Vastaajille lähetetyt kirjeet
Olemme lähettäneet kyselyn vastaajille kirjeen, kun kysely alkoi. Tutustu kirjeeseen!
Tulo- ja elinolotutkimus kokoaa tietoa suomalaisten kotitalouksien toimeentulosta ja elinoloista. Tutkimuksessa kerätään tietoja muun muassa kotitalouden rakenteesta, kotitalouteen kuuluvien toiminnasta vuoden aikana, asumisesta ja asumisen kustannuksista, taloudellisesta toimeentulosta ja terveydestä.
Tulo- ja elinolotutkimukseen kutsutaan vuosittain yli 10 000 kotitaloutta. Samat vastaajat ovat mukana tutkimuksessa neljänä peräkkäisenä vuotena aina keväisin.
Kyselyn tuloksista syntyy tilasto, joka on meidän kaikkien käytettävissä – ja yhteiskuntaan vaikuttavien päätösten tukena.
Osa tutkimukseen valituista vastaa puhelimitse ja osa verkkolomakkeella. Katso saamastasi kirjeestä, miten tutkimukseen vastataan.
Jos kirjeessä kerrotaan vain puhelinhaastattelusta, ota yhteyttä haastattelijaan, jonka yhteystiedot löydät kirjeestä.
Jos kirjeessä on ohjeet verkkovastaamiseen, siirry vastaamaan alla olevasta painikkeesta. Vastaamiseen on hyvä varata aikaa noin 20-30 minuuttia.
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.
Ensimmäistä kertaa tutkimuksessa mukana olevat yli yhden hengen kotitaloudet vastaavat puhelinhaastattelussa. Muut kotitaloudet voivat vastata joko puhelinhaastattelussa tai täyttämällä lomakkeen verkossa. Tarkemmat vastausohjeet löydät kotitaloudellesi lähetetystä kirjeestä.
Lomakkeelle voi kirjautua henkilö, jolle saatekirje on ensisijaisesti osoitettu. Tämän jälkeen myös muut kotitalouden jäsenet voivat osallistua vastaamiseen. Pääset tunnistautumaan verkkolomakkeelle Suomi.fi -palvelun kautta painamalla edellä olevaa painiketta Siirry vastaamaan. Vastaaminen kestää noin 20-30 minuuttia.
Voit sopia haastatteluajan ottamalla yhteyttä tilastohaastattelijaan tai odottaa haastattelijan soittoa. Löydät yhteystiedot sinulle lähetetystä kirjeestä.
Olemme lähettäneet kyselyn vastaajille kirjeen, kun kysely alkoi. Tutustu kirjeeseen!
Tulo- ja elinolotutkimuksessa kysytään muun muassa kotitalouden koostumuksesta, kotitalouteen kuuluvien toiminnasta vuoden aikana, asumisesta ja asumisen kustannuksista, lainoista, taloudellisesta toimeentulosta ja terveydestä. Lomakkeen kysymysten lisäksi tietoja kerätään hallinnollisista rekistereistä, esimerkiksi tuloista ja saaduista sosiaalietuuksista, eläkkeistä ja verotuksesta. Tulo- ja elinolotutkimus tuottaa tietoa muun muassa siitä,
Tulo- ja elinolotutkimukseen kutsutaan vuosittain yli 10 000 kotitaloutta. Kotitaloudet ovat Suomessa vakinaisesti asuvia yksityiskotitalouksia. Kotitaloudet on poimittu satunnaisesti Tilastokeskuksen Suomen väestöä koskevasta tietokannasta.
Kustakin kotitaloudesta on valittu yksi 16 vuotta täyttänyt henkilö mukaan, mutta myös muut kotitalouden jäsenet voivat osallistua tietojen antamiseen. Yksi tutkimuksen otokseen valikoitunut kotitalous edustaa noin 300 muuta kotitaloutta. Samoja vastaajia tavoitellaan neljänä peräkkäisenä vuotena aina keväisin.
Tutkimuksen vastaajat on valittu satunnaisesti eikä ketään vastaajaa voida korvata toisella.
