Brev som skickats till uppgiftslämnarna
Vi har sänt ett brev till uppgiftslämnarna när enkäten inleddes. Vänligen läs brevet!
Undersökningen om inkomster och levnadsförhållanden sammanställer information om finländska hushålls utkomst och levnadsförhållanden. I undersökningen samlas uppgifter in om bl.a. hushållets struktur, hushållsmedlemmarnas verksamhet under året, boende och boendekostnader, ekonomisk utkomst och hälsa.
Till undersökningen om inkomster och levnadsförhållanden inbjuds årligen mer än 10 000 hushåll. Samma uppgiftslämnare deltar i undersökningen under fyra på varandra följande år, alltid på våren.
Utgående från resultaten skapas statistik som är tillgänglig för oss alla – och stöder beslut som påverkar samhället.
En del av dem som valts med i undersökningen svarar per telefon och en del med webblankett. Se i brevet som du fått hur undersökningen besvaras.
Om det bara finns information om en telefonintervju i brevet, ska du kontakta intervjuaren vars kontaktinformation finns i brevet.
Om det i brevet finns anvisningar för att svara på webben, kan du börja besvara enkäten genom att trycka på knappen nedan. Det är bra att reservera omkring 20-30 minuter för att besvara enkäten.
Detta innehåll visas inte om du har blockerat användningen av cookies. För att se innehållet, kontrollera dina cookie-inställningar.
De hushåll med fler än en person som för första gången deltar i undersökningen besvarar enkäten genom en telefonintervju. Övriga hushåll kan delta antingen genom en telefonintervju eller genom att fylla i blanketten på webben. Noggrannare svarsanvisningar finns i brevet som skickats till ditt hushåll.
Den person som följebrevet i första hand är adresserat till kan logga in på blanketten. Efter det kan också andra medlemmar i hushållet delta i besvarandet. Du kan logga in på webblanketten via tjänsten Suomi.fi genom att trycka på knappen Besvara enkäten. Det tar ungefär 20-30 minuter att besvara frågorna.
Du kan komma överens om en intervjutid genom att kontakta statistikintervjuaren eller vänta på att intervjuaren ringer dig. Du hittar kontaktinformationen i brevet som vi skickat dig.
Vi har sänt ett brev till uppgiftslämnarna när enkäten inleddes. Vänligen läs brevet!
I undersökningen om inkomster och levnadsförhållanden ställs frågor om bl.a. hushållets sammansättning, hushållsmedlemmarnas verksamhet under året, boende och boendekostnader, lån, ekonomisk utkomst och hälsa. Uppgifterna samlas in med hjälp av blankettfrågorna, men också från administrativa register, t.ex. om inkomster och erhållna socialskyddsförmåner, pensioner och beskattning. Undersökningen om inkomster och levnadsförhållanden ger svar på bl.a. följande frågor:
För undersökningen om inkomster och levnadsförhållanden kontaktar vi årligen över 10 000 hushåll. Hushållen består av privathushåll som är fast bosatta i Finland. Hushållen har slumpmässigt tagits ut ur Statistikcentralens databas över befolkningen i Finland.
Från varje hushåll har man tagit ut en person som fyllt 16 år, men också övriga hushållsmedlemmar kan delta i att lämna in uppgifter. Ett hushåll som finns med i urvalet representerar ungefär 300 andra hushåll. Samma intervjupersoner kontaktas fyra på varandra följande år alltid på våren.
Deltagarna i undersökningen har valts ut slumpmässigt och ingen uppgiftslämnare kan ersättas med någon annan.
Undersökningen om inkomster och levnadsförhållanden grundar sig på ett s.k. slumpmässigt urval där uppgiftslämnarna väljs ut slumpmässigt ur Statistikcentralens databas över befolkningen i Finland. Uppgiftslämnarna plockas ut med betoning på vissa egenskaper så att uppgiftslämnargruppen ska vara så heltäckande som möjligt. Därför är det inte möjligt att byta ut uppgiftslämnare och de som har vägrat att delta ingår helt enkelt inte i undersökningsmaterialet. Detta kan försvaga resultatens exakthet och tillförlitlighet i synnerhet när det gäller de befolkningsgrupper som är likartade som de som vägrat svara. Därför är varje samtycke till intervju viktigt och kan inte ersättas på något annat sätt.
Frågorna i undersökningen om inkomster och levnadsförhållanden gäller hushållens vardag och de är lätta att besvara.
Med undersökningen testar man inte uppgiftslämnarnas kunskaper utan man samlar in information om hushållens vardag, t.ex. om hushållsmedlemmarnas verksamhet under året (t.ex. arbete, pensionärsliv eller studier), permanenta bostad och boendekostnader, hälsotillstånd och när det gäller barnfamiljer om barndagvård. Enkäten är enkel och du behöver inte vara rädd för att svara fel: frågorna gäller saker som vi får svar på bara genom att fråga dig och som du själv är den bästa experten på.
