Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Alueellinen yritystoimintatilasto mukana Yritystilastojen uudistuksessa

Tilastokeskus on uudistanut yritystilastojen tuotantoaan. Muutoksista johtuen tilastovuodesta 2013 alkaen Alueellisen yritystoimintatilaston tiedot eivät ole vertailukelpoisia aiempiin tilastovuosiin. Tilinpäätöstietojen osalta tiedot on laskettu yhtenäisellä tavalla tilastovuodesta 2012 eteenpäin.

Uudistus koskee yli kymmentä tilastoa. Uudistuksessa yritystilastojen tuotantoa on yhdenmukaistettu. Yhtenäinen yritystuotantojärjestelmä on otettu Alueellisessa yritystoimintatilastossa/Yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilastossa käyttöön ennakkotietojen osalta syyskuussa 2014 ja lopullisten tietojen osalta joulukuussa 2014. Yhtenäinen yritystuotantojärjestelmä on otettu käyttöön Ulkomaiset tytäryhtiöt Suomessa -tilastossa joulukuussa 2014.

Uudistus parantaa yritystilastojen yhtenäisyyttä. Merkittävimmät muutokset liittyvät toimialaluokituksen, yritystietojen (mm. liikevaihto- ja henkilöstötieto) ja yritysjärjestelyjen käsittelyn yhtenäistämiseen sekä päättelysääntöihin, jonka perusteella tilastoitava yritys- tai toimipaikkajoukko muodostetaan. Alkutuotannon toimialojen osalta tilastossa ovat tilastovuodesta 2013 alkaen mukana alkutuotannosta arvonlisäverovelvolliset, kun myynnit ylittävät tilastointirajan. Alueellisessa yritystoimintatilastossa on ollut muutoksia myös tiedonkeruussa: liikevaihtotieto kerätään nykyään vain alue- ja toimialatiedonkeruussa, kun tietoa kysyttiin aiemmin myös yritysrekisterin henkilöstö- ja toimipaikkarakennetiedustelussa.

 

Lisätietoa tuotannon uudistamisesta ja tilastoista, joita uudistus koskee.

 

 

 


Päivitetty 18.12.2014

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Alueellinen yritystoimintatilasto [verkkojulkaisu].
ISSN=2342-6241. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 28.11.2023].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/alyr/alyr_2014-12-18_uut_001.html