Uutisia 22.3.2024

Ensiasunnon ostajien keski-ikä noussut – osake-asunnon hankkivista yhä useampi on toimihenkilö


Vuoden 2024 alusta voimaan tullut lakimuutos poisti nuorten ensiasunnon ostajien verovapauden varainsiirtoverosta. Vuosien 2006–2019 tilastojen perusteella ensiasunnon ostajien keski-ikä on noussut selvästi. Kun vuonna 2006 ensiasunto hankittiin noin 28-vuotiaana, vuonna 2019 ensiasunnon ostaja oli keski-iältään jo noin 30-vuotias. Tämä selviää Tilastokeskuksen yliaktuaarin Anu Rämön artikkelista Tieto&trendit-verkkolehdessä. Artikkeli käsittelee osakeasuntojen ensiostajia.

”Pääkaupunkiseudulla ensiasunto ostetaan myöhemmin kuin muualla maassa. Ensiasunnon ostaja on pääkaupunkiseudulla noin 31-vuotias, kun muualla maassa keski-ikä on noin 29 vuotta”, sanoo Rämö.

Yhä useampi ensiasunnon ostaja on myös ylempi toimihenkilö. Tämä muutos näkyy erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa ylempien toimihenkilöiden osuus ostajista on jo 44 %. Taustalla voi olla muun muassa se, että asunnot ovat muuta maata kalliimpia. 

Ensiasunnon ostajien lukumäärä on puolestaan laskenut jo pitkään. Vuonna 2006 osakemuotoisen ensiasunnon ostajia oli 34 000, mutta vuonna 2019 enää 21 500. Ostajien määrä ei ole vähentynyt koko maassa samaan tahtiin, vaan osakemuotoisten ensiasuntojen ostajien määrä on vähentynyt suurten kaupunkien ulkopuolella. 

”Nuorempi väestö keskittyy muutenkin yhä enemmän asumaan suurimpiin kaupunkeihin. Harvalla pienellä paikkakunnalla osakeasuntojen hinnat ovat enää finanssikriisin jälkeen nousseet, joten kiinteistömuotoinen omakotitalo voi olla osakehuoneistoa houkuttelevampi vaihtoehto ensimmäiseksi omaksi kodiksi”, Rämö toteaa. 

 

Lisätietoa:

Tieto&trendit: Ensiasunto ostetaan isosta kaupungista, yhä harvemmin muualta
Yliaktuaari Anu Rämö, p. 029 551 3450