Genom att delta i undersökningen om inkomster och levnadsförhållanden kan du inverka på hurdan bild beslutsfattare i Finland och på övriga håll i Europa får av finländska hushålls utkomst och levnadsförhållanden.
Genom att delta i undersökningen kan du säkerställa att du och andra människor i motsvarande livssituation beaktas i beslutsfattande, eftersom du samtidigt representerar omkring 300 andra finländska hushåll. Materialet i undersökningen om inkomster och levnadsförhållanden används som underlag för många typer av beslutsfattande, t.ex. då man fattar beslut om höjning eller sänkning av skatter och avgifter, utreder inverkan av förändringar av olika förmåner, såsom barnbidrag eller studiestöd, på hushållens utkomst eller då man t.ex. vill veta hur mycket boendekostnaderna belastar pensionärer, barnfamiljer, arbetslösa och andra befolkningsgrupper.
Det är mycket viktigt att många typer av finländare deltar i undersökningen – unga och gamla, studerande, pensionärer och sysselsatta, ensamboende, par, ensamförsörjare och familjer med flera barn, låg-, medel- och höginkomsttagare, såväl stadsbor som glesbygdsinvånare runtom i landet. Deltagandet i undersökningen är din medborgerliga rättighet. Genom att använda den kan du för din del inverka på att beslutsfattandet bygger på tillförlitlig information.
Deltagandet i undersökningen är frivilligt.
Den nationella statistiklagen samt Europeiska unionens lag om undersökningen om inkomster och levnadsförhållanden (1177/2003) förpliktar Finland att framställa uppgifter för statistikföring, men lagarna förpliktar inte dem som valts med i urvalet att delta. För att uppgifterna om finländarnas levnadsförhållanden och utkomst ska vara så exakta som möjligt och för att alla typer av befolkningsgrupper och livssituationer ska vara så väl representerade som möjligt är det dock mycket önskvärt att man svarar.
På basis av de uppgifter som samlats in i undersökningen om inkomster och levnadsförhållanden sammanställs inkomstfördelningsstatistik och statistik över levnadsförhållanden. Resultaten och materialet i undersökningen används i stor utsträckning i det samhälleliga beslutsfattandet, i undersökningar och t.ex. vid uppföljningen av effekterna av politiska åtgärder. Uppgifterna i undersökningen om inkomster och levnadsförhållanden används också som forskningsmaterial vid universitet och forskningsinstitut samt som material i den europeiska statistiken över inkomst och levnadsvillkor (EU-SILC).
Resultaten från statistiken över levnadsförhållanden och inkomstfördelningsstatistiken publiceras flera gånger om året och de lyfts ofta fram i offentligheten. Europeiska unionens statistikbyrå Eurostat publicerar också internationella jämförelser som ger information om finländarnas utkomst och levnadsförhållanden i jämförelse med andra europeiska länder.
Materialet i undersökningen om inkomster och levnadsförhållanden används bl.a. i följande statistik, material eller publikationer:
Statistik över levnadsförhållanden
Inkomstfördelningsstatistik
Den europeiska undersökningen om inkomster och levnadsförhållanden (EU-SILC)
Mikrosimuleringsmodellen SISU
OECD
Utgående från undersökningen om inkomster och levnadsförhållanden framställs dessutom ett servicematerial som används vid undersökning om t.ex. hur förmåner eller skatter inverkar på olika befolkningsgruppers inkomster, t.ex. på barnfamiljernas och pensionärernas utkomst. Undersökningsmaterialet används omfattande som grund för uppskattning och uppföljning av effekterna av beslutsfattandet på olika nivåer i samhället och inom förvaltningen, t.ex. i ministerier och organisationer. Undersökningen är mycket mångsidig och den information som man får har en betydande roll då man kartlägger finländska hushålls ekonomiska förhållanden o.d.
Suomi.fi-identifikation är den offentliga förvaltningens gemensamma identifieringstjänst för e-tjänster. Tjänsten gör det möjligt att identifiera användaren på ett säkert sätt med valfritt identifieringsverktyg. Du kan identifiera dig med finländska bankkoder, mobilcertifikat, certifikatkort och hightrust.id-applikationen.
https://www.suomi.fi/anvisningar-och-stod/identifikation
Enskilda uppgiftslämnares uppgifter kan bara behandlas vid Statistikcentralen av de personer som deltar i framställningen av inkomstfördelningsstatistiken.
Alla uppgifter som gör det möjligt att identifiera en person har raderats ur det servicematerial som är avsett för forskningsändamål och som produceras utgående från undersökningen om inkomster och levnadsförhållanden.
