Jaana Sinipuro, SITRAn projektijohtaja
Miksi avointa dataa tarvitaan?
Datan tulisi olla samanlainen yleishyödyke kuin vesi tai sähkö. Digitaalisen yhteiskuntamme yksi keskeinen infrastruktuuri on data, sen hyödyntäminen on avain kestävämpään tulevaisuuteen ja innovointeihin. Tietenkään avoin data ei saa sisältää kenenkään henkilötietoja tai liikesalaisuuksia, mutta muuten tulisi pyrkiä tiedon mahdollisimman laajaan julkisuuteen ja tekniseen saatavuuteen.
Mitä avoimen data hyödyntämiseen liittyviä haasteita tunnistat?
Haasteet liittyvät asenteisiin ja teknisiin rajapintoihin, mutta myös vaihteleviin organisaatiokohtaisiin käytäntöihin. Tutkimusdatasta puhuttaessa viitataan usein niin sanottuihin fair-periaatteisiin. Tutkimuksen lähdeaineistojen, menetelmien ja tietotuotteiden tulee olla löydettävissä, saatavilla, siirrettävissä tai yhdistettävissä ja uudelleen käytettävissä. Fair-periaatteet soveltuvat mielestäni yleisesti datan avaamisen ohjenuoraksi.
Mitä datalukutaito mielestäsi tarkoittaa?
Yhteiskunnan ja yksilön näkökulmasta datalukutaito on kyky lukea ja ymmärtää dataa, joka meitä ympäröi ja osata arvioida sen luotettavuutta. Yritysten näkökulmasta datalukutaito on menestyksen edellytys – datan lukutaidon lisäksi on nähtävä ja kyettävä jalostamaan datan arvoa merkitykseksi informaatioksi ja soveltamaan sitä.
Millä yhdellä konkreettisella teolla haluaisit lisätä tiedon hyödyntämistä yhteiskunnassa?
Tuodaan tietotilinpäätökset ja avoimesti kommunikoidut datastrategiat jokaisen yrityksen ja organisaation vastuullisuusraportoinnin agendalle.
Millainen datamenestyjä on sinun mielestäsi?
Datamenestyjä on ennakkoluuloton ja rohkea uudelleenajattelija, joka ensin pyrkii kuvaamaan ratkaisua vaativan toiminnallisen tai liiketoiminnallisen haasteen, ja vasta sitten lähtee hakemaan keinoja ja dataa, jolla ratkaisu luodaan. Jos tyydymme lähipiiristä ja omista järjestelmistämme löytyvään dataan, moni innovaatio jää hyödyntämättä.