Uutisia 3.5.2023

Vanhojen osakeasuntojen myynti väheni tammi-maaliskuussa kolmanneksen, asuntojen hinnat edelleen laskussa

Osakeasuntojen kauppa oli alkuvuonna hiljaista. Vanhoja osakeasuntoja myytiin kiinteistönvälittäjien kautta tammi-maaliskuussa 33 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Asuntojen hinnat laskivat koko maassa 5,5 prosenttia.  

Osakeasuntojen hinnat laskivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kaikissa suurissa kaupungeissa, mutta eniten pääkaupunkiseudulla. Vantaalla hinnat laskivat edellisestä vuodesta 7,0 prosenttia ja Helsingissä 6,2 prosenttia. 

”Verrattuna vuodentakaiseen, maaliskuussa osakeasuntojen hintakehitys oli vastaava kuin tammi-helmikuussakin: hinnat laskivat kaikilla alueilla ja suurissa kaupungeissa enemmän kuin muualla maassa”, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Anu Rämö.

Alkuvuonna kerrostaloasunnoista eniten laskivat yksiöiden hinnat. Pääkaupunkiseudulla ja kuuden suurimman kaupungin ulkopuolella yksiöiden hinnoissa oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yli 10 prosentin pudotus. 

”Yksiöiden hinnat ovat nyt kaikilla Helsingin osa-alueilla suunnilleen samalla tasolla kuin neljä-viisi vuotta sitten. Viimeksi hintojen vuosimuutos on Helsingin yksiöissä ollut yhtä suuri vuonna 1995. Vielä loppuvuodesta rivitaloasuntojen hinnat laskivat vain maltillisesti, alkuvuodesta nekin jo selkeämmin.”

Uusien osakeasuntojen kauppoja tehtiin tammi-maaliskuussa koko maassa 71 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Uusien osakeasuntojen hinnat laskivat vuodentakaiseen verrattuna kuitenkin maltillisesti, 2,0 prosenttia. 

"Uusien osakeasuntojen hintaindeksi laski esimerkiksi Pohjois-Suomessa merkittävästi. Alkuvuonna uudiskohteiden kaupankäynti oli kuitenkin hyvin vaisua, ja tästä johtuen alueellisesti yksittäisten kohteiden vaikutus hintaindeksiin voi olla hyvinkin huomattava”, Rämö muistuttaa.

Lisätietoja: 
Katsaus: Osakeasuntojen hinnat 2023, maaliskuu, 1. vuosineljännes ja vuosi 2022
Yliaktuaari Anu Rämö p. 029 551 3450