Tulo- ja elinolotutkimus perustuu niin sanottuun satunnaisotantaan, jossa vastaajat valitaan satunnaisesti Tilastokeskuksen Suomen väestöä koskevasta tietokannasta. Vastaajat arvotaan painottaen tiettyjä ominaisuuksia, jotta vastaajakunnasta saataisiin mahdollimman kattava. Tämän vuoksi vastaajan vaihtaminen ei ole mahdollista, ja vastaamisesta kieltäytyneet yksinkertaisesti jäävät tutkimuksen aineistosta pois. Tämä voi heikentää tulosten tarkkuutta ja luotettavuutta erityisesti niissä väestöryhmissä, jotka ovat samankaltaisia kuin vastaamisesta kieltäytynyt. Tästä syystä jokainen vastaus on tärkeä eikä ole mitenkään muutoin korvattavissa.
Tulo- ja elinolotutkimuksessa kysytään kysymyksiä, jotka koskevat kotitalouksien arkipäiväisiä asioita ja joihin on helppo vastata.
Tutkimuksessa ei testata vastaajan tietämystä, vaan kerätään tietoa kotitalouksien jokapäiväisestä elämästä, esimerkiksi kotitaloudessa asuvien henkilöiden vuoden aikaisesta toiminnasta (kuten työssäolosta, eläkkeelläolosta tai opiskelusta), vakituisesta asunnosta ja asumisen kustannuksista, terveydestä ja lapsiperheiltä lasten päivähoidosta. Kysely on helppo eikä väärin vastaamista tarvitse pelätä: kysymykset koskevat asioita, joista saamme tietoa vain sinulta kysymällä ja joissa sinä itse olet paras asiantuntija.
Osallistumalla tulo- ja elinolotutkimukseen voit vaikuttaa siihen, millaisen kuvan päättäjät niin Suomessa kuin muualla Euroopassakin saavat suomalaisten kotitalouksien toimeentulosta ja elinolosuhteista.
Osallistumalla tutkimukseen voit varmistaa, että sinä ja muut vastaavassa elämäntilanteessa olevat ihmiset tulevat huomioiduksi päätöksenteossa, sillä samalla kertaa edustat noin 300:aa muuta suomalaista kotitaloutta. Tulo- ja elinolotutkimuksen aineistoa käytetään monenlaisen päätöksenteon pohjana, esimerkiksi päätettäessä verojen ja maksujen nostamisesta tai laskemisesta, selvitettäessä erilaisten etuuksien kuten lapsilisien tai opintotuen muutosten vaikutuksista kotitalouksien toimeentuloon tai vaikkapa haluttaessa tietää, miten paljon asumiskustannukset rasittavat eläkeläisiä, lapsiperheitä, työttömiä ja muita väestöryhmiä.
On hyvin tärkeää, että tutkimukseen osallistuu monenlaisia suomalaisia – nuoria ja vanhoja, opiskelijoita, eläkeläisiä ja työssäkäyviä, yksin asuvia, pariskuntia, yksinhuoltajia ja monilapsisia perheitä, pieni-, keski- ja suurituloisia, niin kaupunkilaisia kuin haja-asutusalueilla asuvia ympäri maata. Tutkimukseen osallistuminen on kansalaisoikeutesi, jota käyttämällä voit osaltasi vaikuttaa siihen, että päätöksenteko perustuu luotettavaan tietoon.
Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista.
Kansallinen tilastolaki sekä Euroopan unionin laki tulo- ja elinolotutkimuksesta (1177/2003) velvoittavat Suomea tuottamaan tietoja tilastointia varten, mutta lait eivät velvoita tutkimuksen otokseen valikoituneita vastaajia osallistumaan. Vastaaminen on kuitenkin erittäin suotavaa, jotta suomalaisten elinolosuhteista ja toimeentulosta saatava tieto olisi mahdollisimman tarkkaa, ja kaikenlaiset väestöryhmät ja elämäntilanteet olisivat tilastoissa mahdollisimman hyvin edustettuina.
Tulo- ja elinolotutkimuksessa kerättyjen tietojen pohjalta laaditaan tulonjakotilasto ja elinolotilasto. Tutkimuksen tuloksia ja aineistoa käytetään laajasti yhteiskunnallisessa päätöksenteossa, tutkimuksessa ja esimerkiksi politiikkatoimenpiteiden vaikutusten seurannassa. Tulo- ja elinolotutkimuksen tietoja käytetään myös yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa tutkimusaineistona sekä Euroopan unionin tilastoviraston Eurostatin tuottaman eurooppalaisen tulo- ja elinolotilaston (EU-SILC) aineistona.
