Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Maatalouden tuottajahintaindeksin laatuseloste

1. Tilastotietojen relevanssi

1.1 Yhteenveto tilaston tietosisällöstä ja käyttötarkoituksesta

Maatalouden tuottajahintaindeksi 2005=100 sisältää indeksipistelukuja kotimaassa tuotettujen kasvi- ja eläintuotteiden hinnanmuutoksista. Indeksi kuvaa maataloustuotteiden arvonlisäverottomien hintojen vaihteluita ja hintakehitystä viljelijän kannalta, sekä hintakehityksen vaikutusta maataloudesta saatavaan tuloon. Tärkeimpiä hintaindeksin käyttäjiä ovat maatalouden tilinpito, tutkimuslaitokset, Eurostat, DG Agri, FAO ja viljelijät.

1.2 Käsitteet

Indeksin keskeiset käsitteet on määritelty Tilastokeskuksen käsitetietokannassa ja kuvattu indeksin menetelmäselosteessa: http://tilastokeskus.fi/til/mthi/men.html.

1.3 Luokitukset

Indeksin kuusinumeroinen luokitus noudattaa maatalouden tilinpidon luokitusta pääpiirteissään NACE rev. 1 / EAA/EAF 97 (Rev.1.1). Tiedot on luokiteltu Eurostatin kuusinumeroisen luokituksen mukaan 2 pääryhmään kasvistuokseen ja eläintuotokseen, jotka on jaettu 11 alaryhmään. Luokittelu on esitetty tarkemmin julkaisussa EU:n Maataloushintatilastojen käsikirja (Handbook for EU Agricultural Price Statistics, March 2008).

1.4 Tietolähteet

Maatalouden tuottajahintojen pääasiallinen tietolähde on maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus, Kasvistieto Oy, Kauppapuutarhaliitto, Hedelmän- ja marjanviljelijöiden liitto ja lisäksi muutama yritys.

1.5 Lait, asetukset ja suositukset

Maatalouden hintaindeksit laaditaan Tilastokeskuksessa yhteistyössä Eurostatin kanssa perustuen “herrasmiessopimukseen”. Maatalouden tuottajahintaindeksin hintatietojen keruu ja tilaston laatiminen perustuu välillisesti seuraaviin lakeihin: EP:n ja neuvoston asetus maatalouden tilinpidosta (EY) N:o 138/2004, Laki maaseutuelinkeinotilastoista 20.12.1996/1197, Laki maaseutuelinkeinorekisteristä 29.12.1994/1515, Tilastolaki 23.4.2004/280.

2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus

Maatalouden tuottajahintaindeksi on kiinteäpainoinen hintaindeksi, joka lasketaan Laspeyresin hintaindeksin mukaisesti. Indeksin laskenta vaatii perusvuoden painorakenteen lisäksi valittujen hyödykkeiden kuukausittaisen seurannan. Indeksin arvopainot mittaavat myynnin arvoja maatalouden ulkopuolelle tai tilojen välillä. Suomessa maatalouden tuottajahintaindeksin painorakenne on laskettu siten, että kaikissa vuosineljänneksissä on nimikkeillä sama arvopainoarvo. Laskentatapa poikkeaa Eurostatin suosituksesta laskea indeksi. Eurostatin suositus on laskea indeksi vihannesten, helmien ja perunan osalta nk. kausipainoilla. Kausipainotetussa indeksissä ei voida verrata peräkkäisten kuukausien muutosta.

Indeksin painorakenne perustuu maatalouden tilinpidon mukaiseen tuotteiden myynnin arvonlisäverottomaan arvoon perusjaksolla. Painorakenne poikkeaa siis kokonaistuotoksen arvosta. Perusvuotta vaihdetaan viiden vuoden välein, jolloin painorakenne muutetaan vastaamaan perusvuoden tilannetta. Perusvuosi päättyy aina nollaan tai viiteen. Indeksit lasketaan kuukausi- ja vuosi-indekseinä.

Indeksin laskentamenetelmä on kuvattu tarkemmin maatalouden hintaindeksien 2005=100 menetelmäkuvauksessa ja maatalouden hintaindeksien käsikirjassa (Handbook for EU Agricultural Price Statistics , March 2008).

3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus

Indeksi kattaa koko Suomen maataloustuotannon ja alueellista jakoa ei ole. Indeksissä on noin 40 eri tuotetta, joiden hintatiedot ovat pääosin maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen ja Kasvistieto Oy:n keräämiä. Indeksi kattaa maatalousalan ulkopuolelle myydyt tuotteet tai vientiin tarkoitetut tuotteet, eikä sisällä oman kotitalouden käyttöön tuotettujen tuotteiden arvoa. Indeksi ei myöskään sisällä kotipuutarhasta myytyjen tuotteiden arvoa.

