Vuonna 2021 ammatillisesta koulutuksesta valmistui tavoiteajassa hieman yli puolet
Muutos
Tilastokeskuksen mukaan ammatillisen koulutuksen läpäiseminen tavoiteajassa jatkoi heikkenemistään vuonna 2021. Muilla koulutussektoreilla tavoiteajassa läpäisseiden osuudet pysyivät vuoden 2020 tasolla. Kolmessa ja puolessa vuodessa ammatillisen koulutuksen suoritti 56 % ja lukiokoulutuksen 78 % koulutuksen aloittaneista. Ammattikorkeakoulututkinnon läpäisi neljässä ja puolessa vuodessa 59 % ja yliopiston ylemmän korkeakoulututkinnon läpäisi viidessä ja puolessa vuodessa 35 %.
Keskeisiä poimintoja
- Tilaston ammatillisen koulutuksen perusjoukko muuttui lakiuudistuksen myötä.
- 88 % lukiokoulutuksen aloittaneista suoritti ylioppilastutkinnon neljän ja puolen vuoden sisällä.
- Ammattikorkeakoulututkinnon läpäisyaste tavoiteajassa vaihteli koulutusaloittain jopa 40 prosenttiyksikköä.
- Ulkomaalaistaustaiset suorittivat yliopistossa ylemmän korkeakoulututkinnon suomalaistaustaisia nopeammin.
Tavoiteajassa ammatillisen koulutuksen läpäisi suurempi osuus naisista kuin miehistä
Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta tuli voimaan 1.1.2018, minkä myötä opintojen kulku -tilaston ammatillisen koulutuksen laskennassa käytetty perusjoukko on muuttunut. Vuonna 2018 tai sen jälkeen ammatillisen koulutuksen aloittaneiden läpäisytiedot sisältävät myös aikuisille suunnatun näyttötutkintoon valmistavan koulutuksen sekä oppisopimuskoulutuksen. Näin ollen tilastovuonna 2021 tarkastellut 3,5 vuoden luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia edellisiin vuosiin nähden. Karkeaa vertailua voidaan kuitenkin tehdä.
Tavoiteajassa (3,5 vuotta) ammatillisen koulutuksen suoritti 55,8 % vuonna 2018 koulutuksen aloittaneista. Naisista ammatillisen koulutuksen suoritti tavoiteajassa 57,9 % ja miehistä 53,9 %. Vuonna 2021 lähes kaikissa ikäryhmissä isompi osuus naisista kuin miehistä suoritti ammatillisen koulutuksen 3,5 vuoden sisällä koulutuksen aloittamisesta.
Vuoden 2021 tietojen mukaan lukiokoulutus suoritetaan edelleen tyypillisesti 3,5–4,5 vuodessa. Ylioppilastutkinnon tavoiteajassa (3,5 vuotta) suoritti 78,3 % koulutuksen aloittaneista. Neljän ja puolen vuoden sisällä läpäisseiden osuus oli 88,3 %.
Ammattikorkeakoulutuksessa terveys- ja hyvinvointialoilla korkein läpäisyaste
Ammattikorkeakoulututkinnon läpäisyaste tavoiteajassa (4,5 vuotta) vaihteli koulutusaloittain. Vuonna 2017 aloittaneilla ammattikorkeakouluopiskelijoilla korkein läpäisyaste oli terveys- ja hyvintointialalla, 76,3 %, ja matalin läpäisyaste tietojenkäsittely ja tietoliikenne (ICT) puolella, 34,7 %. Seitsemän ja puolen vuoden sisällä koulutuksen aloittamisesta (vuonna 2014 aloittaneet) ainoastaan terveys- ja hyvinvointialalla läpäisyaste ylitti 80 %.
Ulkomaalaistaustaiset suorittivat ylemmän korkeakoulututkinnon suomalaistaustaisia nopeammin
Valtaosa ulkomaalaistaustaisista yliopisto-opiskelijoista aloitti suoraan maisteriopinnoissa. Vuonna 2021 ylemmän korkeakoulututkinnon 3,5 vuodessa suoritti 56,7 % ulkomaalaistaustaisista ja 12,7 % suomalaistaustaisista yliopistokoulutuksen aloittaneista.
Tavoiteajassa (5,5 vuotta) suomalaistaustaisista 38,2 % oli suorittanut ainoastaan alemman korkeakoulututkinnon ja 31,0 % ylemmän korkeakoulututkinnon. Ulkomaalaistaustaisista ainoastaan alemman korkeakoulututkinnon oli suorittanut 8,5 % ja ylemmän korkeakoulututkinnon 69,5 %. Ulkomaalaistaustaisista 72,6 % ja suomalaistaustaisista 54,0 % suoritti ylemmän korkeakoulututkinnon seitsemässä ja puolessa vuodessa.
Kuviot
Koulutuksen läpäisy opiskelun aloitusajan ja syntyperän mukaan 2021, %
Tietokantataulukot
Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina tai lataa dataa käyttöösi.
- Koulutusmaakunta
- Sukupuoli
- Koulutusala
- Opiskelun aloitus
- Koulutustyyppi
- Koulutusmaakunta
- Sukupuoli
- Koulutusala
- Opiskelun aloitus
- Sukupuoli
- Koulutusala
- Opiskelun aloitus
- Koulutusmaakunta
- Ikä aloitusvuonna
- Sukupuoli
- Koulutusmaakunta
- Opiskelun aloitus
- Koulutusmaakunta
- Sukupuoli
- Koulutusala
- Koulutussektori
- Koulutussektori
- Syntyperä
- Sukupuoli
- Opiskelun aloitus
Tulevat julkaisut
Dokumentaatio
Kuvaus tilaston tuottamisesta, käytetyistä menetelmistä ja laadusta.
Siirry tilaston dokumentaatioon