Elinolotilaston ja tulonjakotilaston tuloksia julkaistaan useita kertoja vuodessa, ja ne ovat hyvin usein myös laajasti esillä julkisuudessa. Myös Euroopan unionin tilastovirasto Eurostat julkaisee kansainvälisiä vertailuja, joista saa tietoa suomalaisten toimeentulosta ja elinolosuhteista verrattuna muihin Euroopan maihin.
Tulo- ja elinolotutkimuksen aineistoa käytetään muun muassa seuraavissa tilastoissa, aineistoissa tai julkaisuissa:
Elinolotilasto
Tulonjakotilasto
Euroopan tulo- ja elinolotutkimus (EU-SILC)
SISU-mikrosimulointimalli
OECD
Lisäksi tulo- ja elinolotutkimuksen pohjalta tehdään tutkimuskäyttöön tarkoitettu palveluaineisto, jonka avulla tehdään tutkimusta esimerkiksi etuuksien tai verojen vaikutuksista eri väestöryhmien tuloihin, kuten lapsiperheiden ja eläkeläisten toimeentuloon. Tutkimusaineistoa käytetään laajasti päätöksenteon vaikutusten arvioinnin ja seurannan pohjana yhteiskunnan ja hallinnon eri tasoilla, esimerkiksi ministeriöissä ja järjestöissä. Tutkimus on hyvin monipuolinen, ja sen avulla saatava tieto on merkittävässä osassa kun selvitetään suomalaisten kotitalouksien taloudellisia ja muita olosuhteita.
Suomi.fi-tunnistus on julkishallinnon asiointipalveluiden yhteinen tunnistuspalvelu. Palvelu mahdollistaa turvallisen sähköisen tunnistamisen valitsemallasi tunnistusvälineellä. Voit tunnistautua suomalaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, varmennekortilla ja hightrust.id -sovelluksella.
Yksittäisten vastaajien antamia tietoja käsittelevät vain Tilastokeskuksen elinolotilaston ja tulonjakotilaston tekemiseen osallistuvat henkilöt.
Tutkimuskäyttöön tarkoitetuista tulo- ja elinolotutkimuksen pohjalta tuotettavista palveluaineistoista kaikki henkilön tunnistamisen mahdollistavat tiedot on poistettu.
Tilastokeskus ei koskaan luovuta yksittäisten vastaajien tietoja verottajalle tai muille viranomaisille.
Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista, ja haastattelussa selvitettyjä tietoja käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti. Haastattelussa kysytään vain tutkimuksen kannalta välttämättömiä tietoja ja aina mahdollisimman karkealla tasolla, eivätkä tiedot ole sellaisenaan hyödyllisiä muun kuin tilastoinnin ja tutkimuksen kannalta.
Jos kotitaloutenne asui Suomessa haastattelua edeltävän vuoden lopussa, voitte osallistua tutkimukseen.
Vaikka tutkimukseen valittu henkilö tai kotitalous olisi muuttamassa Suomesta pois, tutkimukseen voi osallistua, jos suurin osa kotitaloudesta on asunut Suomessa edellisen vuoden lopussa. Tutkimukseen kuuluvat kotitaloudet haastatellaan neljänä perättäisenä vuotena, mutta tuleva muutto ulkomaille ei ole este osallistua tutkimukseen. Vastaajien mahdollisuudet osallistua tutkimukseen selvitetään jokaisena vuonna erikseen. Jos lisäksi on tiedossa, että oleskelu ulkomailla tulee kestämään enintään yhden vuoden, haastattelu voidaan tehdä myös seuraavana vuonna.
Vastaajan ikä, terveydentila, vamma tai toimintarajoite ei sinällään ole este osallistua tutkimukseen.
Tutkimuksella halutaan selvittää myös elinoloihin ja terveyteen liittyviä asioita, joten monenlaisten vastaajien mukanaolo on tärkeää. Tutkimuksella ei ole yläikärajaa, ja lähtökohtaisesti kaikilla tutkimukseen valituilla suomalaiseen kotitalousväestöön kuuluvilla henkilöillä on oikeus osallistua tutkimukseen.
