Uutisia 28.2.2023

Tilastokeskuksen uusi visuaalinen ilme viestii tiedon tulevaisuudesta 

Tilastokeskuksen visuaalinen ilme uudistuu. Uuden ilmeen lähtökohdaksi on otettu keväällä 2022 päivitetty Tilastokeskuksen strategia ja tavoitemielikuva. Ilmeen uudistus kattaa tunnuksen, värimaailman, fontin ja muut organisaation visuaaliset tunnistetekijät. Uudistettu ilme tuodaan tuotteisiin ja palveluihin vaiheittain. 

– Tilastokeskus kehittyy ja uudistuu, ja halusimme saada ilmeeseen näkyviin Tilastokeskuksen arjen ja toimintamme tiedon käsittelyn ja tietovarantojen ammattilaisena, kertoo pääjohtaja Markus Sovala.    

Ilmeeseen on haettu inspiraatiota tilastojen ja tiedon tuotannon maailmasta. Tilastokeskuksen asiantuntijat tuntevat suomalaiset tietovarannot ja niiden käyttömahdollisuudet. Työssään he yhdistelevät ja käsittelevät valtavat määrät dataa, jonka he kiteyttävät tietojen käyttäjille tilastoiksi ja erilaisiksi tietotuotteiksi. Tätä symboloi uuden tunnuksen merkkiosa, jossa tilastopylväät asettuvat T:n muotoiseen sommitelmaan.  

Uusi ilme kuvastaa modernia tietoalan toimijaa ja tavoittelee trendikkyyden sijaan ajattomuutta. Ilmeen sininen väri viestii luottamusta, joka on Tilastokeskuksen toiminnan ydin ja tärkein ominaisuus. Valittu muotokieli kertoo helposti lähestyttävästä, mutkattomasta organisaatiosta. 

– Tuottamamme tilastot ja tieto ovat ihmisiä varten ja kuvaavat ihmisten arkea. Haluamme myös visuaalisen viestinnän keinoin sytyttää kiinnostuksen lukuihin ja inspiroida myönteisellä ja virkeällä ilmeellä, toteaa viestintäjohtaja Hanna Ikäheimo.  

Tilastokeskuksen edellinen ilmeuudistus on vuodelta 2016 ja logo vuodelta 2013. Ilmeen suunnittelutyössä huomioitiin edellisen ilmeen uudistamisen jälkeen kehittyneet saavutettavuusnäkökulmat sekä monipuolistuneet visuaalisen viestinnän muodot. Ilmeuudistuksella haluttiin täsmentää visuaalisen viestinnän linjaa ja pyrkiä siihen, että Tilastokeskuksesta syntyvät kokemukset ja mielikuvat ovat yhtenäisiä ja halutun suuntaisia.  

Uusi ilme on suunniteltu bränditoimisto SEKissä designer Niina Yli-Karjalan johdolla.  

Tilastokeskuksen visuaalinen ilme ja graafinen ohje

 

Lue myös Hanna Ikäheimon Tieto&trendit-blogikirjoitus: Värikäs arki sekä muuttuva ja mielenkiintoinen toimiala inspiroivasti esille