Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Katsaus

Oma ja Suomen talous

Maaliskuussa 45 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista vain 9 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan. Vastaavat osuudet olivat helmikuussa 49 ja 8 prosenttia ja viime vuoden maaliskuussa 46 ja 11 prosenttia.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti maaliskuussa 28 prosenttia kuluttajista ja vain 9 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa. Kuukautta aiemmin osuudet olivat 30 ja 9 prosenttia ja vuosi sitten 31 ja 9 prosenttia.

Työttömyys ja inflaatio

Kuluttajista puolet eli 52 prosenttia odotti maaliskuussa, että työttömyys vähenee seuraavan vuoden aikana, ja 14 prosenttia arvioi työttömyyden lisääntyvän. Osuudet olivat helmikuussa 55 ja 12 prosenttia ja vuosi sitten 43 ja 18 prosenttia.

Työllisistä 18 prosenttia uskoi maaliskuussa työttömyyden uhan viime kuukausina vähentyneen omalla kohdallaan ja 12 prosenttia arvioi uhan kasvaneen. Työllisistä 29 prosenttia koki, ettei heillä ole lainkaan vaaraa joutua työttömäksi.

Kuluttajat arvioivat maaliskuussa, että kuluttajahinnat nousevat 1,8 prosenttia seuraavien 12 kuukauden aikana. Inflaatio-odotuksen pitkän ajan keskiarvo on 2,2 prosenttia.

Kestotavaroiden ostaminen

Kuluttajista 44 prosenttia piti maaliskuussa kestotavaroiden ostamista kannattavana. Rahankäyttöaikeet olivat yhä maltillisen keskimääräiset. Kotitalouksista 16 prosenttia aikoi joko hyvin tai melko varmasti ostaa auton vuoden sisällä. Asunnon ostoa harkitsi vain 6 prosenttia kotitalouksista. Maaliskuussa 19 prosenttia kotitalouksista suunnitteli käyttävänsä vuoden sisällä rahaa asuntonsa peruskorjaamiseen.

Säästäminen ja lainanotto

Maaliskuussa 71 prosenttia kuluttajista piti ajankohtaa hyvänä säästämiselle. Pitkän ajan keskimääräinen osuus on 58 prosenttia. Maaliskuussa ennätyksellisellä 70 prosentilla kotitalouksista oli jäänyt rahaa säästöön ja peräti 82 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana.

Lainan ottamisen arvioi maaliskuussa kannattavaksi 73 prosenttia kuluttajista. Pitkän ajan keskimääräinen osuus on 63 prosenttia. Maaliskuussa 14 prosenttia kotitalouksista harkitsi ottavansa lainaa vuoden sisällä.

Kuluttajien luottamus suuralueilla ja väestöryhmissä

Maaliskuussa kuluttajien luottamus talouteen oli vahvinta pääkaupunkiseudulla. Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat selvästi optimistisimpia. Kielteisimmin talouskehitystä arvioivat työttömät ja eläkeläiset.

Laitteiden yleisyys kotitalouksissa helmikuussa

Helmikuussa jo 87 prosentilla 15–84-vuotiaiden kotitalouksista oli käytössään tietokone ja 91 prosentilla internet-yhteys. Taulutietokoneen eli tabletin oli hankkinut 56 prosenttia kotitalouksista. Kotitalouksista 81 prosenttia omisti vähintään yhden älypuhelimen ja 21 prosenttia jotain puettavaa tietotekniikkaa kuten aktiivisuusrannekkeen, älykellon tai älylasit.

Älytelevisiota katseltiin helmikuussa 36 prosentissa kotitalouksista. Kotitalouksista 28 prosentissa oli pelikonsoli ja joissakin jopa kauko-ohjattava kamerakopteri. Henkilöauton omisti helmikuussa 76 prosenttia kotitalouksista. Lisää laitteiden yleisyystietoa liitekuvioissa 12–15 ja tietokantataulukossa 003.

Laitteiden yleisyyden selvittäminen kuluttajabarometrin yhteydessä on päättymässä tähän vuoteen. Tilastokeskus jatkaa laitetietojen tilastointia muilla, myöhemmin tarkentuvilla tavoilla.

Tutkimuksen aineisto

Kuluttajabarometrin otoskoko on 2 350 henkilöä kuukausittain. Maaliskuussa vastaukset saatiin 1 165 henkilöltä ja vastauskato oli siten 50,4 prosenttia. Vastauskato sisältää tutkimuksesta kieltäytyneiden tai muuten estyneiden lisäksi henkilöt, joita ei onnistuttu tavoittamaan, ja tässä myös mahdollisen ylipeiton (kuolleet, ulkomaille muuttaneet ym.).

EU-tulokset

Kaikkien EU-maiden (kausitasoitetut) barometritulokset julkaistaan kuukausittain Euroopan komission sivuilla: Lehdistötiedotteet .


Lähde: Kuluttajabarometri 2018, maaliskuu. Tilastokeskus

Lisätietoja: Pertti Kangassalo 029 551 3598, kuluttaja.barometri@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Jari Tarkoma


Päivitetty 27.3.2018

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Kuluttajien luottamus [verkkojulkaisu].
ISSN=2669-8862. maaliskuu 2018, Katsaus . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 23.2.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/kbar/2018/03/kbar_2018_03_2018-03-27_kat_001_fi.html