Dokumentation som var i kraft 21.12.2024

Statistikens primäruppgifter

Allmän beskrivning

Datainnehållet i statistiken över utsökningsgäldenärer gäller antalet utsökningsgäldenärer och utsökningsärenden samt utsökningsskuldens värde i euro. Antal klassificeras enligt anhängighet, personslag, ålder, kön och vissa socioekonomiska variabler.

Statistikcentralen publicerar statistik över utsökningsgäldenärer i anslutning till utsökningsärenden. Uppgifter efter utsökningsdistrikt publicerades fram till år 2019, tills systemet med utsökningsdistrikt upphörde. Uppgifter om utsökningsärendenas art publicerades åren 2008–2022. Åren 2008–2023 hette statistiken utsökningsärenden, namnet ändrades 26.4.2024 till utsökningsgäldenärer.

Med utsökningsärenden avses de utsökningsärenden som varit anhängiga under kalenderåret. Ett utsökningsärende klassificeras som oavslutat eller avslutat beroende på om ärendet fortfarande är anhängigt efter kalenderårets slut. Antalet utsökningsgäldenärer omfattar de gäldenärer som på statistikårets sista dag har anhängiga utsökningsärenden och gäldenärer vars utsökningsärenden har upphört att vara anhängiga under statistikåret.

Statistikens population

Statistiken omfattar de utsökningsärenden som registrerats i justitieministeriets datasystem för utsökningsärenden. Populationen i statistiken utgörs av juridiska personer och juridiska personer som blivit föremål för utsökningsmyndighetens åtgärd samt indrivnings- eller åtgärdsärendet som är föremål för åtgärden.
 

Statistisk enhet

Centrala observationsenheter i statistiken är utsökningsgäldenär och utsökningsärende. Utsökningsgäldenärer är gäldenärer som på statistikårets sista dag har anhängiga utsökningsärenden och gäldenärer vars utsökningsärenden har upphört att vara anhängiga under statistikåret. Utsökningsgäldenären kan vara en fysisk eller en juridisk person.
 

Måttenhet

Måttenheterna för uppgifterna i statistiken är antal och euro.

Basperiod


 

Referensperiod

Statistikens referensperiod är statistikåret. Uppgifterna offentliggörs i allmänhet 3–4 månader efter att statistikperioden har löpt ut.
 

Referensområde

Statistiken omfattar de uppgifter som registrerats av utsökningsmyndigheten i Finland.
 

Sektortäckning

Datamaterialet omfattar de uppgifter som ingår i det riksomfattande utsökningsmaterialet.

 

Tidstäckning

Statistiken börjar år 2008. Det är fråga om årsstatistik och de publicerade uppgifterna är slutliga. Uppgifter efter utsökningsdistrikt har publicerats för åren 2008–2019 och uppgifter om utsökningsärendenas art för åren 2008–2022.
 

Distributionsfrekvens

Statistiken publiceras årligen.
 

Begrepp

Offentligrättsliga fordringar i utsökningsärenden

Offentligrättsliga fordringar är kommuners och andra offentliga sammanslutningars fordringar. Till dem hör t.ex. sjukvårds- och dagsvårdsavgifter samt avgifter för de kommunala myndigheternas prestationer som tillstånd, registreringar, kontroller och övervakningar.

Privaträttsliga fordringar i utsökningsärenden

Privaträttsliga fordringar grundar sig på avtal, förbindelse eller annan privaträttslig skyldighet. Dylika är t.ex. banklån, andra krediter, fordran avseende köpesumma, betalningar för tjänster och arbetsprestationer, försäkringspremier, borgensansvar och skadeförsäkringsansvar.

Sökande i utsökningsärende

Med sökande avses den som har ansökt om verkställighet av återkrav av fordran. Med fordran avses det kapital som fastställts i utsökningsgrunden, räntan på kapitalet och de kostnader som enligt utsökningsgrunden ska betalas jämte ränta. Den sökande kan var antingen en fysisk eller en juridisk person.

Utsökningsgäldenär

Med utsökningsgäldenär avses den mot vilken verkställighet av återkrav av fordran har sökts. Utsökningsgäldenären kan vara en fysisk eller en juridisk person.

Utsökningsärendes anhängighet

Utsökningsärendet anhängiggörs när utsökningsansökan inkommer till den lokala utsökningsmyndigheten eller utsökningens datasystem. När ansökan har inkommit till utsökningsmyndigheten ska gäldenären utan dröjsmål ges ett meddelande om att ärendet blivit anhängigt.

Ett utsökningsärende som gäller betalningsskyldighet upphör att vara anhängigt i och med att utmätningsmannen redovisar de influtna medlen (slutredovisning). Om full betalning inte har influtit för en fordran (medellöshetshinder) eller om inte gäldenärens vistelseort heller är känd (medellöshets- och oanträffbarhetshinder) skall ett intyg över saken utfärdas för sökanden. Utsökningsärendet upphör att vara anhängigt den dag intyget över hinder utfärdas.

