El- och värmeproduktion: dokumentation för statistiken
Statistikens primäruppgifter
Allmän beskrivning
Beskrivning av statistiken
Statistikens population
Statistisk enhet
Måttenhet
Referensperiod
Referensområde
Sektortäckning
Täckningen av fristående elproduktion och kombinerad värme och kraft och tillhörande bränslen är mycket bra (cirka 100%).
När det gäller separat värmeproduktion är uppgifterna inte helt omfattande: små värmeproducenter saknas i uppgifterna, t.ex. industri och kommuner. Dessutom inkluderar statistiken inte egna pannor för hushåll och offentliga tjänster (t.ex. skolor).
Tidstäckning
Distributionsfrekvens
Begrepp
Fjärrvärme
Fossila bränslen
Förbrukad totalenergi
Förnybara energikällor
Industrivärme/ -ånga
Kol
Kombinerad produktion av elektricitet och värme
Kondenskraft
Petajoule
Separat produktion av el
Separat värmeproduktion
Terajoule
Terawattimme
Klassificeringar
Noggrannhet, tillförlitlighet och aktualitet
Noggrannhet och tillförlitlighet i allmänhet
Den rapporterade produktionen av fjärrvärme täcker inte alla små kommuner, men den totala felmarginalen (skillnaden mellan den rapporterade och den verkliga totalproduktionen) beräknas till högst vara i storleksordningen 1-2% av den totala produktionen. Felet i de rapporterade uppgifterna är av samma storleksordning som vid elproduktion.
Inom industriell värmeproduktion är täckningen inte lika bra som inom fjärrvärme. I de rapporterade uppgifterna kan felet vara något större än inom fjärrvärme, eftersom industriell värmeproduktion kanske inte mäts, förutom för såld industriell värme. Statistisk partiskhet kan uppstå vid produktion av industriell värme, eftersom det ibland kan vara svårt att skilja mellan produktion av industriell värme och slutanvändning av bränslen i industrin. När det gäller såld industriell värme är detta inte ett problem, men för att undvika förspänning är det tillrådligt att titta på industriell värme som produceras av industrin för eget bruk tillsammans med branschens totala energianvändning: Statistik över industrins energianvändning.
Aktualitet
Punktlighet
Fullständighet
Revidering av uppgifter
Rutiner för revidering av uppgiftert
Jämförbarhet
Geografisk jämförbarhet
I internationell statistik rapporteras endast värme sålda och relaterade bränslen i värmeproduktionen. Värme som produceras i industrin för eget bruk rapporteras inte, men de relaterade bränslena beräknas som konsumtion
industriell energianvändning. Motsvarande statistik i Finland visar värmen som produceras av industrin inom omvandlingssektorn som värmeproduktion och motsvarande bränslen som input till transformationssektorn.
El-export- och importvolymer kan jämföras genom spegling mellan Estland, Sverige, Norge och Ryssland. Mängderna mäts, så det är inte mycket skillnad mellan dem. Avvikelser kan orsakas av överföringsförluster på grund av mätningens geografiska placering: El som exporteras från Finland till Sverige mäts i Finland, men Sverige mäter samma el som importeras från Finland i Sverige.
Jämförbarhet över tid
Enhetlighet över statistikområdena
Finlands energibranschförenings elproduktionsstatistik överensstämmer helt med Statistikcentralens motsvarande med statistik. Det är små skillnader i fördelningen av elproduktion mellan industri och fjärrvärme mellan el producerad i samband med produktion.
Energibranschföreningens fjärrtemperaturstatistik täcker endast fjärrvärmen för föreningens medlemmar / samhällen och det inkluderar bränslen. Statistikcentralens fjärrvärmeproduktion omfattar också flera dussin små produktion av värmekraftverk och bränsledata.
Utsläpp från energiproduktion är en viktig del av GHG-inventeringen. Utsläpp från el- och värmeproduktion utgör en betydande del av inventeringen. Statistiken över el- och värmeproduktion överensstämmer helt med växthusgaser med en inventering av utsläpp från bränsleförbrukning från el- och värmeproduktion.
Intern enhetlighet
Källmaterial och datainsamlingar
Källmaterial
Datainsamlingsmetod
Frekvens för datainsamling
Dataskydd i statistiken
Kostnader och svarsbörda
Metoder
Databehandling
Imputering och jämförelse av data mellan bränsledata från olika källor ska utföras antingen i separata filer, som har sammanställt växtspecifik information om bränslen från Energibranschföreningen, Energimyndighetens material för handel med utsläpp och från YLVA-databasen eller i produktionsdatabasen genom manuell jämförelse. Som ett resultat av jämförelse alla nödvändiga justeringar och imputationer görs manuellt i produktionsdatabasen.
När uppgifterna har förenats och validerats görs en databasskub från vilken den erforderliga aggregerade informationen StatFin erhålls tabeller, kalkylbladstjänsten för energistatistik och internationell rapportering.
Datavalidering
Att jämföra och förena bränsleförbrukning mellan Statistikcentralens GHG-lagerdata är en viktig del kvalitetssäkring. Denna avstämning görs genom att jämföra växtspecifika data och slutligen för total konsumtion i bränslet.
