Nyheter 26.3.2019

Statistiska offentliggöranden publiceras klockan 8 fr.o.m. 7.5

Statistikcentralen tidigarelägger sina statistiska offentliggöranden så att de i fortsättningen publiceras på webbsidan redan kl. 8. Nu publiceras de kl. 9. Ändringen gäller alla statistiska offentliggöranden fr.o.m. 7.5.

Med tidigareläggningen reagerar man särskilt på ändringarna i användningen av media. Målet med ändringen är att öka tillgången till ny information tidigare på morgonen och förstärka användningen och effektiviteten av högklassig statistisk information baserad på undersökning, säger direktören för Statistikcentralens informationstjänst Hannele Orjala.

Användningen av media har allt mer övergått till elektronisk och digital media, där den bästa tidpunkten för behovet och användningen av information är tidigare än den nuvarande publiceringstiden.

Enligt Orjala svarar ändringen på användarnas önskemål. För närvarande upplever man att de senaste statistikuppgifterna är tillgängliga för sent. Särskilt aktörerna inom elektronisk media har önskat en tidigare publiceringstid. Med ändringen vill Statistikcentralen öka användningen av statistisk information i den samhälleliga diskussionen.

Förfrågningar: Hannele Orjala tfn 029 551 3582 och informationschef Mervi Ukkonen tfn 029 551 2235, förnamn.efternamn@stat.fi

Dela