Kuuntele ja katsele

Tilastoista voit oppia uutta myös katsellen ja kuunnellen. Olemme koonneet tälle sivulle linkkejä aihetta käsitteleviin videoihin ja podcasteihin.

Tervetuloa tutustumaan vinkkilistaamme mukavasti kotisohvalta tai kävelymatkasi varrelta!

Tilastolive

Tilastokeskuksen livelähetyksissä pureudutaan ajankohtaisiin tilastoaiheisiin. Syksyn aiheita mm. Miten kotityöt jakautuvat? Mihin tarvitsemme tilastoja? Osaammeko vielä lukea ja laskea?

Faktanvartija

Faktanvartija on podcast, joka tarttuu rohkeasti julkisessa keskustelussa näkyviin aiheisiin ja tarkastelee niitä analyyttisesti tilastotietojen avulla. Podcast antaa kunnian faktoille ja luo pohjaa tietoon perustuvalle mielipiteen muodostukselle.

Tilastoaiheisia videoita

Tilastokeskuksen YouTube-kanavalla julkaistaan eriaiheisia, tilastoilmiöitä kiinnostavasti käsitteleviä videoita.

Tilastoja elämästä yhteiseksi hyväksi – laadukkaasti ja luotettavasti

Elämän suuret käännekohdat jättävät meistä inhimillisiä jälkiä muistoihin mutta niistä tallennetaan yhteiskunnallista päätöksentekoa varten tärkeitä tietoja myös suomalaisiin rekistereihin. Näitä tietoja yhdistelemällä piirtyy luotettava kuva suomalaisesta yhteiskunnasta.

Katso video "Tilastoja elämästä – yhteiseksi hyväksi" YouTube-palvelussa

Tiedon sisällön ja laadun kuvaaminen edistää tiedon laajempaa ja monipuolisempaa hyödyntämistä. Laatukriteerien avulla luodaan yhteinen sanasto tiedon laadulle, mikä edistää kestävien päätösten tekemistä.

Katso video "Laadukas tieto kaikkien hyödyksi" YouTubessa

Tieto ei synny tyhjästä – tilastot taklaavat valetietoa

Miksi on tärkeää tietää, kuka puhuu ja mihin hän ajatuksensa ja väitteensä perustaa? Piirrosvideoilla kiteytyy luotettavien tiedonlähteiden merkitys. Tilastoguru puolestaan osoittaa, että päätöksenteon pohjaksi tarvitaan luotettavan tiedon kriteerit täyttävää tilastoitua tietoa. 

Katso video "Murra mutuilu ja taklaa valetieto" YouTubessa
 

Katso video "Guru: Kuluttajien luottamus" YouTubessa
 

Katso video "Miksi tilastoja tehdään? Mitä hyötyä niistä on?" YouTubessa

Miten Suomella menee?

Itsenäisyyspäiväksi 2020 julkaistulla videolla käydään kestävän kehityksen indikaattorien valossa sitä, miten Suomella menee tilastojen valossa.

Katso video "Miten Suomella menee" YouTubessa

Itsenäisyyspäivän 2019 kunniaksi tehdyllä videolla kuvataan, missä asioissa Suomi pärjää maailmassa hyvin. Useimpien kansainvälisten vertailujen taustalla ovat eri maiden tilastovirastojen tuottamat tilastot.

Katso video "Hyvä Suomi" YouTubessa

Tilastoja tehdään monista asioista

Videolla kuvataan sitä, miten arkipäiväisiä tilastot ovat. Katsele ympärillesi niin huomaat, että oikeastaan mistä tahansa asiasta voi kertoa tilastoin. Tilastojen tehtävä onkin jäsentää havaintojamme ja ymmärrystämme maailmasta.

Katso video "Me kaikki olemme tilastoja" YouTubessa

Tilastotietoa kiinnostavasti käsitteleviä podcasteja, videoita ja blogeja