Imputeringsgrad / A7
Korrigeringar
Dokumentering av metoder
Principer och riktlinjer
Organisation
Organisationsenhet
Befogenheter
Lagstiftning och andra överenskommelser
Framställningen av statistik styrs av statistiklagen. I statistiklagen föreskrivs bl.a. om insamling av uppgifter, behandling av uppgifter och uppgiftsskyldighet. Vid statistikproduktionen tillämpas på behandlingen av uppgifter utöver statistiklagen också dataskyddslagen samt lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet.
Vid utarbetandet av statistik tillämpar Statistikcentralen EU:s statistikförordningar, som styr statistikbyråerna i alla EU-länder.
Ytterligare information: Statistiklagstiftning
Statistiken tillhör Finlands officiella statistik (OSF) och Europeiska statistiska systemet (ESS).Upplysningsskyldigheten är lagstadgad baserad på statistiklagen (280/2004, 14 §), enligt vilken handlare är skyldiga att tillhandahålla Statistikcentralen den information som krävs för att sammanställa statistik. Energistatistikförordningen (2008/1099 / EG) ålägger Statistikcentralen att rapportera till EU-uppgifter där statistik om el- och värmeproduktion är en viktig del.
Statistikcentralen är skyldig att rapportera energistatistik till IEA, en OECD-byrå.
Principer för dataskydd
Dataskyddet för uppgifter som samlats in för statistiska ändamål garanteras i enlighet med kraven i statistiklagen (280/2004), lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999), EU:s allmänna dataskyddsförordning (EU) 2016/679 och dataskyddslagen (1050/2018). Datamaterialen är skyddade med behövliga fysiska och tekniska lösningar i alla skeden av bearbetningen. Statistikcentralen har utarbetat detaljerade föreskrifter och anvisningar för den konfidentiella bearbetningen av uppgifter. Personalen har bara tillgång till de uppgifter som är nödvändiga med tanke på arbetsuppgifterna. Utomstående har inte tillträde till de lokaler där material på enhetsnivå behandlas. De anställda har undertecknat ett sekretessavtal när de trädde i tjänst. Överträdelser av datasekretessen bestraffas.
Ytterligare information: Dataskydd | Statistikcentralen (stat.fi)
Sekretess – behandling av uppgifter
Statistiska uppgifter släpps inte i identifierbar form utanför Statistikcentralen. Användningen av materialet är vetenskapligt
För forskning och statistiska ändamål är detta endast möjligt på grundval av ett separat licensbeslut och
i en okänd form.
Mer information om licenser.
Principer för offentliggörande
Statistikcentralen publicerar nya statistiska uppgifter vardagar kl. 8.00 i sin webbtjänst. Publiceringstidpunkterna för statistik uppges på förhand i den publiceringskalender som finns i webbtjänsten. Uppgifterna är offentliga efter att de har uppdaterats i webbtjänsten.
Ytterligare information: Statistikcentralens principer för offentliggörande av statistik
Uppgifterna publiceras årligen i månadsskiftet oktober-november. Principen är att informationen ska vara så slutlig som möjligt och förenas t.ex. Med KHK-lagerdata.Kalendern uppdateras på vardagar. Statistikcentralens publikationskalender för följande år publiceras årligen i december.
Datautbyte
Finska energibranschföreningen har ett statistiskt samarbetsavtal med Statistikcentralen, enligt vilket Finlands energibranschförening samlar in uppgifter om elproduktion och fjärrvärmeverksamhet och lämnar in dem till Statistikcentralen.
Dessutom tillhandahålls data för vissa mindre värmeverk av Finlands kommuners sammanslutning eller från energibranschens fjärrvärmestatistik.
Finlands energibranschförening publicerar statistik om elproduktion och fjärrvärme. Datakonsistens med Statistikcentralen
med information som offentliggörs av medlemsstaterna säkerställs genom regelbundna kontakter.
Jämförande data om bränsledata finns tillgängliga, t.ex. Från naturresurscentret (vedbränslen), Energimyndigheten (material för handel med utsläpp) och miljöverket från YLVA-databasen.
Uppgifter som erhållits från Finlands naturresurscentrum (LUKE) används för att förfina uppgifter om användningen av träbränsle erhållna från andra källor, och å andra sidan kan data från LUKE kompletteras och förfinas med Statistikcentralens uppgifter. Samordnat samarbete på detta sätt säkerställer konsistensen av data mellan LUKE och Statistikcentralen.
Uppgifter från Energimyndigheten, Miljöverket och Finlands energibranschförening används för att förfina inte bara energistatistik utan också GHG-inventeringen. Genom jämförelse mellan anläggningar väljs den mest pålitliga bränsleinformationen för varje anläggning i samarbete med KHK-inventeringen om uppgifterna från olika källor skiljer sig åt. Denna procedur säkerställer konsistensen av energistatistik med data publicerade av GHG-inventeringen.
