Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Laatuseloste: Rakennus- ja asuntotuotantotilasto

1. Tilastotietojen relevanssi

1.1 Tietosisältö ja käyttötarkoitus.

Rakennus- ja asuntotuotantotilasto kuvaa rakennusluvanvaraisen rakennustoiminnan määrää ja muutosta neljännesvuosittain. Määrää tilastossa mitataan rakennuksen tilavuudella ja asuntojen lukumäärällä. Tilastoon eivät sisälly rakennuslupaa edellyttävät muutostyöt ja korjaukset eivätkä uudestaan rakentamiseen verrattavat muutokset.

Tilastossa on neljännesvuosittaiset tiedot rakennusluvista, aloitetuista rakennuksista, keskeneräisistä rakennuksista sekä valmistuneista rakennuksista.

1.2 Käsitteet, luokitukset, tietolähteet.

1.2.1 Tietolähteet

Rakennus- ja asuntotuotantotilasto perustuu kuntien rakennusvalvontaviranomaisten myöntämiin rakennuslupiin ja niistä Väestörekisterikeskukselle toimittamiin rakennus- ja huoneistotietoihin sekä rakennusvaihetietoihin.

1.2.2 Käytetyt luokitukset

Rakennukset luokitellaan rakennusluokituksen käyttötarkoituksen mukaisiin luokkiin (Tilastokeskus 1994). Tätä aiemmat sarjat on muunnettu nykyisen luokituksen mukaisiksi vuodesta 1985 lähtien.

1.2.3 Käytetyt käsitteet

Käyttötarkoitus

Rakennusluokitus perustuu rakennusten pääasialliseen käyttötarkoitukseen. Rakennuksen käyttötarkoitus määräytyy rakennuslupaa myönnettäessä tai luvanvaraisesti rakennuksen käyttötarkoitusta muutettaessa.

Julkinen palvelurakennus

Tämä luokka ei sisälly viralliseen rakennusluokitukseen. Luokka muodostetaan yhdistämällä rakennusluokituksen luokat: hoitoalan rakennus, kokoontumisrakennus, opetusrakennus ja pelastustoimen rakennus.

Asuinrakennus

Asumiseen käytetty rakennus, jossa asuinalaa on vähintään puolet kerrosalasta.

Asunto

Asunnolla eli asuinhuoneistolla tarkoitetaan keittiöllä, keittokomerolla tai keittotilalla varustettua yhden asuinhuoneen tai useampia asuinhuoneita käsittävää, ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettua kokonaisuutta, jonka huoneistoala on vähintään 7 m2. Jokaisella asunnolla on oltava oma välitön sisäänkäyntinsä.

Alipeitto

Alipeitolla tarkoitetaan sitä, että osa kaikista myönnetyistä rakennusluvista, aloituksista tai valmistumisista puuttuu rekisteristä tilastointihetkellä. Nämä puuttuvat luvat tulevat kuitenkin myöhemmin mukaan rekisteriin ja lopulliseen tilastoon.

1.3 Lait, asetukset ja suositukset.

Rakennus- ja asuntotuotantotilaston tuotantoa ja tietosisältöä ohjaa kansallinen tietotarve.

Rakennuslupa- ja rakennusvaihetietojen ilmoittaminen väestötietojärjestelmään perustuu väestötietolakiin 507/1993.

Tilastojen laadintaa ohjaa tilastotoimen yleislaki, tilastolaki 280/2004.

2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus

2.1 Perusjoukko

Rakennus- ja asuntotuotantotilaston perusjoukon muodostavat rakennuslupaa edellyttävät uudet rakennukset ja laajennukset, näiden rakennusvaihetiedot sekä näihin sijoittuvat uudet asuinhuoneistot.

2.2 Laskentamenetelmä

Rakennus- ja asuntotuotantotilasto laaditaan ennakollisena noin kahden kuukauden viiveellä. Laskettavat ja julkaistavat tiedot ovat rakennuslupien ja valmistuneiden rakennusten osalta aineiston mukaisia summatietoja, jotka luokitellaan valitun luokittelijan, esimerkiksi käyttötarkoituksen mukaisesti. Uusimpia, ennakollisia kuutio- ja kappalemäärätietoja ei voi suoraan verrata edellisen vuoden vastaavan ajankohdan tietoihin. Julkaisussa esitettävät muutosprosentit lasketaan edellisen vuoden vastaavan ajankohdan ennakkotietoihin vertaamalla. Vuoden lopullisten tilastojen tiedot perustuvat kattavaan kokonaisaineistoon.

