Uutisia 28.9.2022

Kuntakortti voitti vuoden 2022 Datamenestyjät-kilpailun 

Tämän vuoden Datamenestyjät-kilpailun voittajaksi on valittu Kuntakortti. Se on Robonomist Oy:n ja aluetietoon keskittyvän konsulttiyrityksen MDI:n palvelu, joka kokoaa keskeisiä kunnan kehitystä koskevia tunnuslukuja eri lähteistä automaattisesti päivittyen. 

Kilpailun raati kiinnitti huomiota muun muassa siihen, että Kuntakortti on synnyttänyt datasta uutta liiketoimintaa, indikaattorit on valittu huolella ja tulokset on myös esitetty laadukkaasti ja tyylikkäästi. Kokonaisuus on tietosisällöltään monipuolinen, mutta perusteltujen valintojen vuoksi selkeä ja hyödyllinen. Palvelu ei saanut täysiä pisteitä vuorovaikutteisuudesta, sillä tärkein julkaisumuoto on kiinteä pdf-tiedosto, mutta raati katsoi, että tämä muoto oli valittu harkiten huomioimaan kohderyhmä ja käytön helppous eri laitteissa. 

”Kilpailun taso oli hyvä ja osallistujajoukko laaja. Voittajaksi valittu palvelu on kuntapäättäjille epäilemättä hyödyllinen ajansäästäjä, koska korttiin on tiivistetty ja valikoitu kunnan avaintiedot helposti omaksuttavassa muodossa. Visualisoinnit ovat mielenkiintoisia ja helposti tarkasteltavia myös tavallisen kuntalaisen näkökulmasta”, sanoo raadin puheenjohtaja, Tilastokeskuksen ylijohtaja Mikko Lindholm

Kilpailun muut finalistit oivat Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön Itlan Itlasto-palvelu sekä Hämeen liiton ylläpitämä Kanta-Hämeen elinvoimakatsaus. Lisäksi raati palkitsi kunniamaininnoilla Etelä-Savon maakuntaliiton Etelä-Savo ennakoi -palvelun ja vielä julkaisemattomien töiden sarjassa Aluehallintovirastojen valmisteilla olevan tieto.avi.fi-palvelun. 

Tilastokeskus haluaa tukea avoimen datan hyödyntämistä yhteiskunnassa. Siksi tänäkin vuonna järjestettiin viime vuonna alkunsa saanut Datamenestyjät-kilpailu, jonka avulla tuodaan esiin tiedon käyttöön liittyviä käytännön toteutuksia. Sen järjestivät jälleen yhteistyössä Tilastokeskus ja BearingPoint. Raati koostui eri organisaatioita edustavista datan käytön ja visualisoinnin asiantuntijoista: Tilastokeskuksen Mikko Lindholmin lisäksi siihen kuuluivat Laura Sutinen Bearing Pointilta, Heidi Enho Corellia Helsingistä, Iiris Lahti AI Rootsista, Esa Mäkinen Helsingin Sanomista ja Kimmo Vehkalahti Helsingin yliopistosta. 

Kilpailun tarkoituksena on parantaa tiedon hyödyntämistä ja datalukutaitoa sekä edistää faktapohjaisen päätöksenteon edellytyksiä yhteiskunnassa. Luotettavan tiedon kattava käyttäminen yhteiskunnassa vaatii laajoja avoimia tietoaineistoja, mutta myös ketteriä sovelluksia niiden hyödyntämiseen. Ehdokkaita ilmoittautui tällä kertaa 16. 

Kuntakortin esittely: 

Katso Kuntakortin videoesittely YouTube-palvelussa

Lisätietoja: 
Tilastokeskus, viestintäjohtaja Hanna Ikäheimo, hanna.ikaheimo@stat.fi, puh. 029 551 3025.
Kilpailun säännöt ja raati

Tilastokeskus tuottaa luotettavia ja puolueettomia tilastoja suomalaisesta yhteiskunnasta jalostamalla eri tietolähteistä kertyvää tietoa tilastoiksi ja tuomalla sen kaikkien suomalaisten hyödyksi.

BearingPoint on itsenäinen liikkeenjohdon konsulttitoimisto, jossa yhdistyvät eurooppalaiset juuret ja maailmanlaajuinen verkosto. Yritys tarjoaa asiakkailleen konsultointipalveluja, liiketoimintaratkaisuja sekä työkaluja onnistuneeseen digitaaliseen transformaatioon, sääntelyn vaatimiin teknologiaratkaisuihin ja analytiikkaan.