Sosiaalitilastojen satovuosi 2006
Jussi Simpura
Tämä järjestyksessään toinen vuosittainen sosiaalitilastokatsaus noudattelee viimevuotisen katsauksen linjoja (Hyvinvointikatsaus 4/2005). Tarkoituksena on antaa lyhyt kuvaus vuoden 2006 aikana valmistuneesta sosiaalitilastotuotannosta.
Tietoa EU:n tulo- ja elinolotilastosta
Kansallisen tulonjakotilaston ja EU-SILCin tuotanto on Suomessa yhdistetty. Vuonna 2006 tuotettiin tavanomaiseen tapaan kansallisia tietotarpeita varten tulonjakotilaston palveluaineisto ja julkaistiin tulonjakotilaston vuosijulkaisu 2004. EU-SILC-tietoja Tilastokeskus raportoi osana tulonjakotilaston vuosittaista julkaisua (Suomen tuloerot kansainvälisessä vertailussa, Tulonjakotilasto 2004) ja erillisissä artikkeleissa. Suomen vuoden 2004 EU-SILC-aineistosta on raportoitu Hyvinvointikatsaus-lehdessä EU-SILCin materiaalisen deprivaation indikaattoreista (Veli-Matti Törmälehto numerossa 2/2006 ja Kaisa-Mari Okkonen numerossa 3/2006). Suomessa tietoja raportoidaan myös kansallisia ja EU-SILC-asetuksen perusteella kerättyjä tietoja yhdistämällä, kuten Hannelen Saulin artikkelissa työssäkäyvistä köyhistä (Hyvinvointikatsaus 3/2006).
EU:n komissio on julkaissut indikaattorit, jotka perustuvat Suomen osalta ensimmäiseen EU-SILC-tiedonkeruukierrokseen (http://epp.eurostat.ec.europa.eu). Tiedot on kerätty vuonna 2004 ja ne koskevat vuotta 2003. EU-SILCin vuosittainen päätuote Suomesta on EU:lle toimitettava palveluaineisto. Vuonna 2006 EU:n tilastovirastolle Eurostatille toimitettiin Suomen vuoden 2005 EU-SILC-tiedostot (tilastovuosi 2004) ja luvut ilmestyvät tammikuun lopussa 2007. Vuoden 2004 neljätoista maata kattava mikroaineisto on saatavilla EU:n tilastovirastosta Eurostatista käyttölupamenettelyn kautta. Seuraava 27 maata kattava yksilötason tutkimusaineisto on käytettävissä huhtikuussa 2007.
EU:n komissiolle toimitetaan säännöllisesti asetusten mukaisia työvoima-tutkimuksen tietoja kuukausittain ja mikroaineistoja neljännesvuosittain. Eurostat julkaisee näistä aineistoista erilaisia tilastotietoja ja indikaattoreita omilla sivustoillaan. Mikroaineistot ovat saatavilla tutkimuskäyttöön EU:n tilastovirastosta Eurostatista käyttölupamenettelyn kautta.
Tapahtumia ja uusia tuotteita
Maaliskuun lopulla 2006 järjestettiin toisen kerran Tilastokeskuksen vuosittainen sosiaalitilastoseminaari. Siellä julkistettiin edellisenä vuotena käynnistetyn työn tuottama poikkitilastollinen tilastoraportti sosiaalisesta pääomasta ja esiteltiin seuraavaksi käynnistyvä vuotuishanke. Vuonna 2007 huhtikuussa julkaistaan seuraava lapsia ja heidän elinolojaan koskeva tutkimus.
Vuoden 2006 sosiaalitilastollinen yhteisraportti oli Laura Iisakan toimittama artikkelikokoelma "Sosiaalinen pääoma Suomessa". Siinä selvitettiin, millainen kuvaus sosiaalisesta pääomasta on mahdollista tuottaa, kun käytetään Tilastokeskuksen olemassa olevia aineistoja. Suomessahan ei juuri ole toistuvia sosiaalista pääomaa kuvaavia erillisaineistoja, vaan aihetta tarkastellaan useiden aineistojen avulla. Sosiaalisen pääoman teema on esillä myös vuonna 2007, jolloin Suomen Akatemian tutkimusohjelma "Sosiaalinen pääoma ja luottamusverkostot" päättyy ja järjestää loppuseminaarinsa. Sinne tarjotaan myös Tilastokeskuksen tuloksia esiteltäviksi.
