Uutisia 31.8.2021

Kansainväliset adoptiot lisääntyivät koronasta huolimatta

Korona ei pysäyttänyt kansainvälistä adoptiota. Ulkomailta Suomeen adoptoitujen lasten määrä kasvoi vuonna 2020 kolmella edellisvuodesta.

Kotimaiset adoptiot sen sijaan vähenivät selvästi. Suomessa syntyneiden lasten adoptioita oli viime vuonna 211, mikä on 80 vähemmän kuin vuonna 2019. Adoptioiden kokonaismäärä väheni toista vuotta peräkkäin.

Yliaktuaari Laura Lipastin mukaan osa laskusta selittyy uudella äitiyslailla.

”Äitiyslaki mahdollistaa sen, että hedelmöityshoitojen kautta syntyvälle lapselle voidaan vahvistaa kaksi äitiä jo ennen lapsen syntymää. Tämä vähentää tarvetta perheen sisäisiin adoptioihin.”

Perheen sisäisten adoptioiden määrä pieneni aiemmista vuosista erityisesti samaa sukupuolta olevien avioparien ja rekisteröityjen parien perheissä.

Ulkomailla syntyneiden lasten adoptioista 60 prosenttia oli kahden vanhemman adoptioita. Kotimaisissa adoptioissa vastaava osuus oli 20 prosenttia.

Ulkomailla syntyneistä adoptiolapsista suurin osa oli syntynyt Thaimaassa (23). Seuraavaksi yleisimmät syntymämaat olivat Venäjä (12 lasta) ja Filippiinit (11 lasta). Thaimaa on ollut yleisimpiä adoptiomaita myös edellisvuosina. Venäjältä adoptoitujen lasten osuus kasvoi selvästi edellisvuosista.

Lue lisää Adoptiot 2020 -tilastojulkistuksesta.

Lisätietoja: Yliaktuaari Laura Lipasti p. 029 551 3041