Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastotietoa tästä aiheesta julkaistaan toisen tilaston yhteydessä.

5.4.2022 jälkeen julkaistuja tilastotietoja tästä aiheesta

Tämä sivu on arkistoitu.

Kotitalouksien luotot lisääntyivät kaikilla suuralueilla vuonna 2006

Yleisölle myönnettyjen luottojen1 kanta oli vuoden 2006 lopussa kaikkiaan 145 miljardia euroa eli 11 prosenttia edellisvuotta enemmän. Yleisöluottokanta kasvoi kaikilla suuralueilla ja kaikissa maakunnissa paitsi Ahvenanmaalla. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen alueellisesta luottokantatilastosta. Alueellisesta luottokannasta ilmenee rahoitus- ja vakuutuslaitosten, valtion ja sosiaaliturvarahastojen yleisöluottojen jakauma maakunnittain ja suuralueittain.

Suuralueista eniten yleisöluotot kasvoivat Itä-Suomessa, jossa luotot lisääntyivät vajaat 12 prosenttia. Etelä-, Länsi- ja Pohjois-Suomessa kasvu oli 10 prosenttia. Ahvenanmaalla yleisöluottokanta puolestaan laski lähes 4 prosenttia. Maakunnittain tarkasteltuna luotot lisääntyivät selvästi eniten Pohjois-Karjalassa, 16 prosenttia, ja Kanta-Hämeessä, 14 prosenttia.

Yleisöluotoista kotitalouksien osuus oli hieman yli puolet eli 78 miljardia euroa. Kotitalouksien luotot lisääntyivät vuoden aikana 13 prosenttia. Kotitalouksien luotot lisääntyivät kaikilla suuralueilla ja kaikissa maakunnissa. Luottokanta kasvoi eniten Etelä-Suomen suuralueella, 14 prosenttia. Maakunnittain tarkasteltuna kotitalouksien luotot lisääntyivät eniten Uudellamaalla, 15 prosenttia, sekä Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla, yli 13 prosenttia.

Asuntoluottokanta kasvoi koko maassa

Varsinaiseen asumiseen tarkoitettujen luottojen osuus koko yleisöluottokannasta oli 51 prosenttia eli 74 miljardia euroa. Asuntoluotot lisääntyivät tasaisesti kaikilla suuralueilla, eniten Länsi-Suomessa, runsaat 12 prosenttia, ja vähiten Ahvenanmaalla, 10 prosenttia. Luotot lisääntyivät tasaisesti myös maakunnittain. Eniten asuntoluotot lisääntyivät Pirkanmaalla, 14 prosenttia, ja vähiten Kainuussa, 8 prosenttia.

Asuntoluotoista 59 prosenttia kohdentui Etelä-Suomen suuralueelle. Länsi-Suomen suuralueelle kohdistui runsas viidennes kaikista asuntoluotoista. Maakunnittain tarkasteltuna eniten asuntoluottoja oli Uudellamaalla, 38 prosenttia, ja Pirkanmaalla 9 prosenttia. Asuntoluotoista kolme neljännestä nostettiin kotimaisista talletuspankeista. Näiden myöntämät asuntoluotot olivat yhteensä 55 miljardia euroa.

Yritysten luottokanta kasvoi maltillisesti

Yritystoiminnan eli yritysten ja elinkeinoharjoittajien luottokanta oli vuoden lopussa 50 miljardia euroa eli vajaat 5 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yritystoiminnan luotot kasvoivat kaikilla suuralueilla ja maakunnissa Ahvenanmaata lukuun ottamatta, jossa laskua oli 11 prosenttia. Luotot lisääntyivät eniten Itä-Suomessa, 10 prosenttia. Länsi- ja Pohjois-Suomessa luotot kasvoivat 5 prosenttia ja Etelä-Suomessa 4 prosenttia. Yritysluotot lisääntyivät prosentuaalisesti eniten Pohjois-Karjalassa, 20 prosenttia, ja Kanta-Hämeessä, 12 prosenttia.

Kaikista yritystoiminnan luotoista 32 miljardia euroa eli 64 prosenttia kohdentui Etelä-Suomen suuralueelle. Länsi-Suomen suuralueella oli vajaa viidennes yritystoiminnan luottokannasta. Maakunnista eniten yritysluottoja oli Uudellamaalla, vajaat 23 miljardia euroa eli lähes puolet kaikista yritysluotoista. Seuraavaksi eniten luottoja oli Varsinais-Suomessa, vajaat 4 miljardia euroa eli 8 prosenttia yritysluotoista.

Yleisöluottokannan, yritystoiminnan ja kotitalouksien luottokannan vuosimuutos (%) suuralueittain vuonna 2006

Kotimaisilla liikepankeilla suurin markkinaosuus

Kotimaisten talletuspankkien osuus yleisölle myönnetyistä luotoista oli vuoden 2006 lopussa 71 prosenttia eli 103 miljardia euroa. Kotimaisten talletuspankkien luotot jakautuivat siten, että kotimaisten liikepankkien luottokanta oli 66 miljardia, osuuspankkien 30 miljardia ja säästöpankkien 7 miljardia euroa. Kotimaiset liikepankit olivat suurin yleisöluottojen luotonantajaryhmä kaikilla suuralueilla ja lähes kaikissa maakunnissa. Osuuspankit olivat suurin luotottaja Satakunnan, Etelä-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

1 Yleisöluottoja ovat luotot, joita myönnetään yrityksille, kunnille ja kuntayhtymille, voittoa tavoittelemattomille yhteisöille sekä kotitalouksille. Sijoitusomaisuuteen kuuluvat joukkovelkakirjalainat eivät kuulu alueellisen luottokannan yleisöluottoihin, toisin kuin varsinaisen luottokannan tiedoissa, jonka takia luvut voivat hieman erota toisistaan tilastojen välillä.


Päivitetty 19.6.2007

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Alueellinen luottokanta [verkkojulkaisu].
2006, Kotitalouksien luotot lisääntyivät kaikilla suuralueilla vuonna 2006 . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 19.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/alkan/2006/alkan_2006_2007-06-19_kat_001.html