Vuoden 2006 aikana otettiin uutena tilastona tuotantokäyttöön tulonjaon kokonaistilasto, joka perustuu rekisteripohjaiseen tulonjaon kokonaisaineistoon. Siitä julkaistiin myös maakunnallisia tietoja (ks. esim. Pekka Ruotsalaisen artikkelia Hyvinvointikatsauksen numerossa 1/2006). Kokonaisaineistoon perustuvaa raportointia jatketaan vuonna 2007.
Tilastokeskuksen sosiaalitilastojen yhteistyöryhmä järjestää kevään sosiaalitilastoseminaarin lisäksi vuosittain teknisluontoisia erikoisasiantuntijoille tarkoitettuja seminaareja. Marraskuussa 2006 oli aiheena indikaattorityö.
Sosiaalitilastojen vuosikirjoja ja -katsauksia perinteiseen tapaan
Sosiaalitilastojen vakiojulkaisuja ovat erilaiset vuosikirjat ja vuotuiskatsaukset. Vuonna 2006 julkaistut vuosiraportit sisälsivät yleensä vuoden 2005 tai 2004 tietoja. Luettelo on säilynyt ennallaan edellisestä vuodesta.
Vuosittain ilmestyviä sosiaalitilastollista materiaalia sisältäviä julkaisuja ovat myös erilaiset aikakauslehdet, kuten Tilastokeskuksen lehdet Hyvinvointikatsaus, Tieto&trendit sekä Kuntapuntari, STAKESin Yhteiskuntapolitiikka-lehti, Sosiaalilääketieteellinen aikakauskirja, Helsingin kaupungin tietokeskuksen Kvartti-lehti sekä työministeriön julkaisema Työpoliittinen aikakauskirja. Viimeksi mainittu sisältää laajan tilastokatsauksen.
Sosiaalitilastoihin liittyviä vuosiraportteja vuodelta 2006:
- ASUNTOJEN HINNAT (Tilastokeskus)
- ASUNTOJEN VUOKRAT (Tilastokeskus)
- ELÄKKEENSAAJAT SUOMESSA (Eläketurvakeskus ja Kansaneläkelaitos)
- HINTA- JA PALKKATIEDOTE -lehti (Tilastokeskus; siinä vuositietoja)
- KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄT JA OPPILAITOKSET (Tilastokeskus)
- NOSOSKO: Social Protection in the Nordic Countries 2004 (Pohjoismaiden ministerineuvosto)
- OIKEUSTILASTOLLINEN VUOSIKIRJA (Tilastokeskus)
- OPPILAITOSTILASTOT (Tilastokeskus)
- PALKKARAKENNE (Tilastokeskus)
- PERHEET (Tilastokeskus)
- POLIISIN TIETOON TULLUT RIKOLLISUUS (Tilastokeskus)
- PÄIHDETILASTOLLINEN VUOSIKIRJA (Stakes)
- RAKENNUKSET, ASUNNOT JA ASUINOLOT (Tilastokeskus)
- RIKOLLISUUS 2005 (Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos)
- SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON TILASTOLLINEN VUOSIKIRJA 2005 (Stakes)
- SOSIAALI- JA TERVEYSMENOT 2003 (Stakes)
- TALOUDEN SUUNNAT 2005 (VATT)
- TULONJAKOTILASTO (Tilastokeskus)
- TUPAKKATILASTO (Tilastokeskus)
- TYÖTUNNIN KUSTANNUS 1996-2005 (Tilastokeskus)
- TYÖVOIMATILASTO (Tilastokeskus)
- VÄESTÖRAKENNE JA VÄESTÖNMUUTOKSET (Tilastokeskus)
- ULKOMAALAISET JA SIIRTOLAISUUS (Tilastokeskus)
Muita vuonna 2006 ilmestyneitä sosiaalitilastojulkaisuja
Joka vuosi ilmestyy joukko kertaluontoisia sosiaalitilastollisia aineksia sisältäviä julkaisuja. Alla olevan lyhyen luettelon lisäksi on suuri joukko tutkimuksia, joissa on sivuttu sosiaalitilastollisia aiheita. Luettelon kolmesta julkaisusta ensimmäinen on aiemmin mainittu Tilastokeskuksen tämänvuotinen sosiaalitilastojen yhteisraportti, toinen luonteeltaan vuosikirja (kuudes Nuorten elinolot -vuosikirja) ja kolmas STAKESin parin vuoden välein vaihtelevanmuotoisena julkaisema laaja artikkelikokoelma.