Ett utsökningsärende som är anhängigt när en konkurs börjar och som gäller en betalningsskyldighet vars verkställighet till följd av konkursen inte kan fortsättas, förblir anhängigt under högst sex månader efter att konkursen har börjat.

Noggrannhet, tillförlitlighet och aktualitet

Noggrannhet och tillförlitlighet i allmänhet

Statistiken beskriver det granskade fenomenet så som det har sparats i systemet som ligger till grund för statistiken. De främsta felkällorna i statistiken är eventuella fel i basmaterialet eller fel som uppstår vid behandlingen av materialet.

Ett centralt sätt att bedöma uppgifternas exakthet är att granska statistikmaterialet i förhållande till källmaterialet. Ett annat sätt är att granska uppgifterna i förhållande till tidigare års uppgifter.
 

Aktualitet

Statistiken publiceras årligen cirka 4 månader efter statistikårets slut.
Publiceringsdatumen finns i Statistikcentralens publiceringskalender.
 

Punktlighet

Det förekommer ingen fördröjning mellan publikationskalendern och publiceringsdatumet för statistiken.

Jämförbarhet

Geografisk jämförbarhet

Statistiken är regionalt jämförbar för hela tidsserien.

Jämförbarhet över tid

Statistikens tidsserier är jämförbara från år till år. 
 

Enhetlighet över statistikområdena

Statistiken över utsökningsärenden har inga direkta kontaktytor till det övriga materialet i Statistikcentralens rättsstatistik. Justitieförvaltningens utsökningsenhet producerar årligen en publikation om utsökningsväsendet. Statistiken i publikationen stämmer inte helt överens med Statistikcentralens statistik över utsökningsärenden. Skillnaderna mellan statistiken antas dock vara små. 
 

Intern enhetlighet

Antalet utsökningsärenden som gäller gäldenärer kan vara något större än det totala antalet utsökningsärenden, eftersom fler än en utsökningsgäldenär kan anknyta till ett utsökningsärende. I uppgifterna om gäldenärer räknas ett utsökningsärende som gäller gäldenärer alltid som ett ärende oavsett hur många gäldenärer som hänför sig till utsökningsärendet.
 

Källmaterial och datainsamlingar

Källmaterial

Utsökningsenheten vid justitieministeriets justitieförvaltningsavdelning sänder årligen statistik över arbetsmängd och eurobelopp till Statistikcentralen. Materialet är ett totalmaterial. 
 

Datainsamlingsmetod

Materialet fås en gång per år som en linjeöverföring som koordineras av Rättsregistercentralen. Leveransen av materialet och praxis för följande år avtalas en gång per år (i slutet av året).
 

Frekvens för datainsamling

Basuppgifterna samlas in en gång per år.
 

Metoder

Databehandling

Materialet behandlas årligen enligt samma process. Materialet kombineras med uppgifter från Statistikcentralens personstatistik. Eventuella brister i basmaterialet utreds tillsammans med Rättsregistercentralen.
 

Datavalidering

Data valideras med hjälp av etablerade granskningsrutiner i samband med framställningen av statistiken.
 

Principer och riktlinjer

Organisation

Statistikcentralen<o:p></o:p>

Organisationsenhet

Samhällstatistik<o:p></o:p>

Lagstiftning och andra överenskommelser

Framställningen av statistik styrs av statistiklagen. I statistiklagen föreskrivs bl.a. om insamling av uppgifter, behandling av uppgifter och uppgiftsskyldighet. Vid statistikproduktionen tillämpas på behandlingen av uppgifter utöver statistiklagen också dataskyddslagen samt lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet. 

Vid utarbetandet av statistik tillämpar Statistikcentralen EU:s statistikförordningar, som styr statistikbyråerna i alla EU-länder.  

Ytterligare information: Statistiklagstiftning 

Principer för dataskydd

Dataskyddet för uppgifter som samlats in för statistiska ändamål garanteras i enlighet med kraven i statistiklagen (280/2004), lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999), EU:s allmänna dataskyddsförordning (EU) 2016/679 och dataskyddslagen (1050/2018). Datamaterialen är skyddade med behövliga fysiska och tekniska lösningar i alla skeden av bearbetningen. Statistikcentralen har utarbetat detaljerade föreskrifter och anvisningar för den konfidentiella bearbetningen av uppgifter. Personalen har bara tillgång till de uppgifter som är nödvändiga med tanke på arbetsuppgifterna. Utomstående har inte tillträde till de lokaler där material på enhetsnivå behandlas. De anställda har undertecknat ett sekretessavtal när de trädde i tjänst. Överträdelser av datasekretessen bestraffas. 

Ytterligare information: Dataskydd | Statistikcentralen (stat.fi) 

Sekretess – behandling av uppgifter

Uppgifterna i statistiken är offentliga enligt statistiklagen (280/2004).

