Uutisia 7.3.2023

Suomen virallisten tilastojen avoin data maailman kärkeä

Kansainvälisessä Open Data Inventory -arvioinnissa Suomen virallisten tilastojen kattavuus ja avoimuus sai kolmannen sijan yhteensä 192 maan joukossa. Suomen edellä oli vain Singapore ja Tanska. Virallisten tilastojen kattavuudessa Suomi oli ykkössijalla. 

”Tämäkin arviointi osoittaa, että Suomen virallisten tilastojen laatu ja avoimuus ovat huipputasoa. Samalle sijalle kärjen tuntumaan nousimme jo edellisessä ODIN-arvioinnissa vuonna 2020”, sanoo kehittämispäällikkö Markku Huttunen Tilastokeskuksesta. 

Open Data Inventory (ODIN) mittaa, kuinka kattavaa maan tilastotarjonta on ja täyttävätkö sen tiedot kansainväliset avoimuusstandardit. ODINissa arvioitavat tiedot ovat virallisia maatietoja, jotka julkaistaan kansallisen tilastoviraston verkkosivuilla tai tilastoviraston sivuille linkitetyillä muulla virallisella sivustolla. ODIN-vertailussa olevat avoimet tilastotiedot ovat Tilastokeskuksen, LUKEn, THL:n, opetusministeriön,  Opetushallituksen, Rikosseuraamusviraston, Suomen Pankin sekä Tullin tuottamia.

Suomen virallisten tilastojen kattavuus sai vertailussa täyden pistemäärän esimerkiksi julkisen talouden, ulkomaankaupan, maksutaseen, energian, väestötilastojen sekä köyhyyttä ja tuloja koskevan tilastoinnin osalta. Kattavuudessa tarkasteltiin muun muassa sitä, kuinka monta avainindikaattoria kustakin aiheesta tarjotaan tai kuinka pitkältä ajalta tietoja on saatavilla. 

Tilastotiedon avoimuudessa täyden pistemäärän saivat muun muassa kansantalouden tilinpidon tilastot, hintaindeksit, ympäristön saastumista ja terveyttä kuvastavat tilastot. Tilastotiedon avoimuuspisteet perustuvat esimerkiksi siihen, voidaanko tietoja ladata koneellisesti luettavassa muodossa, onko tarjolla erilaisia latausvaihtoehtoja, liittyykö tietoihin metadataa tai onko niillä avoimet käyttöehdot tai datalisenssi. 

Open Data Inventoryn julkaisee kansainvälinen tietoasiantuntijoiden organisaatio Open Data Watch, joka pyrkii tukemaan kansallisia tilastovirastoja ja virallisten tilastojen tuottajia parantamaan tietojärjestelmiään. 

Tutustu Open Data Inventory -arvioinnin Suomen tuloksiin 

Lisätietoja: kehittämispäällikkö Markku Huttunen p. 029 551 3337