Muita kuin vuotuisjulkaisuja sosiaalitilastoista vuonna 2006
- Iisakka, Laura (toim.) (2006): Sosiaalinen pääoma Suomessa. Tilastokatsaus. Helsinki: Tilastokeskus.
- Karvonen, Sakari (toim.) (2006): Onko sukupuolella väliä? Hyvinvointi, terveys, tytöt ja pojat. Helsinki: Stakes, Opetusministeriö, Nuorisoasiain neuvottelukunta/Nuora.
- Kautto, Mikko (toim.) (2006): Suomalaisten hyvinvointi 2006. Helsinki: Stakes.
Englanninkielistä sosiaalitilastoraportointia
Suomen EU-puheenjohtajakausi vuoden 2006 jälkipuoliskolla sai monet eri tahot tuottamaan suurempia ja pienempiä englanninkielisiä sosiaalitilastojulkaisuja vuonna 2006.
Vuoden 2006 englanninkielisiä sosiaalitilastojulkaisuja Suomesta
- Culture in Finland 2006, Taskutilasto. Helsinki: Tilastokeskus
- Finland in Figures. Helsinki: Tilastokeskus
- Education in Finland. Taskutilasto. Helsinki: Tilastokeskus.
- Iisakka, Laura (ed.) (2006): Social Capital in Finland. Statistical Review. Helsinki: Tilastokeskus. http://tilastokeskus.fi/tup/julkaisut/isbn_950-467-602-2_en.html.
- Koskinen, Seppo; Aromaa, Arpo; Huttunen, Jussi; Teperi, Juha (eds.): Health in Finland. Helsinki: KTL, Stakes & STM.
- Mirja Liikkanen, Riitta Hanifi and Ulla Hannula (editors). Individual choices, permanency of cultures. Changes in leisure 1981-2002. Helsinki: Tilastokeskus
EU tuottaa lisää tietoa ja tekee uusia avauksia
Suomen EU-puheenjohtajakaudella EU:n tilastovirasto Eurostat järjesti marraskuun alussa 2006 Tilastokeskuksessa kansainvälisen kokouksen EU-SILC-tutkimuksen ympärillä. Toistasataa osanottajaa kaikista EU-maista osallistui ensin puolentoista päivän seminaariin SILC-aineistojen laadusta ja vertailukelpoisuudesta ja sitten workshop-tyyppiseen kokoukseen tutkimuksen metodologisista kysymyksistä. Kaikki kokouksen paperit ovat nähtävillä verkkosivuilla.
Samoihin aikoihin marraskuussa oli Suomessa myös toinen sosiaalitilastoja sivunnut EU-kokous: Dublinissa toimiva Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiö EWCO (www.eurofound.eu.int/ewco) järjesti työolojen tutkimusta ja tilastointia koskevan kokouksen yhteistyössä työministeriön ja Tilastokeskuksen kanssa. EU-rahoitteisen säätiön päätoimialaa ovat nimenomaan työolokysymykset; se kerää vuotuisraportteihin tietoja eri maista ja toteuttaa myös eurooppalaista työolotutkimusta. Lisäksi säätiö on tehnyt pienimuotoisen elinolotutkimuksen kaikissa EU-maissa.
