Information om webbplatsen

Webbtjänsten finns tillgänglig på finska, svenska och engelska. På svenska och engelska är innehållet mindre omfattande.

På förstasidan finns de senaste statistikuppgifterna som uppdateras kl. 9. Publiceringskalendern innehåller uppgifter om statistik och publikationer som kommer att publiceras under året. I nyhetskarusellen finns aktuella nyheter. På förstasidan finns också nyckeltal som uppdateras regelbundet. Dessutom finns där blänkare med anknytning till Statistikcentralens centrala tjänster och aktuella teman.

Under avsnittet Statistik publiceras information om statistikgrenarna. I avsnittet finns statistikgrenarna i bokstavsordning, efter producent och efter ämne.

Avsnittet Statistikinfo innehåller metadata om Statistikcentralens statistikgrenar samt beskrivningar av alla statistikgrenar som Statistikcentralen producerar.

Avsnittet Datainsamling innehåller information om pågående och kommande datainsamlingar samt information om datainsamlingarna.

I avsnittet Produkter och tjänster presenteras Statistikcentralens utbud av avgiftsfria och avgiftsbelagda tjänster.

I avsnittet Aktuellt uppdateras en lista på nyheter samt kommande evenemang.

Avsnittet Statistikcentralen presenterar Statistikcentralens verksamhet och uppgifter, lagstiftning som berör verksamheten, det nationella statistikväsendet samt internationellt samarbete. Här presenteras också Statistikcentralen som arbetsgivare.

Du kan dela sidorna i sociala medier med dela-knapparna på sidorna. Till Statistikcentralens tjänster i sociala medier kommer du via ikonerna för sociala medier på förstasidan.

Sökfunktion

När du söker information kan du använda sökfunktionen som finns i sidhuvudet. Sökanvisning.

RSS-flöden

En del av innehållet i webbtjänsten kan beställas som RSS-flöde. RSS-ikonen syns på alla sådana sidor på Statistikcentralens webbplats som kan beställas i RSS-format. RSS-flöden är tillgängliga på finska, svenska och engelska. Innehållet i de olika språkversionerna är inte alltid likadana.

Offentliggöranden:

Offentliggöranden efter ämne (26 ämnesområden, t.ex. Boende):

Offentliggöranden efter statistikgren (över 160 statistikgrenar, t.ex. Aktiebostadspriser):

Synpunkter

Vi tar gärna emot synpunkter och förslag till utveckling. Du kan skicka ditt meddelande via blanketten.

Webbläsare och responsivitet

Webbtjänsten fungerar med de vanligaste webbläsarversionerna. Sidan är responsiv och innehållet skalas till skärmens storlek.

Bilagor

I webbtjänsten finns bl.a. bilagor i Pdf-format. För att läsa Pdf-filer behöver du ett särskilt läsprogram som kan laddas ned avgiftsfritt på adressen www.adobe.com/fi.

Användningsvillkor

Statistikcentralen producerar materialet och äger upphovsrätten om inte annat anges i anslutning till produkten, uppgiften eller tjänsten. Mera information på sidan Användarvillkor.

Juridiskt förbehåll

Syftet är att hålla webbtjänstens innehåll så korrekt och aktuellt som möjligt. Vi satsar på att webbtjänsten ska vara driftsäker, men tekniska störningar kan förekomma. Statistikcentralen svarar inte för kostnader eller skador på grund av eventuella fel eller tekniska störningar.

Dataskyddsbeskrivningar

På sidan Dataskyddsbeskrivningar finns information om Statistikcentralens lagstadgade dataskyddsbeskrivningar.

Kakor

För utveckling av en webbplats samlas statistisk information in om dess användning. På Statistikcentralens webbplats används kakor för att kunna beräkna antalet besökare och besök på ett mer tillförlitligt sätt. Sådana personuppgifter som gör det möjligt att identifiera enskilda användare insamlas inte. För statistikföring av användningen av tjänsten används webbanalysverktygen Snoobi och Google Analytics.

Av användningen statistikförs

  • IP-adress och motsvarande DNS-namn
  • den organisation som registrerat IP-adressen (s.k. whois-information)
  • namn och adress till den sida som besöks
  • klockslag
  • föregående sida som besökaren besökte (s.k. referrer-information)
  • typ av webbläsare, version och språk
  • skärmens resolution och antal färger
  • använt operativsystem och dess språk
  • webbläsarens stöd för kakor och java
  • antal sidor i sidhistoriken

I samband med insamlingen av uppgifter ges varje besökare ett unikt ID-nummer, med hjälp av vilket på varandra följande sidladdningar kan kopplas till samma besökare och återkomst till webbplatsen kan identifieras. ID-numret sparas i kakan i besökarens webbläsare. Kakorna kan kopplas bort i webbläsarens inställningar. På så sätt kan användaren hindra insamlingen av uppgifter.

Mera information

Mera information om webbsidan fås av Statistikcentralens ansvarsområde för webbtjänststöd.

Utvecklingschef Markku Huttunen, tfn 029 551 3337

Planerare för informationstjänst Laura Karhu, tfn 029 551 2993

E-postadresserna skrivs förnamn.efternamn@stat.fi