Tillgänglighet och tydlighet
Nya statistiska uppgifter publiceras som databastabeller i databasen StatFin. Databasen är det primära forumet för att publicera uppgifter och de nya uppgifterna uppdateras först i databasen. Vid publicering av statistiska uppgifter kan befintliga databastabeller uppdateras med nya uppgifter eller så kan helt nya databastabeller publiceras.
Utöver de statistiska uppgifter som publiceras i databasen StatFin publiceras i allmänhet ett meddelande om de viktigaste uppgifterna i webbtjänsten. Om offentliggörandet innehåller uppgifter från flera referensperioder (t.ex. månads- och årsuppgifter), publiceras i webbtjänsten en översikt som sammanställer dessa uppgifter. Både i meddelandet och i översikten listas de databastabeller som uppdaterats vid publiceringstidpunkten. Statistikuppgifter kan i vissa fall också publiceras enbart som databasoffentliggöranden i databasen StatFin. I samband med dessa s.k. databasoffentliggöranden publiceras varken ett meddelande eller en översikt.
Meddelandena och databastabellerna publiceras på tre språk: finska, svenska och engelska. De svenska och engelska versionerna av meddelandena kan vara mindre omfattande än de finska.
Om det sker ändringar i tidsplanerna för offentliggöranden och databastabeller informeras allmänheten genom ändringsmeddelanden i webbtjänsten, liksom om det görs korrigeringar.
Resultaten av el- och värmeproduktionsstatistiken publiceras i energiserien i Finlands officiella statistik. På statistikens hemsida kan du hitta t.ex. beskrivning, begrepp och definitioner av statistik.Definitioner av bränslen finns i Statistikcentralens bränsleklassificering.
Uppgifterna publiceras inte bara i StatF: s tabeller, utan också i Statistikcentralens energistatistikstabellpaket.
Eurostat och IEA publicerar nationell energistatistik på sina respektive webbplatser. I denna internationella statistik används uppgifter från Statistikcentralens el- och värmeproduktionsstatistik.
Tillgänglighet av mikrodata
Riktlinjer för revidering av uppgifter
Revidering av redan publicerade statistiska uppgifter är en del av den normala statistikproduktionen och innebär förbättrad kvalitet. Principen är att de statistiska uppgifterna bygger på bästa tillgängliga material och information om det fenomen som statistikförs. Å andra sidan strävar man efter att informera om revideringar så transparent som möjligt på förhand. Med förhandskommunikation säkerställs att användarna kan bereda sig på revideringar av uppgifter.
Bakgrunden till revideringen av uppgifter i offentliggörandena är ofta komplettering av material. I så fall grundar sig den nya, reviderade statistiksiffran på en bredare informationsgrund och beskriver fenomenet ännu mer exakt.
Revideringen av uppgifterna i statistiken kan också bero på den beräkningsmetod som använts, exempelvis årlig avstämning av siffror eller uppdatering av viktstruktur. Också ändring av basår och använda klassificeringar orsakar revidering av uppgifter.
Målet är att hålla informationen så aktuell som möjligt.Användarnas behov
Användarnas nöjdhet
Kvalitetsbedömning
- jämförelse av data per institution med data från tidigare år
- jämföra data mellan olika datakällor från institution till institution
- jämför data samlade mellan olika datakällor.
- granskning av anläggningens effektivitet, inklusive tidsserier
- granska och jämföra konstruktionsgraden för kraftvärmeanläggningar med tidigare år
- konsistens mellan anläggningsproduktion och kapacitet
Kvalitetssäkring
Kvalitetsledningen förutsätter helhetsinriktad styrning av verksamheten. Statistikområdets egen ram för kvalitetsledning är riktlinjerna för europeisk statistik (CoP). Kvalitetskriterierna för Finlands officiella statistik överensstämmer med riktlinjerna för europeisk statistik.
Ytterligare information: Kvalitetsledning (på finska) | Statistikcentralen (stat.fi)
El- och värmeproduktion är officiell statistik. Finlands officiella statistik (OSF) är samhällets utveckling och tillstånd en omfattande samling beskrivande statistik. Den innehåller nästan 300 statistik om 26 ämnen. Producenterna av officiell statistik i Finland har accepterat ett gemensamt kvalitetslöfte som förbinder sig till gemensamma kvalitetsmål och gemensamma kvalitetsnormer. säkerhetsåtgärder. Kvalitetskriterierna för officiell statistik i Finland är förenliga med European Statistics Code of Practice. God praxis i statistik presenteras i Statistikcentralens handbok för kvalitet i statistik.
Användarnas tillgång
Uppgifterna publiceras samtidigt för alla användare. Innan statistiska uppgifter publiceras får de behandlas och lämnas ut bara av de personer vid Statistikcentralen som deltar i framställningen av statistiken eller som behöver uppgifterna i sitt eget arbete innan de publiceras.
Ytterligare information: Principer för publicering av statistik
Statistikcentralen är producent till materialet och äger upphovsrätten om inte annat anges i anslutning till produkten, uppgiften eller tjänsten. Användarvillkor för statistiska uppgifter.