23.1.2001

Lisätietoja: Jukka Vänskä (09) 1734 2622
Vastaava tilastojohtaja: Risto Lehtonen

Joka viides nainen ja kahdeksas mies on määräaikaisessa työsuhteessa

Määräaikaisten työntekijöiden osuus työllisistä palkansaajista kasvoi aina vuoteen 1997 asti, mutta vuosikymmenen lopulla määräaikaisten osuus laski hieman. Vuonna 2000 naisista 20 prosenttia ja miehistä 13 prosenttia työskenteli määräaikaisessa työsuhteessa. Pätkätyöläisyydessä tapahtuneita muutoksia on analysoitu Tilastokeskuksen julkaisemassa tutkimusraportissa Pätkätyöt Suomessa 1990-luvulla. Tutkimus perustuu koko palkansaajaväestöä kuvaaviin rekisteri- ja haastattelututkimusaineistoihin.

Määräaikaisten työsuhteiden uusiminen samassa työpaikassa edellisen työsuhteen päätyttyä eli työsuhteiden ketjuttaminen on naisilla yleisempää kuin miehillä, mutta myös miehillä ketjutukset ovat yleistyneet vuoden 1997 jälkeen. Työsuhteiden ketjutus oli vuoden 2000 keväällä yleisintä terveydenhuoltoalalla, jossa 42 prosentilla määräaikaisista työntekijöistä oli meneillään vähintään viides työsuhde samassa työpaikassa.

Lyhyet työsuhteet ovat yleisimpiä nuorimmissa ikäryhmissä. Erityisesti naisilla lyhyet työsuhteet eivät kuitenkaan ole ainoastaan työmarkkinoille pyrkiviä nuoria koskettava ilmiö: vuonna 1997 aikaisempaa useampi lyhyitä työsuhteita tekevä nainen oli 30-49-vuotias.

Lyhyet työsuhteet ovat keskittyneet yhä enemmän julkiselle sektorille. Etenkin kuntasektorin merkitys pätkätyöläisten työllistäjänä kasvoi viime vuosikymmenen aikana.

Määräaikaisilla suurempi tapaturmariski

Vuonna 1999 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan suurin työtapaturmariski liittyy työsuhteen alkuun riippumatta siitä, onko työsuhde solmittu pysyväksi vai määräaikaiseksi. Lyhyitä työsuhteita tekevät henkilöt joutuvat kuitenkin vaihtamaan työpaikkaa usein ja sopeutumaan uusiin työympäristöihin. Tästä syystä pätkätyöläisten riski joutua työtapaturmaan on suurempi kuin niillä, jotka työskentelevät pitkään samassa työpaikassa.

Pysyvässä työsuhteessa olevat ovat sen sijaan kokeneet määräaikaisia työntekijöitä useammin työperäisiä sairauksia ja oireita. Mitä pidempi työsuhteen kesto on, sitä suurempi on sairastavuus. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen julkaisusta Työn vaarat 1999.

Lähteet: Pätkätyöt Suomessa 1990-luvulla. SVT, Työmarkkinat 2001:1. Tilastokeskus
Työn vaarat 1999. Koetut työperäiset sairaudet, työtapaturmat ja työväkivaltatapaukset. SVT, Työmarkkinat 2000:15. Tilastokeskus

Aiheesta järjestetään tiedotustilaisuus 23.1.2001 klo 10-11 Tilastokeskuksessa, Työpajakatu 13, Helsinki.