Tämä tilasto on lakkautettu.
Tilastotietoa tästä aiheesta julkaistaan toisen tilaston yhteydessä.
Aluetalouden indikaattorien laatuseloste
1. Tietojen relevanssi
1.1 Aluetalouden indikaattorit ovat aluetilinpidon tuotanto- ja työllisyystilien sekä kotitalouksien tulotilien tietojen pohjalta muodostettuja valmiita indikaattoreita. Niiden tarkoituksena on tarjota yleiseen käyttöön vertailevaa tietoa alueiden rakenteista, niiden kehityksestä ja tasoeroista.
1.2 Aluetalouden indikaattorit ovat aluetilinpidon suhteutettuja tunnuslukuja. Suhteutus voidaan tehdä toiseen muuttujaan (esim. per asukas, per työntekijä) tai aikaan (esim. vuosi 1995 =100). Toiseen muuttujaan suhteutettu arvo esitetään indeksimuodossa, jossa koko maan (tai 25 EU-maan) keskiarvo merkitään sadaksi. Aluetalouden indikaattorien laskennassa käytetään pääosin aluetilinpidon tuottamia tietoja. Käytetyt käsitteet ja luokitukset on määritelty tuotanto- ja työllisyystilien sekä kotitalouksien tulotilien yhteydessä.
1.3 Aluetalouden indikaattorit ovat osa yleistä yhteiskunnallista tiedontuotantoa.
2. Alueindikaattoreiden menetelmäkuvaus
2.1 Alueindikaattoreiden laskenta perustuu aluetilinpidon tuottamien ja julkaisemien tietojen perusteella muodostettuihin tunnuslukuihin.
Toinen vertailuaineisto on kaikkien EU-maiden ostovoimakorjatut bruttokansantuote per asukas vertailut (EU25 =100). Ostovoimapariteettien (pps) perusteella lasketut alueindikaattorit päivitetään Eurostatin julkistettua uudet tiedot.
3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus
3.1 Aluetalouden indikaattorit on muodostettu siten, että ne mahdollisimman havainnollisesti kuvaavat ilmiön rakennetta, muutosta tai tasoa.
3.2 Alueindikaattoreiden tulkinnassa on muistettava, että aluetilinpidossa tuotanto kirjataan tuotantopaikan (toimipaikka tai vastaava) sijainnin ja kotitalouksien tulot kirjataan asuinpaikan mukaan. Esimerkiksi käytetyt aluerajat ylittävän työssäkäynnin aikaansaama tuotannon arvo kirjataan työpaikan kotipaikan mukaan ja työnteon tuottamat tulot kirjataan työntekijän kotipaikan tuloiksi.
4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus
4.1 Aluetalouden indikaattorit päivitetään aluetilinpidon tulosten yhteydessä. Päivitys tapahtuu pääsääntöisesti kerran vuodessa: tuotanto- ja työllisyystileihin perustuvat indikaattorit päivitetään keväällä (viive vuosi ja kolme - neljä kuukautta) ja kotitalouksien tileihin perustuvat alkukesästä (viive vuosi ja viisi - kuusi kuukautta).
4.2 Indikaattorit ovat viimeisen vuoden osalta ennakollisia. Lopullisiksi tiedot päivittyvät seuraavan laskentakierroksen yhteydessä.
4.3 Koska tietojen laskennassa käytetyt aluetilinpidon tiedot muuttuvat koko maan kansantalouden tilinpidon tietojen määrittelyiden tai tasojen ja aluejakojen muuttuessa, aluetalousindikaattoreiden aikasarja korjataan kaikkien mukana olevien vuosien osalta.
5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys
5.1 Aluetalouden indikaattorit ovat vapaasti Tilastokeskuksen internet-sivuilta saatavissa. Aluetilinpidon tiedoista laskettuja aluetalouden indikaattoreita on myös maksullisissa palveluissa (Kaupunki- ja seutuindikaattorit, maaseutuindikaattorit).
6. Aluetalousindikaattoreiden vertailukelpoisuus
6.1 Aluetalouden indikaattoreiden muodostamisen keskeisenä lähtökohtana on alueiden välisten vertailujen tekeminen ja havainnollistaminen.
Ajallisen vertailtavuuden takeena on aluetilinpidon aikasarjojen jatkuva päivittäminen uusimman tilanteen mukaiseksi.
Suomen ja muiden EU-maiden alueiden välinen ajantasainen vertailtavuus varmistetaan päivittämällä aluetalouden bkta / arvonlisäys per asukas -indikaattorit aina Eurostatin julkistamien uusimpien ostovoimakorjattujen tietojen mukaisiksi.
6.2 Aluetalouden indikaattorit julkistetaan viidestä kymmeneen vuoteen pitkinä sarjoina. Tuotantoa ja työllisyyttä kuvaavat indikaattorit ovat muodostettavissa vuodesta 1975 alkaen ka kotitalouksien tuloja kuvaavat indikaattorit vuodesta 1995 alkaen.
7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys
7.1 Aluetalouden indikaattoreiden muodostamisen tavoitteena on ollut havainnollistaa selkeällä tavalla kuvattavaa ilmiötä yhtenäisten aikasarjojen avulla.
7.2 Aluetalouden indikaattorit mahdollistavat alueiden väliset ja ajalliset vertailut. Niiden tulkinnassa on muistettava, että tuotantoa ja työllisyyttä kuvaavien indikaattorien arvot kuvaavat tuotannon sijaintipaikan (toimipaikka tai muu tuotantoyksikkö) olosuhteita ja kehitystä. Kotitalouksien tuloja kuvaavien indikaattorien arvot saavat kotitalouden asuinpaikan sijaintitiedot.
8. Dokumentointi
8.1 Aluetalouden indikaattoreita koskevat peruskäsitteet ja -luokitukset perustuvat Euroopan kansantalouden ja aluetilinpidon järjestelmään 1995 (ESA 95) ja Suomen sen perusteella tekemiin ratkaisuihin.
Alueindikaattoreiden sisältöä, laadintatapaa ja käyttöä koskevat taustatiedot, kuten myös laatuselosteet, julkistetaan Tilastokeskuksen internet-sivuilla ja ne päivitetään julkistusten yhteydessä.
Lisätietoja aluetalouden indikaattoreiden taustalla olevista käsitteistä, määritelmistä ja luokituksista saa Tilastokeskuksen internet-sivuilta (> Tietoa tilastoista > Käsitteet ja määritelmät ja > Luokitukset).
Päivitetty 11.7.2006
Tilasto:
Aluetalouden indikaattorit [verkkojulkaisu].
2004,
Aluetalouden indikaattorien laatuseloste
. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 23.12.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/atind/2004/atind_2004_2006-07-11_laa_001.html