Uppgifterna i statistiken lämnas inte ut i identifierbar form utanför Statistikcentralen. Det är endast möjligt att använda materialet i oidentifierbar form för vetenskaplig forskning och statistiska utredningar på basis av ett separat beslut om användningstillstånd.


 

Principer för offentliggörande

Statistikcentralen publicerar nya statistiska uppgifter vardagar kl. 8.00 i sin webbtjänst. Publiceringstidpunkterna för statistik uppges på förhand i den publiceringskalender som finns i webbtjänsten. Uppgifterna är offentliga efter att de har uppdaterats i webbtjänsten. 

Ytterligare information: Statistikcentralens principer för offentliggörande av statistik 

Datautbyte

Datamaterialet delas inte med andra statistikmyndigheter eller enheter. Det finns således inga etablerade förfaranden eller arrangemang för delning av uppgifter.
 

Tillgänglighet och tydlighet

Nya statistiska uppgifter publiceras som databastabeller i databasen StatFin. Databasen är det primära forumet för att publicera uppgifter och de nya uppgifterna uppdateras först i databasen. Vid publicering av statistiska uppgifter kan befintliga databastabeller uppdateras med nya uppgifter eller så kan helt nya databastabeller publiceras.   

Utöver de statistiska uppgifter som publiceras i databasen StatFin publiceras i allmänhet ett meddelande om de viktigaste uppgifterna i webbtjänsten. Om offentliggörandet innehåller uppgifter från flera referensperioder (t.ex. månads- och årsuppgifter), publiceras i webbtjänsten en översikt som sammanställer dessa uppgifter. Både i meddelandet och i översikten listas de databastabeller som uppdaterats vid publiceringstidpunkten. Statistikuppgifter kan i vissa fall också publiceras enbart som databasoffentliggöranden i databasen StatFin. I samband med dessa s.k. databasoffentliggöranden publiceras varken ett meddelande eller en översikt. 

Meddelandena och databastabellerna publiceras på tre språk: finska, svenska och engelska. De svenska och engelska versionerna av meddelandena kan vara mindre omfattande än de finska.   

Om det sker ändringar i tidsplanerna för offentliggöranden och databastabeller informeras allmänheten genom ändringsmeddelanden i webbtjänsten, liksom om det görs korrigeringar. 

Riktlinjer för revidering av uppgifter

Revidering av redan publicerade statistiska uppgifter är en del av den normala statistikproduktionen och innebär förbättrad kvalitet. Principen är att de statistiska uppgifterna bygger på bästa tillgängliga material och information om det fenomen som statistikförs. Å andra sidan strävar man efter att informera om revideringar så transparent som möjligt på förhand. Med förhandskommunikation säkerställs att användarna kan bereda sig på revideringar av uppgifter. 

Bakgrunden till revideringen av uppgifter i offentliggörandena är ofta komplettering av material. I så fall grundar sig den nya, reviderade statistiksiffran på en bredare informationsgrund och beskriver fenomenet ännu mer exakt. 

Revideringen av uppgifterna i statistiken kan också bero på den beräkningsmetod som använts, exempelvis årlig avstämning av siffror eller uppdatering av viktstruktur. Också ändring av basår och använda klassificeringar orsakar revidering av uppgifter. 

Kvalitetsbedömning

Finlands officiella statistik är en omfattande statistiksamling som beskriver utvecklingen och situationen i samhället. Den omfattar nästan 300 statistikgrenar inom 26 ämnesområden. Producenterna av Finlands officiella statistik har godkänt ett gemensamt kvalitetslöfte, där de förbinder sig till gemensamma kvalitetsmål och gemensamma kvalitetssäkringsåtgärder. Kvalitetskriterierna för Finlands officiella statistik överensstämmer med riktlinjerna för europeisk statistik. I handboken Laatua tilastoissa (ung. Kvalitet inom statistiken) beskrivs den goda praxis som följs i statistiken.
 

Kvalitetssäkring

Kvalitetsledningen förutsätter helhetsinriktad styrning av verksamheten. Statistikområdets egen ram för kvalitetsledning är riktlinjerna för europeisk statistik (CoP). Också kvalitetskriterierna för Finlands officiella statistik överensstämmer med riktlinjerna för europeisk statistik. 

Ytterligare information: Kvalitetsledning (på finska) | Statistikcentralen (stat.fi) 

Användarnas tillgång

Uppgifterna publiceras samtidigt för alla användare. Innan statistiska uppgifter publiceras får de behandlas och lämnas ut bara av de personer vid Statistikcentralen som deltar i framställningen av statistiken eller som behöver uppgifterna i sitt eget arbete innan de publiceras. 

Ytterligare information: Principer för publicering av statistik 

Statistikcentralen är producent till materialet och äger upphovsrätten om inte annat anges i anslutning till produkten, uppgiften eller tjänsten. Användarvillkor för statistiska uppgifter. 


 

Statistikexperter

Laura Lipasti
överaktuarie
029 551 3041