Tarvittaessa haastattelussa voi olla muita henkilöitä avustamassa tai tiedot voi antaa toinen henkilö tutkimukseen valitun henkilön puolesta. Jos tutkimukseen valittu henkilö on esimerkiksi pahoin dementoitunut, mutta asuu edelleen kotonaan esimerkiksi omaishoidon turvin, voi kotitalouden muu henkilö vastata kysymyksiin. Ainoastaan laitoksissa asuvat henkilöt sekä kotitaloudet, jotka eivät päätä itse omista raha-asioistaan (esimerkiksi tehostetussa hoidossa tai edunvalvonnassa olevat), eivät kuulu tutkimuksen piiriin. Yhteyttä ottava haastattelija selvittää aina erikseen vastaajan tilanteen ja sen, kuuluuko hänen kotitaloutensa tutkimuksen piiriin ja voidaanko hänet haastatella.
Tilastokeskus on valtion viranomainen, jota eivät koske samat suoramarkkinointikiellot kuin esimerkiksi kaupallisia tutkimuslaitoksia.
Tilastokeskuksen tuottamat tiedot kuvaavat yhteiskuntaoloja ja niiden kehitystä yleensä, ja ne on tarkoitettu palvelemaan erilaisia yhteiskunnan tietotarpeita. Tilastokeskus ei tee henkilötietolaissa tarkoitettuja markkina- ja mielipidetutkimuksia ja voi siksi lähettää haastattelupyyntöjä myös markkinointikiellossa oleville henkilöille.
Tilastokeskus sekoitetaan toisinaan kaupallisiin tutkimuslaitoksiin, joilla on samankaltainen nimi. Tilastokeskuksen haastattelijat kuitenkin lähettävät aina ennen puhelinyhteydenottoa kirjeen, jossa on selvästi merkitty Tilastokeskuksen logo sekä haastattelijan ja tutkijoiden yhteystiedot. Heiltä saa halutessaan lisätietoa tutkimuksesta.
Kaikki tilastotarkoituksiin kerätyt tiedot ovat salassa pidettäviä. Tietoja käsiteltäessä huolehditaan siitä, ettei kenenkään yksityisyys tai liike- tai ammattisalaisuus vaarannu. Jokainen Tilastokeskuksen palveluksessa oleva on allekirjoittanut salassapitositoumuksen.
Tulo- ja elinolotutkimuksen tietosuojaseloste
Tutkimukseen osallistuneiden antamia ja niihin hallinnollisista aineistoista yhdistettyjä tietoja käsitellään luottamuksellisesti tilastolain (280/2004) mukaisesti. Yksittäisen vastaajan tietoja pääsevät katsomaan vain tulonjakotilaston tehtävissä toimivat henkilöt, joilla on lakiin perustuva vaitiolovelvollisuus. Yksittäisten vastaajien antamia tietoja tai henkilöllisyyttä on mahdoton selvittää julkaistuista tuloksista, sillä tutkimuksen avulla hankitut tiedot yleistetään koskemaan koko väestöä. Jos jokin julkaistavaksi aiottu tieto pohjautuu alle 30 haastatellun henkilön tai kotitalouden tietoihin, näitä tietoja ei esitetä lainkaan. Tietoja ei myöskään luovuteta muille viranomaisille.
Tulo- ja elinolotutkimuksen pohjalta tehdään palveluaineisto, joka on tarkoitettu tutkimuskäyttöön. Sen käyttäminen edellyttää käyttölupaa, jota aineistoa tutkimuksessaan tarvitsevat tutkijat hakevat Tilastokeskuksesta. Käyttöluvan saaminen edellyttää selvitystä aineiston käyttötarkoituksesta, ja niitä myönnetään vain tieteelliseen tutkimukseen ja tilastollisiin selvityksiin. Kaikki suoran tunnistamisen mahdollistavat tiedot on poistettu palveluaineistosta. Myös palveluaineistoja käyttävät tutkijat ovat vaitiolovelvollisia. Samoja periaatteita noudattaa myös Euroopan unionin tilastovirasto Eurostat.
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.