Producentprisindex för tjänster: dokumentation för statistiken
På den här sidan
Statistikens primäruppgifter
Allmän beskrivning
Producentprisindexet för tjänster beskriver tjänsternas prisutveckling ur företagens synvinkel. Producentprisindexet för tjänster tillhör konjunkturstatistik som beskriver utvecklingen för olika delfaktorer eller delområden inom ekonomin på kort sikt.
Indexet följer prisutvecklingen hos tjänster som företag erbjuder andra företag och offentliga samfund (Business to Business, BtoB), hushåll (Business to Consumers, BtoC) samt alla slutanvändare (Business to All, BtoAll).
Statistikens population
Beräkningen av producentprisindexet för tjänster baserar sig på produkter. Indexet beskriver prisutvecklingen för en viss tjänsteprodukt oberoende av företagets huvudnäringsgren. Om ett serviceföretag också producerar varor, hör företaget för varuproduktionens del inte till beskrivningsområdet för producentprisindexet för tjänster. Å andra sidan kan ett företag som huvudsakligen producerar industriella varor också producera tjänster. Då hör företaget för tjänsteproduktionens del till beskrivningsområdet för producentprisindexet för tjänster.
Statistisk enhet
Måttenhet
Basperiod
Referensperiod
Referensområde
Sektortäckning
- H Transport- och magasineringstjänster
- I Hotell- och restaurangtjänster
- J Informations- och kommunikationstjänster
- L Fastighetstjänster
- M Tjänster inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik
- N Uthyrnings-, fastighetsservice-, resetjänster och andra stödtjänster
- P Tjänster avseende utbildning
- Q Vård och omsorg; sociala tjänster
- R Tjänster avseende kultur, nöje och fritid
- S Andra tjänster
Tidstäckning
Distributionsfrekvens
Begrepp
Index
Producentprisindex för tjänster
Klassificeringar
Noggrannhet, tillförlitlighet och aktualitet
Noggrannhet och tillförlitlighet i allmänhet
- urvalsfel
- bristfälliga produkt- och företagsramar
- svarsbortfall
- kvalitetsförändringar i tjänsteprodukter som ingår i prisinsamlingen
- substitutionsbias
Aktualitet
Punktlighet
Jämförbarhet
Geografisk jämförbarhet
Jämförbarhet över tid
Basåret för indexet är 2015. Den klassificering som används för offentliggörandena är sedan 2015 produktklassificeringen CPA 2015 istället för näringsgrensindelningen som tidigare använts. Indexen för basåren 2010 = 100 och 2005 = 100 publiceras fortsättningsvis. Indexen för basåren 2010 = 100 och 2005 = 100 beräknas framåt genom kedjning med indexet för det senaste basåret, vilket betyder att de från och med 2018 utvecklas på samma sätt som indexet för basåret 2015 = 100.
I samband med övergången till basåret 2015 förnyades även beräkningsmetoden för indexen. Från och med 2019 är producentprisindexet för tjänster ett årligt kedjeindex. I praktiken betyder övergången till metoden med kedjeindex att viktstrukturen för producentprisindexet för tjänster uppdateras årligen. Den nya viktstrukturen börjar gälla från och med indexet för det första kvartalet under repektive år. Utöver viktstrukturen kan även produktkategorierna och företagsurvalet uppdateras årligen. Basåret för indexet är oförändrat (2015 = 100). Ändringarna förbättrar indexkvaliteten eftersom de gör att man i fortsättningen snabbare kan beakta strukturella förändringar som sker i produktionen, exporten och importen.
Kedjningskoefficienterna för totalindexen för de tidigare basåren finns i användarhandboken (på finska).
Indexens viktstrukturer har uppdaterats 2023
Under första kvartalet 2023 uppdaterades viktstrukturen för producentprisindexen för att återspegla strukturen för 2022 års ekonomi. Vid utarbetande av viktstrukturerna används de nyaste tillgängliga uppgifterna om nationalräkenskaperna. De senaste uppgifterna i räkenskapernas tillgångs- och användningstabeller gällde år 2020. Ytterligare justeringar av vikterna gjordes separat för de näringsgrenar som drabbats mest av coronaviruspandemin. Dessa näringsgrenar omfattade sjötransporter, lufttransporter, inkvarteringstjänster, restaurangtjänster samt resebyråers och researrangörers tjänster. Utöver viktstrukturen har också produktgrupper och företagsurvalet uppdaterats.Vikttabellerna finns i statistikens dokumentation.