Indeksiin ei kerätä hintatietoja tilojen välisistä kaupoista, mutta arvioidaan niissä käytettävän markkinahintatasoa. Poikkeuksena on heinärehut, jotka ovat uutena ryhmänä mukana hintaseurannassa. Suomessa laskettavassa maatalouden tuottajahintaindeksissä ei ole vihanneksilla ja puutarhatuotteilla vaihtuvapainoista tuotekoria. Vihanneksista ja puutarhatuotteista ei ole edustavia hintatietoja saatavilla kaikilta kuukausilta ja hintaseurannassa on mukana vain varastolaatuiset tuotteet. Vihanneksien osalta kesäkuukausina on käytetty viimeisintä käytettävissä olevaa hintaa. Hedelmillä käytetään satokauden hintaa.

4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Indeksi julkaistaan neljännesvuosittain tilastoneljänneksen jälkeen 45 päivän kuluessa kuukauden 15. päivänä tai sitä seuraavana arkipäivänä. Marraskuun alussa julkaistaan ennuste koko vuoden vuosi-indeksistä. Maatalouden tuottajahintaindeksi julkaistaan ennakollisena. Lopullinen tilastovuoden neljännesvuosi-/vuosi-indeksi julkaistaan tilastovuotta seuraavan vuoden toukokuussa, kun on tiedossa maidon lopullinen jälkitilin suuruus. Tarvittaessa tuottajahintaindeksistä julkaistaan ylimääräisiä tilastojulkistuksia. Tarkempi julkaisuaikataulu löytyy osoitteesta: http://tilastokeskus.fi/ajk/julkistamiskalenteri/index.html.

5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys

Maatalouden tuottajahintaindeksistä julkaistaan internetissä vuosineljänneksittäin tuoreimpia lukuja käsittelevä lyhyt tiedote, joka löytyy tilaston kotisivulta.

Maatalouden tuottajahintaindeksi julkaistaan myös seuraavissa paikoissa: Maatalouden tuottajahintaindeksin kotisivuilla (http://tilastokeskus.fi/til/mthi/index.html), Suomen tilastollisessa vuosikirjassa, Tilastokatsauksissa sekä Maataloustilastollisessa vuosikirjassa (TIKE), NewCronos tietokannassa (Eurostat).

Maatalouden tuottajahintaindeksiin liittyvää dokumentaatiota on saatavissa tilaston kotisivulta sekä tilastoa tuottavalta Tilastokeskuksen vastuualueelta (sähköpostiosoite mthi.tilastokeskus@stat.fi ja puhelinnumero 09 - 1734 1/maatalouden tuottajahintaindeksi).

6. Tilastojen vertailukelpoisuus

Maatalouden tuottajahintaindeksisä on laskettu vuodesta 1990 lähtien Eurostatin luokitusten mukaisesti ja on siten vertailukelpoinen muiden EU-maiden maatalouden hintaindeksien kanssa.

Vanhat indeksisarjat eivät ole kaikilta osin vertailukelpoisia nykyisin käytössä oleviin indeksisarjoihin, koska hintamääritelmät ovat muuttuneet mm. hintatukien ja verotuksen osalta.

7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys

Maatalouden hintatilastot kuvaavat maataloustuotteiden ja ostopanosten arvolisäverottomia hintamuutoksia perusajankohtaan nähden. Indeksi ei kuvaa määrän muutoksia ja viljelijän saaman tulon tai menojen muutoksia. Suomen liittyessä Euroopan unioniin vuonna 1995 muutettiin maatalouden tuottajahintaindeksin laskentaperusteita. Vuodesta 1990 lähtien vuoteen 2000 helmikuuhun saakka on maatalouden tuottajahintaindeksiä laskettu tuettomana ja hintatuet mukaan lukien. Indeksistä on olemassa tältä ajalta kahdet indeksisarjat. Maataloustuotteissa arvonlisäverokanta on 17 %. Maatalous tuli vuoden 1995 alusta arvonlisäverotuksen piiriin. Maataloustuotteiden hintatuet poistuivat pääosin 2000 luvun alusta ja niitä ei huomioida nykyisissä indekseissä.


Lähde: Maatalouden tuottajahintaindeksi 2005=100. Tilastokeskus

Lisätietoja: Matti Suoniemi (09) 1734 3488, mthi@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Kari Molnar


Päivitetty 15.11.2011

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Maatalouden tuottajahintaindeksi [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-6529. 2011, Maatalouden tuottajahintaindeksin laatuseloste . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 28.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/mthi/2011/mthi_2011_2011-11-15_laa_001_fi.html