Uutisia 18.12.2024
Tilastotuotannon muutokset näkyvät tilasto-ohjelmassa
Tilasto-ohjelma kokoaa yhteen Suomen tilastotuotannon vuoden 2025 muutokset ja uudistukset sekä pidemmän aikavälin tärkeimmät kehittämistoimet. Julkisen talouden tasapainottaminen ja siitä aiheutuvat säästötavoitteet vaikuttavat lähivuosina tapaan tehdä tilastoja ja jonkin verran myös tilastotarjontaan.
”Tasapainoilu lisääntyvien lakisääteisten tietovaateiden ja niukkenevien resurssien keskellä edellyttää toiminnan tehostamisen lisäksi myös joidenkin tietotuotteiden lakkauttamista tai siirtämistä maksulliseksi. Samalla kuitenkin aloitetaan lähivuosina myös uutta tilastotuotantoa, perustuen Euroopan tilastoasetuksien uusiin vaatimuksiin”, kertoo ylijohtaja Mari Ylä-Jarkko Tilastokeskuksesta.
Tilastotuotannon uudistamisessa pyritään huomioimaan niin kansainväliset kuin kotimaisetkin tietotarpeet, julkaisemaan käyttäjien tarpeisiin vastaavia tietosisältöjä sekä modernisoimaan tilastointia uusien tietoaineistojen ja menetelmien avulla. Lähivuosina uutta Euroopan tilastoasetuksiin perustuvaa tietoa tuotetaan mm. maataloudesta, metsäsektorilta, kotitalouksien varallisuudesta, energian tuotannosta ja käytöstä sekä työmarkkinoista.
Tilastotuotannon tehostaminen edellyttää käytettävien teknologioiden, toimintatapojen ja prosessien uudistamista. Ylä-Jarkon mukaan Tilastokeskus toteuttaa tulevina vuosina laajan muutosohjelman, jonka myötä kaikki tieto- ja palvelutuotanto perustuu rakenteilla oleviin yhteisiin tietovarantoihin. Muutoksen myötä Tilastokeskuksen kyky tarjota tilastoja ja tutkimusaineistoja paranee, kun tietoaineistot ovat entistä paremmin järjesteltyjä ja siten helpommin yhdisteltävissä.
Tilastokeskuksessa tilastoinnin sisältöjen kehittämisen lähivuosien painopistealueiksi on nostettu kansantalous, ympäristö, väestö ja hyvinvointi.
Kansantalouden tilinpidon ja maksutaseen tilastoihin on tiedossa merkittäviä muutoksia kansainvälisten uudistusten ja lähdeaineistoihin tulevien muutosten myötä. Ympäristötilastoinnin kehittämistä tarvitaan, jotta ilmastotoimien ja luontokadon seuraamiseksi olisi saatavilla riittävä tietopohja. Väestötilastoja kehitetään, jotta päätöksentekoa varten olisi saatavilla entistä kattavampaa tietoa esimerkiksi maahanmuuttajista. Myös hyvinvoinnin mittaamiseen on panostettava tulevina vuosina, sillä huoli yhteiskunnan eriarvoistumisesta kasvaa.
Tilastot syntyvät Suomessa laajan yhteistyön pohjalta. Virallisia tilastoja tuotetaan myös Tilastokeskuksen ulkopuolella, kaiken kaikkiaan 12 eri organisaatiossa. Tilasto-ohjelma kattaa kaikki Tilastokeskuksen tuottamat tilastot ja palvelut sekä muiden tilastontuottajien eli Tullin, Luonnonvarakeskuksen (Luke), Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Maahanmuuttoviraston, Työterveyslaitoksen (TTL), Eläketurvakeskuksen, Ilmatieteen laitoksen, Kansaneläkelaitoksen (Kela), Maanmittauslaitoksen, Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ja työ- ja elinkeinoministeriön tuottamat Euroopan tilasto-ohjelmaan kuuluvat tilastot ja Suomen viralliset tilastot (SVT) sekä niiden kehittämisen.
Lisätietoja: ylijohtaja Mari Ylä-Jarkko, Tilastokeskus
Linkki tilasto-ohjelmaan