1.10.2001

Lisätietoja: Ossi Honkanen (09) 1734 3294
Vastaava tilastojohtaja: Riitta Harala

Kainuu menettää eniten väestöä

Kainuun väkiluku pienenee vuoteen 2030 mennessä lähes neljänneksen nykyisestä, jos muuttoliike jatkuu yhtä vilkkaana kuin viime vuosina, ilmenee Tilastokeskuksen uudesta väestöennusteesta. Seuraavaksi eniten väestö vähenee Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Lapissa, joiden väkiluku on ennusteen mukaan vuonna 2030 noin 15 prosenttia nykyistä pienempi. Suhteellisesti eniten väkiluku kasvaa Uudellamaalla ja Itä-Uudellamaalla. Uudenmaan väkiluku on ennusteen mukaan vuonna 2030 noin 20 prosenttia nykyistä suurempi.

Helsingin väkiluku kasvaa ennusteen mukaan vuoteen 2030 mennessä yli 100 000:lla. Espoon ja Vantaan väkiluvun lisäys on yhteensä lähes yhtä suuri kuin Helsingin kasvu. Seuraavaksi eniten väkiluku kasvaa Tampereella, Oulussa ja Turussa. Määrällisesti eniten väkiluku pienenee Lieksassa ja Kajaanissa, jotka molemmat menettävät yli 5 000 henkeä. Lähes yhtä suuren väestökadon kokevat myös Imatra ja Pori.

Koko maan väkiluku kasvaa ennusteen mukaan vuoteen 2023 asti, jolloin väkiluku on 5,32 miljoonaa. Vuotuinen kuolleiden määrä ylittää syntyneiden määrän jo vuonna 2016, mutta nettomaahanmuuton on oletettu pitävän väestönkasvua yllä jonkin aikaa vielä sen jälkeen. Vuotuiseksi nettomaahanmuutoksi on oletettu 5 000 henkeä.

Yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä nousee nykyisestä 15 prosentista 26 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Yli 65-vuotiaita on tuolloin lähes 80 prosenttia enemmän kuin nyt. Alle 15-vuotiaiden lasten osuus väestöstä pienenee puolestaan nykyisestä 18 prosentista 15 prosenttiin. Työikäisten osuus väestöstä pienenee ennustekaudella nykyisestä 67 prosentista 59 prosenttiin. Työikäisten määrä alkaa vähentyä vuonna 2010, jolloin sotien jälkeiset suuret ikäluokat siirtyvät eläkeikään.

Tilastokeskuksen väestöennuste on demografinen trendilaskelma, jossa väestönkehityksen on oletettu jatkuvan viime vuosien kaltaisena. Syntyvien määrän laskemisessa käytetyt hedelmällisyysluvut on pidetty nykytasolla koko ennustekauden. Kuolleisuuden on oletettu alenevan 1980-luvun alkuvuosista 1990-luvun lopulle lasketun keskimääräisen vuotuisen muutoksen mukaisesti. Muuttoalttiusluvut on laskettu viideltä viime vuodelta ja ne on pidetty ennallaan.

Lähde: Väestöennuste 2001 - 2030. Tilastokeskus
Lisätietoja StatFin-tilastopalvelusta Internetissä (
statfin.stat.fi)
Kunnittaiset ennusteväkiluvut löytyvät Excel-taulukkona osoitteessa
http://www.tilastokeskus.fi/tk/he/ennuste_kunta.xls ja koko maan 5-vuotisikäryhmittäiset tiedot osoitteessa http://www.tilastokeskus.fi/tk/he/ennuste_ika.xls
Samat taulukot ovat saatavissa myös pdf-muodossa osoitteessa
http://www.tilastokeskus.fi/tk/he/ennuste_kunta_pdf.pdf ja http://www.tilastokeskus.fi/tk/he/ennuste_ika_pdf.pdf