Aloitettujen rakennusten osalta rekisteriviiveestä johtuvaa alipeittoa korjataan korotuskertoimilla, jotka muodostetaan laskemalla käyttötarkoitusryhmittäin edellisten vuosien keskimääräiset alipeitot. Näin saaduilla kertoimilla korotetaan viimeisen neljänneksen aloitustietoja. Korotuskertoimia määritettäessä ei huomioida suuria yli 20 000 kuutiometrin hankkeita. Muutosprosentteja laskettaessa korotettuja rakennusten aloitustietoja verrataan edellisen vuoden lopullisiin lukuihin. Aloitustiedot alueittain julkaistaan sellaisenaan ilman korotuksia.

Keskeneräisiin rakennuksiin sisältyvät rakennushankkeet, jotka on merkitty rekisteriin aloitetuiksi, mutta ei vielä valmistuneiksi.

Rekisteritietojen kattavuuden parantamiseksi tilastoinnissa on hyödynnetty muuttoilmoituksia vuoden 2005 alusta alkaen. Rakennushankkeet yhdistetään rakennustunnuksen avulla Väestörekisterikeskuksen muuttoaineistoon ja rakennus luokitellaan valmistuneeksi, mikäli siinä asutaan. Tilastointikäytännön muutoksella on vaikutuksia myös aloitettujen asuinrakennusten kuutiomäärään, sillä pienestä osasta rakennuksia puuttuu rekisteristä myös aloitustieto, vaikka niissä muuttoilmoituksen mukaan asutaan. Tällaisille rakennuksille määritetään laskennallinen aloitusajankohta. Tilastointikäytännön muutoksella on vaikutuksia lähinnä aloitettujen ja valmistuneiden asuinrakennusten aikasarjoihin. Lisätietoa tilastointikäytännön muutoksesta.

 

3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus

Tilasto perustuu kokonaisaineistoon, joka täydentyy vähitellen sitä mukaa kun kuntien rakennusvalvontaviranomaiset vievät tietoja rekisteriin. Julkaistut ennakolliset tiedot tarkentuvat perusaineiston täydentymisen ja tietojen korjaantumisen vuoksi aina lopullisten tilastojen laadintahetkeen, tilastoitavaa vuotta seuraavan vuoden puoliväliin, saakka.

4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Rakennus- ja asuntotuotantotilasto julkaistaan neljännesvuosittain ennakollisena kahden kuukauden viiveellä. Lopulliset tilastot julkaistaan tilastoitavaa vuotta seuraavan vuoden puolivälissä.

5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys

Rakennus- ja asuntotuotantotilaston tietoja julkaistaan seuraavasti: Rakennus- ja asuntotuotanto julkistamistiedotteena Tilastokeskuksen internet sivuilla ja painettuna julkaisuna neljännesvuosittain. Tietoja julkaistaan myös Tilastokeskuksen maksuttomassa tilastotietojen itsepalvelujärjestelmässä (StatFin). Lisäksi Tilastokeskus tuottaa maksullisia erityisselvityksiä rakennuslupa- ja rakennusvaihetiedoista asiakkaiden toimeksiannosta.

6. Tilastojen vertailukelpoisuus

Rakennus- ja asuntotuotantotilaston tiedot ovat vertailukelpoisia vuodesta 1985. Tätä vanhempia sarjoja ei ole muunnettu nykyisen luokituksen mukaisiksi.

Rekisteritietojen kattavuuden parantamiseksi tilastoinnissa on hyödynnetty muuttoilmoituksia vuoden 2005 alusta alkaen. Tilastointikäytännön muutoksella on vaikutuksia lähinnä aloitettujen ja valmistuneiden asuinrakennusten aikasarjoihin. Lisätietoa tilastointikäytännön muutoksesta.

7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys

Rakennus- ja asuntotuotantotilasto perustuu lopullisten tietojen valmistuessa kattavaan rekisteriaineistoon. Lopullisten tilastojen jälkeenkin Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmän rekisteriaineistoon tehdään korjauksia ja lisätään mahdollisesti aiemmin puuttuneita lupatietoja. Tästä syystä eri aikoina järjestelmästä poimittujen tietojen välillä voi olla pieniä eroavaisuuksia.

8. Dokumentointi

Rakennus- ja asuntotuotantotilastoon liittyvää dokumentaatiota on saatavissa tilaston kotisivuilta, niitä tuottavasta Tilastokeskuksen yksiköstä ja perusrekisterin tietosisällön osalta Väestörekisterikeskuksesta.


Päivitetty 22.4.2010

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Rakennus- ja asuntotuotanto [verkkojulkaisu].
ISSN=1796-3257. 2005, Laatuseloste: Rakennus- ja asuntotuotantotilasto . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 22.11.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ras/2005/ras_2005_2005-06-02_laa_001.html