Vuonna 2006 Eurostatissa aloitti toimintansa työryhmä, jonka tehtävänä on selvittää rationalisoinnin mahdollisuuksia olemassa oleville sosiaalitilastollisille tiedonkeruille perustamalla uusi, vuosittainen tiedonkeruukoneisto, johon voitaisiin sisällyttää joitakin tällä hetkellä erillisiä tiedonkeruita. Samalla syntyisi mahdollisuus käyttää samaa vuotuista "koneistoa" komission eri pääosastojen ajankohtaisten tietotarpeiden kattamiseen. Tavoitteena on Eurobarometria parempi laatu, ajankohtaisaiheissa nopea tiedontoimitus ja koordinoinnin ja tehokkuuden parantaminen. Työnimillä EHS (European Household Survey) ja E4SM (European System of Social Statistics Survey Modules) kulkeva työ voi johtaa käytännön toimiin joskus ensi vuosikymmenen alkuvuosina.
EU:n tilastoasetuksia on valmistunut tai valmistumassa terveystilastoista, koulutustilastoista ja väestölaskennasta.
Uutta ja vakiintunutta luvassa vuonna 2007
Sosiaalitilastojen perustuotanto säilyy vakiomuotoisena vuodesta toiseen ja on siksi korvaamattoman arvokas tietolähde kaikille tiedontarvitsijoille. Työvoimatutkimuksen tavanomaisten julkaisujen lisäksi vuonna 2007 ilmestyy myös joka toinen vuosi laadittava tilastojulkaisu "Työvoiman koulutus ja ammatit 2000-2005".Toistuvuutensa vuoksi perustilastot jäävät usein vähemmälle huomiolle kuin vuosittaiset uutuustuotteet. Vuonna 2007, kuten kaikkina aikaisempinakin vuosina, pääosa sosiaalitilastojen tuotantoa on entiseen tapaan perinteisiä vuosiraportteja.
Uutta vuonna 2007 on huhtikuussa ilmestyvä Tilastokeskuksen sosiaalitilastojen yhteishankkeen raportti lapsista ja heidän elinoloistaan. Työssä on mukana myös STAKESin asiantuntijoita. Raportissa päivitetään ja täydennetään vuonna 2000 ilmestyneen ja paljon käyttäjiä saaneen "Suomalainen lapsi" -tilastokatsauksen tietoja.
Toinen uutuus on Hyvinvointikatsaus-lehden kolmosnumero vuonna 2007. Siinä ja vastedes vuosittain on tarkoitus julkaista tilastokatsaus suomalaisten elinoloista uusimpien tilastotietojen valossa. Työnimellä "elonkorjuuraportti" kulkeva katsaus koostuu muutamasta tiiviistä pikkuartikkelista ja indikaattorityyppisestä taulukkokoosteesta. Vuosittaisen tietopohjan tarjoavat EU-SILCin ja työvoimatutkimuksen vuositiedot. Lisäksi käytetään muita elinoloihin liittyviä tilastotietoja ja julkaistaan tiivistelmäartikkeleita kunakin vuonna ilmestyvistä muista erillistutkimuksista. Esimerkkinä tällaisista on vuonna 2007 Tilastokeskuksen asumis- ja varallisuustutkimus. Vuoden 2007 kesällä ovat myös käytettävissä työvoimatutkimuksen vuoden 2006 EU-lisätutkimuksen tiedot aiheesta "Työelämästä eläkkeelle siirtyminen".
Vuoden 2007 lopulla on odotettavissa tuloksia Tilastokeskuksen kulutustutkimuksesta, jonka aineiston keruu päättyy vuoden 2007 helmikuussa. Tämän tutkimuksen raportointi jatkuu vuonna 2008.
Lisätietoa:
Guio, A.-C. & Museux, J.-M: The situation
of children in the EU: comparison between income poverty and
material deprivation approaches. www.iariw.org/c2006.asp#S-
4b
Guio, A.-C. & Engstedt-Maquet, I.: Material
deprivation and poor housing. www.stat.fi/silc
Kirjoittaja on Tilastokeskuksen Elinolot-yksikön tilastojohtaja ja Hyvinvointikatsauksen päätoimittaja.
Päivitetty 8.2.2007