Statistikcentralen lämnar aldrig ut enskilda uppgiftslämnares uppgifter till skattemyndigheten eller andra myndigheter.
Det är frivilligt att delta i undersökningen och de uppgifter som kommer fram under intervjun behandlas strängt konfidentiellt. Under intervjun ställer man bara sådana frågor som är nödvändiga för undersökningen och alltid på en så grov nivå som möjligt. Som sådana kan uppgifterna inte heller användas för annat ändamål än för statistik och undersökningar.
Om Ert hushåll bodde i Finland i slutet av året före intervjun kan Ni delta i undersökningen.
Även om en person eller ett hushåll som valts med i undersökningen ska flytta utomlands kan man delta om största delen av hushållet har bott i Finland i slutet av föregående år. De hushåll som valts med i undersökningen intervjuas fyra på varandra följande år, men en kommande flyttning utomlands utgör inget hinder för att delta i undersökningen. Uppgiftslämnarnas möjligheter att delta i undersökningen utreds varje år. Om man dessutom vet att utlandsvistelsen kommer att ta högst ett år kan intervjun göras också nästa år.
Uppgiftslämnarens ålder, hälsotillstånd, handikapp eller funktionsnedsättning är inte i sig ett hinder för att delta i undersökningen.
Med hjälp av undersökningen utreder man också frågor förknippade med levnadsförhållanden och hälsa. Det är därför viktigt att olika typer av uppgiftslämnare deltar. Det finns ingen övre åldersgräns för undersökningen och utgångspunkten är att alla personer som hör till den finländska hushållsbefolkningen och som valts ut för undersökningen har rätt att delta.
Vid behov kan andra personer hjälpa till med att svara eller så kan en annan person lämna uppgifterna för urvalspersonens del. Om den person som valts med i undersökningen är t.ex. svårt dement, men bor kvar hemma och får närståendevård, kan någon annan hushållsmedlem besvara frågorna. Bara personer på anstalter, samt hushåll som inte själva beslutar om sina penningärenden (t.ex. personer i effektiverad vård eller som står under intressebevakning) hör inte till undersökningen. Intervjuaren som tar kontakt frågar alltid skilt om uppgiftslämnarens situation och om hushållet hör till undersökningen samt om det är möjligt att göra en intervju.
Statistikcentralen är en statlig myndighet som inte berörs av samma förbud om direktmarknadsföring som t.ex. kommersiella forskningsinstitut.
Den information som Statistikcentralen producerar beskriver samhällsförhållanden och deras utveckling allmänt taget, och de är avsedda att betjäna samhällets olika informationsbehov. Statistikcentralen gör inte sådana marknads- och opinionsundersökningar som avses i personuppgiftslagen och personer som har förbjudit marknadsföring kan därför tillfrågas om en intervju.
Statistikcentralen sammanblandas ibland med kommersiella forskningsinstitut som har ett liknande namn. Statistikcentralens intervjuare skickar emellertid alltid ett brev innan de ringer upp. I brevet finns Statistikcentralens logo och intervjuarens och forskarnas kontaktinformation. De lämnar gärna tilläggsinformation om undersökningen.
Alla uppgifter som samlats in för statistiska ändamål är sekretessbelagda. Vid hanteringen av uppgifter sörjer man för att ingens integritet eller affärs- eller yrkeshemlighet äventyras. Alla anställda vid Statistikcentralen har undertecknat ett sekretessavtal.
Undersökning om inkomster och levnadsförhållanden: Dataskyddsbeskrivning
De uppgifter som intervjupersonerna lämnat och som sammanslagits med uppgifter ur administrativa material behandlas konfidentiellt enligt statistiklagen (280/2004). Bara de personer som arbetar med inkomstfördelningsstatistiken har tillgång till enskilda personers uppgifter. Dessa personer har också tystnadsplikt enligt lagen. Enskilda personers uppgifter eller identitet går inte att urskilja i de resultat som utges eftersom den information som undersökningen ger generaliseras att gälla hela befolkningen. Om sådan information som är avsedd att publiceras baserar sig på mindre än 30 personers eller hushålls intervjuer, presenteras dessa uppgifter inte. Uppgifterna lämnas inte heller ut till andra myndigheter.
Utifrån undersökningen om inkomster och levnadsförhållanden utarbetas ett material som är avsett för forskningsändamål. För att kunna använda materialet krävs ett tillstånd och forskare som behöver detta material i sina undersökningar ansöker om tillstånd hos Statistikcentralen. För att få tillstånd krävs en utredning om vad materialet kommer att användas för och tillstånd beviljas bara för vetenskaplig forskning och statistiska utredningar. Alla uppgifter som gör det möjligt att direkt identifiera enskilda uppgiftslämnare har uteslutits ur materialet. Också forskare som använder materialet har tystnadsplikt. EU:s statistikbyrå Eurostat följer också samma principer.