Dokumentation som var i kraft 9.1.2025

Statistikens primäruppgifter

Allmän beskrivning

Konjunkturindikatorn för reparationsbyggande beskriver konjunkturernas utveckling inom husbyggandet i hela landet, fördelad på reparationsbyggande och nybyggnad. Uppgifterna samlas från olika källor och publiceras varje kvartal. Utvecklingen inom husbyggandet mäts med byggföretagens omsättning och entreprenadanmälningar.

Statistikens population

Populationen i konjunkturindikatorn för reparationsbyggande utgörs av de företag som sysselsätter minst 5 personer och som enligt Statistikcentralens företags- och arbetsställeregister är verksamma inom näringsgrenarna 41 Byggande av hus och 43 Specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet (exkl. 43120 Mark- och grundarbeten, TOL 2008).

Statistisk enhet

Byggföretag

Måttenhet

Uppgifterna i statistiken publiceras som indextal och förändringsprocent.

Basperiod

Basperioden är 2021.

Referensperiod

Referensperioden för statistiken är ett kvartal.

Referensområde

Konjunkturindikatorn för reparationsbyggande publiceras på hela landets nivå.

Sektortäckning

Av de företag som ingår i statistikens population och som sysselsätter minst 60 personer eller vars omsättning är mera än 40 miljoner eller balansräkningens värde mera än 300 miljoner euro, tas till urvalet för statistiken de som svarat på datainsamlingen om byggföretagens renoveringsbyggande. Täckningen är god när det gäller stora byggföretag som överskrider tröskelvärdet. När det gäller populationens företag som underskrider tröskelvärdet har man tagit alla med i urvalet.

För att bilda stratum används företagets storlek och näringsgrensindelningen. Stora företag bildar ett eget stratum. Små företag med färre än 5 anställda ingår inte i statistiken. Små företag i byggbranschen fokuserar ofta sin verksamhet på reparationsbyggande, till exempel montering och slutförande av arbeten inom byggverksamhet.
År 2021 var största delen av byggföretagen (86 %) små företag med färre än 5 anställda. Omsättningen inom byggföretag med färre än 5 anställda utgör emellertid endast till 17 procent av omsättningen för all byggverksamhet.

Tidstäckning

Tidserier för konjunkturindikatorn för reparationsbyggande börjar med det 1:a kvartalet år 2021.

Distributionsfrekvens

De separata offentliggörandena inom ramen för statistiken publiceras kvartalsvis.

Begrepp

Entreprenadanmälan

Den som beställer byggarbete ska meddela uppgifter om entreprenaden till Skatteförvaltningen. En anmälan behövs endast om värdet på ett enskilt entreprenadavtal är mera än 15 000 euro utan moms. En entreprenadanmälan ska göras för varje avtal. Ett avtal kan ingås muntligt eller skriftligt.

Inrikes omsättning

Med inrikes omsättning avses beloppet av den skattepliktiga inrikes försäljningen i skatteförvaltningens betalningsövervakningsmaterial. Beloppet av den skattepliktiga försäljningen innehåller förutom inrikes försäljningen också egen användning av (bygg)tjänster.

Reparationsbyggande

Med reparationsbyggande avses i stor omfattning all den verksamhet som eftersträvar att förbättra eller upprätthålla en existerande byggnads eller dess delars skick.

I Statistikcentralens olika statistik indelas reparationsbyggande i ombyggnad och renovering. Termen som används för renovering varierar i olika statistik. T.ex. i konsumtionsundersökningen används här begreppet underhållsreparationer.

Inom nationalräkenskaperna räknas ombyggnad till fast investering och avser förbättring av byggnadens grundläggande kvalitet. Efter ombyggnad stiger byggnadens värde och motsvarar värdet hos en ny byggnad.

Renovering är en mindre åtgärd än ombyggnad. Renovering är regelbunden reparation och underhåll (bl.a. kallad årlig reparation) av hus eller delar till hus.

Tillbyggnader räknas till nybyggande.

Noggrannhet, tillförlitlighet och aktualitet

Noggrannhet och tillförlitlighet i allmänhet

Inom enskilda företag kan andelen reparationsbyggande variera väldigt mycket från år till år. På grund av eftersläpning i publiceringen av statistiken över byggföretagens reparationsbyggande är man tvungen att använda högst två år gamla uppgifter jämfört med statistikåret när det gäller andelen reparationsbyggande. I början av år 2023 gäller de nyaste tillgängliga uppgifterna år 2021.

