Uutisia 16.4.2021

Tilastokeskus palkitsi koululaisten tilastoprojekteja 

Tilastokeskus jakoi stipendejä lapsille ja nuorille, jotka hyödynsivät tilastomenetelmiä projekteissaan Luma-keskus Suomen StarT-hankkeessa. Stipendin saivat Oulun Haukiputaan lukion Lukiolaisten ilmastolaskuri -projekti sekä lahtelaisen Länsiharjun alakoulun Green Lahti 2021 -projekti. 

Oulun Haukiputaan lukion Lukiolaisten ilmastolaskuri -projektissa nuoret kehittivät käytännöllisen sovelluksen, jolla saa tietoa omien ilmastotekojen vaikutuksista. ”Projektissa on hyödynnetty hienosti tilastotietoja sovelluksen tekemiseen”, sanoo Tilastokeskuksen raadin puheenjohtaja, tutkimuspäällikkö Jukka Hoffrén. Sovellus on ladattavissa Google Play -kaupasta Lukiolaisten ilmastolaskuri -nimellä. 

Lukiolaisten ilmastolaskuri -projektin esittelyvideo YouTube-palvelussa 

Lahtelaisen Länsiharjun koulun kuudesluokkalaisten Green Lahti 2021 -projekti teki kyselyn kuudesluokkalaisten ympäristömielipiteistä. ”Oppilaiden ympäristömielipiteiden selvittämiseen on käytetty ansiokkaasti kyselytutkimuksen menetelmiä ja tilastografiikkaa. Projektin teema liittyy myös hyvin Lahden ympäristöpääkaupunkivuoteen”, Hoffrén kuvailee. 
Green Lahti 2021-projektin kyselyn tulokset (pdf)  

Tilastokeskus on mukana yhteistyökumppanina LUMA-keskus Suomen projektioppimisen StarT-hankkeessa. Hanke on suunnattu varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. ”Haluamme tukea ja edistää lasten ja nuorten monitieteellistä ja ilmiölähtöistä oppimista erityisesti tilastojen ymmärtämisen näkökulmasta”, sanoo Hoffren.

Lisätietoja: tutkimuspäällikkö Jukka Hoffrén p. 029 551 3351