Uutisia 5.4.2023

Tilasto-olympialaisten Suomen kilpailun voittajajoukkueet Sibelius-lukiosta ja Espoonlahden koulusta

Tilasto-olympialaisten Suomen kilpailun voittajat on valittu. Lukiosarjan voittajat tulevat Sibelius-lukiosta Helsingistä ja yläkoulusarjat voittajat Espoonlahden koulusta. 

Kilpailun molemmissa sarjoissa valittiin kolme parasta joukkuetta. Lukiosarjassa toiselle ja kolmannelle sijalle ylsivät Oulun Lyseon lukion sekä Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun joukkueet. Yläkoulusarjassa toisen sijan sai Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun joukkue ja kolmannen sijan Turun lyseon koulun joukkue.

Lukiosarjan palkittavat oppilaitokset ja joukkueet:
•    1. sija    Sibelius-lukio MDPRIIMA 
•    2. sija    Oulun Lyseon lukio OLYSEO1
•    3. sija    Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu LIKIMAIN

Yläkoulusarjan palkittavat oppilaitokset ja joukkueet:
•    1. sija    Espoonlahden koulu HUPS
•    2. sija   Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu XEROORA
•    3. sija   Turun Lyseon koulu MANDARIINI

Tilasto-olympialaiset on kansainvälinen kilpailu nuorille, ja sen tavoitteena on edistää tilastojen lukutaitoa kiinnostavasti. Edelliseen kilpailuun osallistui yli 17 000 nuorta eri puolilta Eurooppaa.

Nyt kuudetta kertaa järjestettäviin tilasto-olympialaisiin ilmoittautui Suomesta yhteensä 61 joukkuetta ja 111 nuorta. Kilpailussa nuoret tekivät pienen tilastollisen tutkimuksen annetun aineiston pohjalta.

Kummankin sarjan kaksi parasta joukkuetta jatkaa kilpailua Euroopan finaalissa, jota varten tehdään lyhyt tilastoihin liittyvä video. Tänä vuonna kansainvälisen kilpailun videoissa käsitellään hyvinvointia.

Euroopan finaaliin lähtevistä videoista järjestetään yleisöäänestys. Myös sarjojen kolmanneksi tulleet joukkueet voivat osallistua videolla yleisöäänestykseen, joka toteutetaan 17.5.–30.5.2023.

Kilpailutöissä analysoitiin kirpputoritoimintaa

Nuorilla oli käytössään karsittu Vertais- ja jakamistalouden ilmiöt kotitalouksissa -kyselyn aineisto vuodelta 2019. Kilpailutöissä nuoret analysoivat perinteisillä kirpputoreilla ja nettikirpputoreilla ja -huutokaupoissa toimimiseen vaikuttavia tekijöitä. Usein osto- ja myyntitottumuksia peilattiin vastaajan iän, nettotulojen tai sukupuolen mukaan. Muutamassa tutkimuksessa tutkittiin tarkemmin tiettyjen tuoteryhmien, esimerkiksi urheiluvälineiden, osto- ja myyntitoimintaa kirpputoreilla.

Kilpailun raadin arvioitavana oli useita ansiokkaita tutkimuksia, joissa oli käytetty monipuolisesti tilastollisia menetelmiä ja grafiikkaa.  Raati arvioi, miten joukkueiden töissä oli hyödynnetty annettua tilastollista aineistoa. Töitä arvioitaessa kriteerit liittyivät muun muassa tavoitteeseen, selkeyteen ja jäsentelyyn, tiedon analysointiin ja loppupäätelmiin.

Suomen finaalityöt olivat korkeatasoisia, ja molemmista kategorioista oli vaikea valita vain kolme voittajaa. Tämän vuoksi raati päätti antaa kunniamaininnan oululaisen Ritaharjun koulun A_JUU_EN-joukkueelle yläkoulun sarjassa.

Asiantuntijaraatiin kuuluivat tilastopäällikkö Tarja Hatakka Tilastokeskuksesta, professori Pauliina Ilmonen Aalto-yliopistosta sekä kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Johanna Nygård Matemaattisten aineiden opettajien liitosta MAOLista.

Lisätietoja: raadin sihteeri, tietopalvelusuunnittelija Leena Aulaskari, p.029 551 6372, etunimi.sukunimi@stat.fi

Lisätietoa kilpailusta: www.stat.fi/tilasto-olympialaiset