Aktualitet

Konjunkturindikatorn för reparationsbyggande publiceras ungefär 70 dagar efter referensperiodens slut.

Punktlighet

Uppgifterna publiceras enligt publiceringskalendern.

Jämförbarhet

Geografisk jämförbarhet

Uppgifterna i konjunkturindikatorn för reparationsbyggande är regionalt jämförbara för hela landet.

Jämförbarhet över tid

Tidsserierna i konjunkturindikatorn för reparationsbyggande är jämförbara. I samband med uppdatering av företagspopulationen beräknas den tidsserie som föregår uppdateringen på nytt med den gamla företagsstrukturen. Tidsserien som följer efter uppdateringen kedjas från den gamla tidsserien, med förändringskoefficienter som beräknas med den nya företagsstrukturen. 

Enhetlighet över statistikområdena

Statistikcentralen publicerar årligen uppgifter om reparationsbyggande. I uppgifterna kan man inte urskilja uppgifterna för olika kvartal. Statistikcentralen publicerar varje månad ett omsättningsindex för byggverksamhet. I det ser man dock inte uppgifter separat för reparationsbyggande och nybyggnad. Dessutom publicerar Statistikcentralen statistiken över byggnads- och bostadsproduktion, som beskriver tillståndskrävande nybyggnad. I den ingår inga uppgifter om tillståndskrävande reparationsbyggande.

Källmaterial och datainsamlingar

Källmaterial

Konjunkturindikatorn för reparationsbyggande har tre material som källa:
1.    Uppgifter i årsstatistiken över byggföretagens reparationsbyggande

Statistiken grundas från och med uppgifterna för statistikåret 2012 på en enkät som på basis av urvalet sänds till byggföretag med minst 5 anställda. I urvalet ingår alla företag som sysselsätter minst 60 personer (fr.o.m. år 2020 höjdes gränsen från 50) samt företag som omsätter över 40 miljoner eller har balansräkning vars värde överstiger 300 miljoner euro. Företag som underskrider tröskelgränsen, men sysselsätter över 5 personer har tagits ur med ett slumpmässigt urval. 

Statistikens urvalsram bildas av uppgifter i Statistikcentralens företags- och arbetsställeregister. Enkäten görs i samband med att företagens bokslutsstatistik framställs och dess bokslutsdatabas används vid analysering av företagens bakgrundsuppgifter. Bokslutsstatistiken innehåller även uppgifter ur Skatteförvaltningens näringsskattematerial.

2.    Skatteförvaltningens material över skatter på eget initiativ

Vid beräkningen av indexet används Skatteförvaltningens material över skatter som betalas på eget initiativ. Materialet innehåller momsuppgifter om företag som lämnar månads-, kvartals- och årsuppgifter. Varje månad rapporterar företag vars årliga omsättning överstiger 100 000 euro. Berättigade till kvartalsrapportering är de företag vars årliga omsättning är 30 001–100 000 euro. Företag med en årlig omsättning på högst 30 000 euro har rätt att rapportera på årsnivå.

3.    Entreprenaduppgifter i Skatteförvaltningens bygganmälningar

Ett företag som beställer ett byggarbete ska anmäla till Skatteförvaltningen uppgifter om de entreprenader som företaget beställt. En anmälan ska göras när ett företag från ett annat företag beställer följande byggarbeten: 
  • husbygge och anknytande berednings-, rivnings- och monteringsarbeten eller annan byggtjänst som avses i mervärdesskattelagen
  • montering och demontering av byggställningar
  • uthyrning av arbetskraft för byggarbeten.
En anmälan behövs endast om värdet på ett enskilt entreprenadavtal är mera än 15 000 euro utan moms. En entreprenadanmälan ska göras separat för varje avtal. Dessa avtal kan ha ingåtts muntligt eller skriftligt
Den första anmälan om en entreprenad lämnas när byggarbetet börjar på byggarbetsplatsen. Om man betalar för arbetet i förskott, anmäls entreprenaden redan den månad när man betalat förskottsandelen.

Entreprenaduppgifter ska anmälas senast den 5:e dagen i den andra påföljande månaden efter urvalsmånaden. Till exempel ska uppgifter om juli anmälas senast den 5:e september.  Den sista entreprenadanmälan görs för den månad då man betalar den sista fakturan för entreprenaden.

Frekvens för datainsamling

Ingen egen datainsamling görs för konjunkturindikatorn för reparationsbyggande.