Enhetlighet över statistikområdena
Prisutvecklingen för slutanvändning av konsumtionsvaror och konsumtionstjänster mäts i konsumentprisindexet. Prisindex för marginalerna för partivaror och handel produceras inte tills vidare.
Intern enhetlighet
Källmaterial och datainsamlingar
Källmaterial
Datainsamlingsmetod
När webbenkäter planeras beaktas användarvänligheten för att reducera uppgiftslämnarbördan. Svarsbortfallet följs upp varje månad.
Frekvens för datainsamling
Metoder
Databehandling
Totalindexet för producentprisindexet beskriver den genomsnittliga prisutvecklingen för de produktkategorier som ingår i indexet. De enskilda uppföljda produkterna som företaget uppgett (varianter) har inga egna vikter, utan de företagsspecifika indexen för CPA-produktkategorier (mikroindexen) beräknas som ett geometriskt medelvärde på prisförhållandena (=nuvarande pris/priset under jämförelseperioden) mellan de produkter som ingår i kategorin. Mikroindexen aggregeras till totalindex och för de högre nivåerna i CPA-produktklassificeringen enligt Laspeyres indexformel, med den viktkoefficient som motsvarar respektive produktkategori och företag. Med andra ord har förändringar i prisförhållandena mellan enskilda produkter olika stor inverkan på totalindexet.
Datavalidering
- månads- eller årsförändringen i priset är anmärkningsvärt stor
- tjänsteproduktens egenskaper har förändrats
- priset har förblivit oförändrat exceptionellt länge.
Principer och riktlinjer
Organisation
Organisationsenhet
Lagstiftning och andra överenskommelser
Vid utarbetandet av statistik tillämpar Statistikcentralen EU:s statistikförordningar, som styr statistikbyråerna i alla EU-länder.
I fråga om denna statistik tillämpas följande förordningar:
- Europaparlamentets och rådets förordning om europeisk företagsstatistik (nr 2019/2152)
- EU-kommissionens genomförandeförordning (nr 2020/1197)
Principer för dataskydd
Ytterligare information: Dataskydd | Statistikcentralen (stat.fi)
Sekretess – behandling av uppgifter
Principer för offentliggörande
Ytterligare information: Statistikcentralens principer för offentliggörande av statistik
Datautbyte
Tillgänglighet och tydlighet
Utöver de statistiska uppgifter som publiceras i databasen StatFin publiceras i allmänhet ett meddelande om de viktigaste uppgifterna i webbtjänsten. Om offentliggörandet innehåller uppgifter från flera referensperioder (t.ex. månads-och årsuppgifter), publiceras i webbtjänsten en översikt som sammanställer dessa uppgifter. Både i meddelandet och i översikten listas de databastabeller som uppdaterats vid publiceringstidpunkten. Statistikuppgifter kan i vissa fall också publiceras enbart som databasoffentliggöranden i databasen StatFin. I samband med dessa s.k. databasoffentliggöranden publiceras varken ett meddelande eller en översikt.
Meddelandena och databastabellerna publiceras på tre språk: finska, svenska och engelska. De svenska och engelska versionerna av meddelandena kan vara mindre omfattande än de finska.
Om det sker ändringar i tidsplanerna för offentliggöranden och databastabeller informeras allmänheten genom ändringsmeddelanden i webbtjänsten, liksom om det görs korrigeringar.
Riktlinjer för revidering av uppgifter
Bakgrunden till revideringen av uppgifter i offentliggörandena är ofta komplettering av material. I så fall grundar sig den nya, reviderade statistiksiffran på en bredare informationsgrund och beskriver fenomenet ännu mer exakt.
Revideringen av uppgifterna i statistiken kan också bero på den beräkningsmetod som använts, exempelvis årlig avstämning av siffror eller uppdatering av viktstruktur. Också ändring av basår och använda klassificeringar orsakar revidering av uppgifter.
Kvalitetsbedömning
Kvalitetssäkring
Kvalitetsledningen förutsätter helhetsinriktad styrning av verksamheten. Statistikområdets egen ram för kvalitetsledning är riktlinjerna för europeisk statistik (CoP). Ramarna kompletterar varandra. Också kvalitetskriterierna för Finlands officiella statistik överensstämmer med riktlinjerna för europeisk statistik.
Ytterligare information: Kvalitetsledning (på finska) | Statistikcentralen (stat.fi)
Användarnas tillgång
Principer för publicering av statistik
Statistikcentralen är producent till materialet och äger upphovsrätten om inte annat anges i anslutning till produkten, uppgiften eller tjänsten. Användarvillkorför statistiska uppgifter.