2016/679 och dataskyddslagen (1050/2018). Datamaterialen är skyddade med behövliga fysiska och tekniska lösningar i alla skeden av bearbetningen. Statistikcentralen har utarbetat detaljerade föreskrifter och anvisningar för den konfidentiella bearbetningen av uppgifter. Personalen har bara tillgång till de uppgifter som är nödvändiga med tanke på arbetsuppgifterna. Utomstående har inte tillträde till de lokaler där material på enhetsnivå behandlas. De anställda har undertecknat ett sekretessavtal när de trädde i tjänst. Överträdelser av datasekretessen bestraffas. 

Ytterligare information: Dataskydd | Statistikcentralen (stat.fi) 

Sekretess – behandling av uppgifter

När uppgifterna publiceras beaktas uppgifternas sekretess och man ser till att det inte går att identifiera enskilda företags uppgifter eller uppgifternas utveckling.
 

Principer för offentliggörande

Statistikcentralen publicerar nya statistiska uppgifter vardagar kl. 8.00 i sin webbtjänst. Publiceringstidpunkterna för statistik uppges på förhand i den publiceringskalender som finns i webbtjänsten. Uppgifterna är offentliga efter att de har uppdaterats i webbtjänsten. 

Ytterligare information: Statistikcentralens principer för offentliggörande av statistik 

Datautbyte

Statistikcentralen utarbetar och publicerar uppgifter om användningen av stenkol i produktionen av el och värme samt om stenkolslagren fyra gånger om året. Dessutom sänds statistikens uppgifter månatligen till Eurostat på publiceringsdagen och Eurostat publicerar uppgifterna på sina egna webbsidor. Finland har också förbundit sig att lämna in energiinformation till Internationella energibyrån IEA när Finland blev medlem i organisationen.
 

Tillgänglighet och tydlighet

Nya statistiska uppgifter publiceras som databastabeller i databasen StatFin. Databasen är det primära forumet för att publicera uppgifter och de nya uppgifterna uppdateras först i databasen. Vid publicering av statistiska uppgifter kan befintliga databastabeller uppdateras med nya uppgifter eller så kan helt nya databastabeller publiceras.

Utöver de statistiska uppgifter som publiceras i databasen StatFin publiceras i allmänhet ett meddelande om de viktigaste uppgifterna i webbtjänsten. Om offentliggörandet innehåller uppgifter från flera referensperioder (t.ex. månads- och årsuppgifter), publiceras i webbtjänsten en översikt som sammanställer dessa uppgifter. Både i meddelandet och i översikten listas de databastabeller som uppdaterats vid publiceringstidpunkten. Statistikuppgifter kan i vissa fall också publiceras enbart som databasoffentliggöranden i databasen StatFin. I samband med dessa s.k. databasoffentliggöranden publiceras varken ett meddelande eller en översikt.

Meddelandena och databastabellerna publiceras på tre språk: finska, svenska och engelska. De svenska och engelska versionerna av meddelandena kan vara mindre omfattande än de finska.

Om det sker ändringar i tidsplanerna för offentliggöranden och databastabeller informeras allmänheten genom ändringsmeddelanden i webbtjänsten, liksom om det görs korrigeringar.

Riktlinjer för revidering av uppgifter

Revidering av redan publicerade statistiska uppgifter är en del av den normala statistikproduktionen och innebär förbättrad kvalitet. Principen är att de statistiska uppgifterna bygger på bästa tillgängliga material och information om det fenomen som statistikförs. Å andra sidan strävar man efter att informera om revideringar så transparent som möjligt på förhand. Med förhandskommunikation säkerställs att användarna kan bereda sig på revideringar av uppgifter.

Bakgrunden till revideringen av uppgifter i offentliggörandena är ofta komplettering av material. I så fall grundar sig den nya, reviderade statistiksiffran på en bredare informationsgrund och beskriver fenomenet ännu mer exakt.

Revideringen av uppgifterna i statistiken kan också bero på den beräkningsmetod som använts, exempelvis årlig avstämning av siffror eller uppdatering av viktstruktur. Också ändring av basår och använda klassificeringar orsakar revidering av uppgifter.

 

Kvalitetsbedömning

Uppgifternas kvalitet bedöms i flera skeden under den statistiska processen och uppgifterna jämförs med andra statistiska källor. Processen för framställning av statistiken är kopplad till annan energistatistik för att säkerställa en enhetlig helhet.
 

Kvalitetssäkring

Kvalitetsledningen förutsätter helhetsinriktad styrning av verksamheten. Statistikområdets egen ram för kvalitetsledning är riktlinjerna för europeisk statistik (CoP). Ramarna kompletterar varandra. Också kvalitetskriterierna för Finlands officiella statistik överensstämmer med riktlinjerna för europeisk statistik. 

Ytterligare information: Kvalitetsledning (på finska) | Statistikcentralen (stat.fi) 

Användarnas tillgång

Uppgifterna publiceras samtidigt för alla användare. Innan statistiska uppgifter publiceras får de behandlas och lämnas ut bara av de personer vid Statistikcentralen som deltar i framställningen av statistiken eller som behöver uppgifterna i sitt eget arbete innan de publiceras.

Ytterligare information: Principer för publicering av statistik

Statistikcentralen är producent till materialet och äger upphovsrätten om inte annat anges i anslutning till produkten, uppgiften eller tjänsten. Användarvillkor för statistiska uppgifter.

Statistikexperter

Aira Hast
överaktuarie
029 551 3394