Metoder

Databehandling

Stora företag som överskrider tröskelgränsen (se Täckning), bildar ett eget stratum och när det gäller mindre företag används det stratum som bildats för byggföretagens reparationsbyggande och som beaktar företagets storlek och näringsgren.

För stratumen bildas andelar för reparationsbyggande och nybyggnad genom att använda årsuppgifterna från datainsamlingen Byggföretagens renoveringsbyggande.

För byggföretagen i statistiken söks för varje urvalsmånad från Skatteförvaltningens material över skatter på eget initiativ uppgifter om omsättningen i Finland samt från entreprenaduppgifterna i Skatteförvaltningens bygganmälningar uppgifter om värdet av företagets entreprenader. Dessa uppgifter multipliceras med andelarna för reparationsbyggande och nybyggnad per stratum, varvid månatliga värdeuppgifter om företagens reparationsbyggande och nybyggnad genereras. Värdeuppgifterna jämförs med värdeuppgifterna för det föregående året, som samlats lika länge som värdeuppgiften för urvalsmånaden. Från uppgifterna bildas med hjälp av indextal tidsserier, vars månadsmedelvärde år 2021 är 100.

Entreprenaduppgifterna samlas in under flera månader och revideras genom flera meddelanden om korrigering och radering. När materialet behandlas används den senast inkomna entreprenadanmälningen och föråldrade anmälningar raderas. När förändringskoefficienterna beräknas beaktas fördröjningen i samlandet av entreprenaduppgifter genom att använda ett jämförelsematerial som samlats in lika länge som materialet för den urvalsmånad som beräknas.

Datavalidering

Materialet kontrolleras med hjälp av olika kontrollistor. Kontrollistorna fokuserar på betydande observationer. I materialet korrigeras fel utifrån en expertbedömning.

Principer och riktlinjer

Organisation

Statistikcentralen

Organisationsenhet

Samhällsstatistik

Lagstiftning och andra överenskommelser

Framställningen av statistik styrs av statistiklagen. I statistiklagen föreskrivs bl.a. om insamling av uppgifter, behandling av uppgifter och uppgiftsskyldighet. Vid statistikproduktionen tillämpas på behandlingen av uppgifter utöver statistiklagen också dataskyddslagen samt lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet.

Vid utarbetandet av statistik tillämpar Statistikcentralen EU:s statistikförordningar, som styr statistikbyråerna i alla EU-länder.

Ytterligare information: Statistiklagstiftning

Principer för dataskydd

Dataskyddet för uppgifter som samlats in för statistiska ändamål garanteras i enlighet med kraven i statistiklagen (280/2004), lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999), EU:s allmänna dataskyddsförordning (EU) 2016/679 och dataskyddslagen (1050/2018). Datamaterialen är skyddade med behövliga fysiska och tekniska lösningar i alla skeden av bearbetningen. Statistikcentralen har utarbetat detaljerade föreskrifter och anvisningar för den konfidentiella bearbetningen av uppgifter. Personalen har bara tillgång till de uppgifter som är nödvändiga med tanke på arbetsuppgifterna. Utomstående har inte tillträde till de lokaler där material på enhetsnivå behandlas. De anställda har undertecknat ett sekretessavtal när de trädde i tjänst. Överträdelser av datasekretessen bestraffas

Ytterligare information: Dataskydd | Statistikcentralen (stat.fi)

Sekretess – behandling av uppgifter

Datamaterialen är skyddade med behövliga fysiska och tekniska lösningar i alla skeden av bearbetningen. Enhetsspecifika uppgifter i beräkningsmaterialet är sekretessbelagda. Uppgifterna behandlas endast av personer som behöver dem i sitt arbete. Användningen av uppgifterna begränsas med användarbehörigheter. De olika skedena i statistikproduktionsprocessen genererar ett slutresultat som inte gör det möjligt att identifiera enskilda uppgiftslämnare. Alla anställda har undertecknat ett sekretessavtal, där de förbinder sig att hemlighålla de uppgifter som är sekretessbelagda med stöd av statistiklagen eller lagen om offentlighet i myndigheters verksamhet. Uppgifterna i statistiken publiceras på en så grov nivå att enskilda uppgiftslämnares dataskydd inte äventyras.

Principer för offentliggörande

Statistikcentralen publicerar nya statistiska uppgifter vardagar kl. 8.00 i sin webbtjänst. Publiceringstidpunkterna för statistik uppges på förhand i den publiceringskalender som finns i webbtjänsten. Uppgifterna är offentliga efter att de har uppdaterats i webbtjänsten.

Ytterligare information: Statistikcentralens principer för offentliggörande av statistik

Datautbyte

Uppgifterna i statistiken publiceras på statistikens webbsida

Tillgänglighet och tydlighet

Nya statistiska uppgifter publiceras som databastabeller i databasen StatFin. Databasen är det primära forumet för att publicera uppgifter och de nya uppgifterna uppdateras först i databasen. Vid publicering av statistiska uppgifter kan befintliga databastabeller uppdateras med nya uppgifter eller så kan helt nya databastabeller publiceras.

Utöver de statistiska uppgifter som publiceras i databasen StatFin publiceras i allmänhet ett meddelande om de viktigaste uppgifterna i webbtjänsten. Om offentliggörandet innehåller uppgifter från flera referensperioder (t.ex. månads- och årsuppgifter), publiceras i webbtjänsten en översikt som sammanställer dessa uppgifter. Både i meddelandet och i översikten listas de databastabeller som uppdaterats vid publiceringstidpunkten. Statistikuppgifter kan i vissa fall också publiceras enbart som databasoffentliggöranden i databasen StatFin. I samband med dessa s.k. databasoffentliggöranden publiceras varken ett meddelande eller en översikt.

Meddelandena och databastabellerna publiceras på tre språk: finska, svenska och engelska. De svenska och engelska versionerna av meddelandena kan vara mindre omfattande än de finska.

Om det sker ändringar i tidsplanerna för offentliggöranden och databastabeller informeras allmänheten genom ändringsmeddelanden i webbtjänsten, liksom om det görs korrigeringar.

Riktlinjer för revidering av uppgifter

Revidering av redan publicerade statistiska uppgifter är en del av den normala statistikproduktionen och innebär förbättrad kvalitet. Principen är att de statistiska uppgifterna bygger på bästa tillgängliga material och information om det fenomen som statistikförs. Å andra sidan strävar man efter att informera om revideringar så transparent som möjligt på förhand. Med förhandskommunikation säkerställs att användarna kan bereda sig på revideringar av uppgifter.

Bakgrunden till revideringen av uppgifter i offentliggörandena är ofta komplettering av material. I så fall grundar sig den nya, reviderade statistiksiffran på en bredare informationsgrund och beskriver fenomenet ännu mer exakt.

Revideringen av uppgifterna i statistiken kan också bero på den beräkningsmetod som använts, exempelvis årlig avstämning av siffror eller uppdatering av viktstruktur. Också ändring av basår och använda klassificeringar orsakar revidering av uppgifter.

De säsongrensade uppgifterna i konjunkturstatistiken revideras på grund av den använda beräkningsmetoden. Den tilläggsinformation som en ny observation i tidsserien medför utnyttjas i en modellbaserad beräkningsmetod, vilket återspeglas i ändringar i gamla offentliggöranden. Information om revideringen av de senaste säsongrensade siffrorna finns i offentliggörandena och kvalitetsbeskrivningarna.

Uppgifterna i konjunkturindikatorn för reparationsbyggande revideras i senare publiceringar. Den viktigaste orsaken till att uppgifterna revideras är att entreprenaduppgifter fortfarande fås och revideras via Skatteförvaltningens bygganmälningar flera månader efter urvalsmånaden.

Kvalitetsbedömning

Kvaliteten på konjunkturindikatorn för reparationsbyggande bedöms i flera faser av statistikprocessen. Resultaten jämförs med övriga källor som innehåller uppgifter om byggande och reparationsbyggande.

Kvalitetssäkring

Kvalitetsledningen förutsätter helhetsinriktad styrning av verksamheten. Statistikområdets egen ram för kvalitetsledning är riktlinjerna för europeisk statistik (CoP). Också kvalitetskriterierna för Finlands officiella statistik överensstämmer med riktlinjerna för europeisk statistik

Ytterligare information: Kvalitetsledning (på finska) | Statistikcentralen (stat.fi)

Användarnas tillgång

Uppgifterna publiceras samtidigt för alla användare. Innan statistiska uppgifter publiceras får de behandlas och lämnas ut bara av de personer vid Statistikcentralen som deltar i framställningen av statistiken eller som behöver uppgifterna i sitt eget arbete innan de publiceras.

Ytterligare information: Principer för publicering av statistik

Statistikcentralen är producent till materialet och äger upphovsrätten om inte annat anges i anslutning till produkten, uppgiften eller tjänsten. Användarvillkor för statistiska uppgifter.

Statistikexperter

Eetu Toivanen
överaktuarie
029 551 3331